FERHAT AKGÜN

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen 600 yıllık Melen Camisi açıldı. Açılışa katılan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Ayasofya Camii ibadete açıldı tekrar ama Ayasofya açılmadan önce Ayasofya'nın açılmasına da vesile olan adımlardan birisi bu caminin inşası” dedi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından restoren edilen Şarköy ilçesi Güzelköy Mahallesi’ndeki 600 yıllık tarihi cami törenle hizmete açıldı. Caminin açılışı Cuma namazının kılınmasının ardından TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından yapıldı.

Açılışta konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, tarihi caminin restore edilmesi ile bölgenin hem inanç hem de kırsal turizme kazandırılması halinde hizmetin tamamlanmış olacağını belirtti.

Başkan Albayrak, “Sayın muhtarım bu camiyi yaptık, 11 ay boyunca her Cuma namazı sabahı buraya geleceğim. Muhtarım her sabah namazında 20 kişi istiyorum. Eğer cemaat sayısı 50’ye çıkarsa istediğin asfalt yolu yapacağım” diyerek de tarihe camiye ilgi beklediğini diye getirdi.

Açılışı yapılan caminin Rumeli’deki ilk Osmanlı eserlerinden biri olduğunu belirten TBMM Başkanı Şentop, şunları söyledi:

“1357 yılında Süleymanpaşa, babası Orhan Gazi'nin talimatı ile bu yakaya yani Balıkesir civarından Gelibolu'ya çıkmak için talimat alıyor. Çalışmaları başlatıyorlar. Tabii denizi nasıl geçecekler? O günün şartlarında bugünkü imkanlar yok. Sal yapıyorlar ve o küçük sallarla keşif için gidip gelenler oluyor. Daha sonra Süleymanpaşa önderliğinde yaklaşık 80 kişilik bir grupla geçiyorlar Gelibolu tarafına ve o kaleyi fethediyorlar ve yavaş yavaş o bölgenin ve Rumeli’nin fethi başlıyor. Dolayısıyla bu fethettikleri yerlerde de kendi kültürümüzün, medeniyetimizin, dünya görüşümüzün eserlerini ve işaretlerini bırakıyorlar. Bu sebeple sadece bir cami olması hasebiyle sadece bir tarihi eser olması hasebiyle değil, Trakya'da Rumeli'de bizim ilk başlangıç eserlerimizden biri olması hasebiyle buranın ayrı bir sembolik önemi var.”

Şentop, şunları söyledi:

“Ayasofya Camii ibadete açıldı tekrar ama Ayasofya açılmadan önce Ayasofya'nın açılmasına da vesile olan adımlardan birisi bu caminin inşası. Ben bütün ecdadımızın başta Süleymanpaşa olmak üzere Trakya’nın fethinde büyük emekleri olan Murat Hüdavendigar’ı, şehitlerimizi, gazilerimizi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere İstiklal harbimizin askerlerini bu toprakları vatan kılmak için bütün herkesi rahmetle yad ediyorum.”

 

 

 

Kaynak: anka