DAVUT GÜLEÇ

TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu, Kayseri’de Sultansazlığı, Kırşehir’de Seyfe Gölü ve Konya’da Ereğli sazlığı ile Meke Gölü’nün sulak, sazlık ve kuruyan bölgelerini inceledi.

Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin en aza indirilmesi, kuraklıkla mücadele ve su kaynaklarının verimli kullanılması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan komisyon, bugün Kayseri’ye geldi. Ramsar Sözleşmesi ile uluslararası koruma kapsamında bulunan, 301 kuş türünün bulunduğu Sultan Sazlığı Kuş Cenneti’nde inceleme yaptı. Kırşehir’den Kayseri’ye gelen komisyon daha sonra Konya’ya geçti.

Komisyon üyeleri, Sultansazlığı kuş cennetindeki kuraklığın giderilmesi, yakındaki barajdan su pompalanması için neler yapılacağı gibi konuları ele aldı, sorunların çözüm önerilerini not etti. Kuş ve habitat çeşitliliği konusunda bilgiler de alan komisyonun incelemesine, Sultansazlığı çevresinde bulunan ilçelerin belediye başkanları, geçimini bu bölgeden sağlayan çevre halkı ve ilgili kurum müdürleri de katıldı.

Komisyon Başkanı Veysel Eroğlu, suyun giderek ne kadar önem kazandığına dikkat çekerek, israf edilmemesini, sulamanın bilinçli yapılmasını, gelişigüzel kuyuların açılmamasını, böylesi sulak tarihi ve doğal güzelliklere herkesin sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Kaynak: anka