Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan mahallesi ve Kale ilçesine bağlı Ebecik mahallesinde kurulmak istenen açık kömür ocağı işletmesi için acele kamulaştırma kararı alındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, karara “Avdan teslim olmayacak” tepkisini gösterirken; avukat Zafer Gönenç “Bu alanda dere, tepe, zeytinlik, orman her şey var. Bu alan Avdan Mahallesi’nin belki de 50 misli kadar. Açık işletme olarak orası kazılacak ve altındaki kömür çıkarılacak. Civardaki bütün doğal yaşamı etkileyecek” dedi.

Denizli’nin Tavas ilçesinde kurulmak istenen kömür ocağı için alınan acele kamulaştırma kararı, dünkü Resmi Gazete’de yayınlandı. Karara göre, 3 milyon 764 bin metrekarelik alan kamulaştırılacak. Tavas ilçesine bağlı Avdan Mahallesi’ne çok yakın yerdeki yaklaşık 600 futbol sahası büyüklüğündeki alanın kömür işletmesi için kamulaştırılması, vatandaşların tepkisiyle karşılaştı.

CHP’Lİ KARACA: AVDAN TESLİM OLMAYACAK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; kararı şöyle değerlendirdi:

“Tavas-Avdan mahallemizde bugüne kadar görülmemiş sayıda tam 4095 taşınmaz hakkında maden sahası olarak acele kamulaştırma kararı verildi. Halkın termik santral direnişinin karşısında geri adım atan şirkete büyük kıyak Cumhurbaşkanı kararı ile geldi. Kim ve ne şekilde olursa olsun mücadelemiz her alanda sürecek. Avdan teslim olmayacak” dedi.

Avukat Zafer Gönenç şunları söyledi:

“Bu uygulama kamulaştırılan alanın kömür madeni olarak işletilmesine yönelik bir uygulama, oradaki linyitin çıkarılmasına yönelik bir girişim bu. Buradaki kömürü açık işletme olarak çıkaracaklar başka termik santrale götürüp orada ya elektrik üretiminde ya da üretilmiş kömür olarak kullanacaklar.

Bir kere bu alan çok büyük bir alan. 3 milyon 764 bin metrekare. Bu 600 futbol sahası gibi bir alan yapar. Bu alanda dere, tepe, zeytinlik, orman her şey var. Bu alan Avdan Mahallesi’nin belki de 50 misli kadar. Açık işletme olarak orası kazılacak ve altındaki kömür çıkarılacak. Tabii ki bu sırada devasa bir hafriyat hareketi olacak alanda. Bu durum özellikle, alanda toz üretecek. Civardaki bütün doğal yaşamı etkileyecek. Alanın hemen altında Yenilere Çayı var, o çayı etkileyecek. Çayın yamacı kamulaştırılan alan.” 

“VATANDAŞLARIN İTİRAZ ETME HAKLARI VAR”

Alanın maden sahası olarak belirlendiğini belirten Avukat Gönenç, şöyle devam etti:

“Burası maden sahası olarak belirlenmiş, buradan faaliyet gösterecek şirket tarafından parası ödenmek üzere cumhurbaşkanlığı kararıyla listede yazılı 495 parsel yani taşınmaz kamulaştırılacak. Bedeli vatandaşa ödenecek ve kazılacak. Kamulaştırma işleminin iptal edilmesi yolunda bir adım atılmazsa, süreç bu şekilde işleyecek. Vatandaşların kamulaştırma işlemine karşı itiraz etme hakları var. İdari yargıya başvurabilirler. İdari yargıda bu iptal gerçekleşmezse bir sonraki adım, kamulaştırmadaki taşınmazların bedellerinin mahkemece tespit edilip, vatandaşa ödenmesi ve arazilerine el konulması şeklinde gerçekleşecek.”

 

 

Kaynak: anka