Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, yanan ormanların yeniden ağaçlandırılmasında yangına dayanıklı ağaç türlerinin kullanılması için çağrı yaptı. Kolay yanan kızılçamın değil menengiç ve meşe gibi yangına dayanıklı türlerin dikilmesini öneren Bozdoğan, Tarsus genelinde gerekli çalışmalara başladıklarını bildirdi.

Haluk Bozdoğan, ülkenin dört bir yanında meydana gelen orman yangınlarını yakından izlediğini ve doğaya verdiği zarardan dolayı büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Başkan Bozdoğan, iklim değişikliğinin başlıca nedeni olan karbon salınımının yangınlar sonucu çok yüksek düzeylere çıkmasının ekolojik dengeye büyük zarar verdiğini hatırlattı. Bozdoğan, ağaçlandırma çalışmalarında yangına dayanıklılığını binlerce yıldır kanıtlayan meşe, zeytin, defne, harnup, zakkum ve murt gibi türlerin kullanılmasının büyük yarar sağlayacağını dile getirdi.

Başkan Bozdoğan şu açıklamayı yaptı:

“Akciğerleri sağlıklı olmayan bir insanın yaşam kalitesi nasıl düşerse aynı durum doğa içinde geçerli. Bu nedenle doğanın akciğerlerine yeniden kavuşabilmesi ve kendini yenileyebilmesi için yanan bölgelerin bir süre doğal haline bırakılarak, bu yerlerin dışındaki uygun alanlara yangına dayanıklı ağaç türleri dikilmeli. Bundan sonrası için ekilecek her fidan vazgeçilmez bir değer taşıyor. Sadece yüreğimizi yakan yangınlar değil, birçok nedenle çölleşme riski ile karşı karşıya olan ülkemizde yurttaşlarımızın imkânları doğrultusunda fidan dikmelerini rica ediyorum.

Var olan yeşil alanların korunması konusunda çok hassas davranılması çağrısında bulunuyorum. Tarsus Belediyesi olarak, olası bir yangın tehdidine karşı tedbirli olmak adına ormanlık bölgelere yakın köylerimize yüksek kapasiteli su tankerleri yerleştireceğiz. Bu sayede olası bir yangına karşı itfaiye ekipleri gelene kadar vatandaşlarımız ilk müdahaleyi yapabilecekler, gelecek nesillere yeşil ve yaşanabilir bir dünya bırakmanın başta biz olmak üzere herkesin hiçbir ayrım yapmadan öncelikli görevidir.”

Kaynak: anka