FERHAT AKGÜN

Tekirdağ Süt Birliği Başkanı Şerif Baykut, “Yem fiyatları inanılmaz şekilde artıyor. Bir aydan beri fiyatlara yetişemiyoruz. 5 yılda üye sayımız bin 500’den 500’ün altına düştü. İnsanlar üretimi bırakıyor. Eğer bu böyle giderse küçük üreticiler bir kere bırakır. Ondan sonra da sütü kaça alacağımızı görür insanlar” dedi.

Tekirdağ Süt Birliği Başkanı Şerif Baykut, maliyetlerdeki artışın süt üreticisini zora soktuğu belirtti. Süt üreticisinin içinde bulunduğu durumu değerlendiren Baykut, maliyetler karşısında ezilen üreticilerin üretimi bir bir bıraktığını söyledi.

"ÜRETİMCİMİZİN BU İŞİN ALTINDAN KALKMASI MÜMKÜN DEĞİL"

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Baykut, doların 10 lirayı geçtiğini ve dengelerin bozulduğunu ifade etti. Baykut, şunları söyledi:

“Bizim derdimiz dün de vardı, bugün de var yarın da olacak ama özellikle bu son yıl dertlerimiz çok fazla artmaya başladı. Dünyada korona belasından dolayı dalgalanmalar oldu. Dolar 10 lirayı geçti. Fiyatlar dünyada artıyor, yem fiyatları inanılmaz şekilde artıyor. Bir aydan beri fiyatlara yetilemiyoruz. 3 lira, 5 lira, 8 lira… Süt fiyatları dönemler halinde belirleniyor. Temmuz ayında belirlendi en son ve sütün fiyatı 3 lira 20 kuruş olarak belirlendi. Bugün yeme bakıyorum yem de 3 lira 20 kuruş. Bizim hayvancılıkta bir hesap vardır. Özellikle fabrika yemine bağlı küçük hayvancılıkta 1 kilo sütle 1.5 kilogram yem alabilmeliyiz. Bunu tarım bakanı da söylüyor. Bu bir ara iyiydi. Dengeler çok bozuldu. Biz Ulusal Süt Konseyi’ne de çağrı yaptık, diğer yetkililere de çağrı yaptık. Bir an önce bu fiyatları düzeltelim yoksa üretimcimizin bu işin altından kalkması mümkün değil.”

“İNEK KESİMİ ÇOK YÜKSEK”

Çiftçi üretimi bırakırsa sütün kaç lira olacağının belli olmadığını aktaran Baykut, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Küçük üreticiyi destekleyeceğiz diyorlar. Neyi destekleyeceksiniz? Bizim geçmiş 5 yılda üye sayımız bin 500’den 500’ün altına düştü. İnsanlar üretimi bırakıyor. Bıraktıktan sonra o insanları geri döndürmek de zor. Bu insanları doğduğu yerde doyurmak için biraz dengeleri korumak lazım. Biz çok fazla şey istemiyoruz. Biz karnımızı doyurabileceğimiz, çoluk çocuğumuzu geçindirebileceğimiz şey istiyoruz. Temmuz’da Ulusal Süt Konseyi süt fiyatını 3 lira 20 kuruş olarak belirledi. O zaman yem fiyatları 2 lira 70 kuruştu. Ondan sonra son artışlarla 21 protein yem 3 lira 20 kuruş oldu. Süt 3 lira 20 kuruş, nasıl alıp nasıl geçineceksin. Mezbahalar hayvan dolu. Bugün inek kesimi o kadar fazla ki bildiğimiz gibi değil. Eğer bu böyle giderse küçük üreticiler bir kere bırakır. Ondan sonra da sütü kaça alacağımızı görür insanlar.

"ARACILAR DENETLENMELİ"

Gerçekten zor durumdayız. Biz geçenlerde teklif ettik. En azından 3.5 TL olsun. Yılbaşındaki Ulusal Süt Konseyi’nin belirleyeceği en az fiyatın 4 lira olması lazım. Çiftçinin eline 4 lira geçecek ki biraz kazanabilsin. Bu işi yapabilsin. İnsanlar bu işi bırakıyor vazgeçiyor. Küçük çiftçi bu işi bırakırsa Türkiye’ye de zarar olur, üreticiye de zarar olur. Biz ucuza üretirken tüketici ucuza mı üretiyor hayır. Biz 3 lira 20 kuruşa üretiyoruz insanlar 7, 8 liraya süt tüketiyor. Arada birileri var. Bunlar da denetlenmeli. Süt fiyatı 4 lira olmalı. 4 liranın altındaki fiyat çiftçiye çok büyük zarar ettirir çitçi bu işi bırakır.”

 

Kaynak: anka