İHSAN DADAK

Soğan fiyatlarının düşüklüğüne işaret eden Suluova Ziraat Odası Başkanı Adnan Öksüz, "Çiftçilerimiz işçilik maliyetini dahi karşılamadığı için bazı bölgelerde ürünleri tarlada bekletiyor. Bazı bölgelerde ise tarladaki soğanlar çiftçilerimiz tarafından sürülmeye başlandı. Dönüme üretim maliyeti 1 TL olan soğan 30 kuruşa kadar düşmüştür. Geriye dönüşü çok zor olan bir zarar meydana gelmiştir" dedi.

Suluova Ziraat Odası Başkanlığında yapılan ve Merzifon, Gümüşhacıköy, Göynücek ve Taşova Ziraat Odası başkanları ortak açıklamada bulundu. Suluova Ziraat Odası Başkanı ve İl koordinasyon kurulu başkan vekili Adnan Öksüz tarafından yapılan açıklamada, "Çiftçilerimiz pahalılığa, kuraklığa ve pandemi sürecine rağmen, gıda üretimine devam ediyor. Ülkenin gıda ihtiyacını bir an olsun durmadan, dinlenmeden, her şeye rağmen karşılamak için var gücü ile çalışıyor. Sonuç ise ürettikleri mahsulü ya dökmekte yada hasat etmeden tarlayı sürmekteler" ifadelerini kullandı.

"SOĞAN FAZLASI İHRAÇ EDİLMELİ"

Öksüz açıklamasına şöyle devam etti:

“Ülkemizde günlük soğan ihtiyacına bakıldığında 1.700 – 2.000 ton soğan tüketilmektedir. Bölgemizde bu yıl ki üretim 200 bin ton üzeri seyretmektedir. Diğer illere bakıldığında 2 milyon tonu geçmektedir. Buda gösteriyor ki Ülkenin ihtiyacı olan 2.000 ton çarpı 200 gün olarak hesaplandığında 400 bin ton harcama ihtimali mevcuttur.  Bu durumda 1,5 milyon ton soğan fazlası ivedilikle ihracat edilmesi şart olmuştur. Aksi takdirde dökülecek soğan da 750 – 800 milyon gibi bir maddi kayba uğranması, Ülke ekonomisine ve bölgemiz çiftçine geriye dönülmesi imkânsız bir hasar oluşturacaktır. 

Ülkemiz çeşitli dünya devletlerinde Büyükelçilik, ticaret ataşeliği gibi kurumlara milyonlarca finansman aktarıp, bu kurumları oralarda istihdam etmektedir. Bu vesile ile ivedilikle ticaret ataşeliğimizin devreye girip, hangi ülkeye soğan ihtiyacı var ise ihracat edilmesi için girişimlerde bulunmaları zaruri olmuştur.”

"BAZI BÖLGEDE SOĞANLAR SÜRÜLMEYE BAŞLANDI"

Başkan Öksüz sözlerini şöyle tamamladı:

“Çiftçilerimiz işçilik maliyetini dahi karşılamadığı için bazı bölgelerde ürünleri tarlada bekletiyor. Bazı bölgelerde ise tarladaki soğanlar çiftçilerimiz tarafından sürülmeye başlandı. Dönüme üretim maliyeti 1 TL olan soğan 30 kuruşa kadar düşmüştür. Geriye dönüşü çok zor olan bir zarar meydana gelmiştir. Üreticilerimizin yaşadığı sorunlar dikkate alınarak, pazarlama sorunlarının çözümüne katkı sağlaması açısından kuru soğan için ihracat desteği verilmesi ve ivedilikle ihracat edilmesi büyük önem arz ediyor. İhracatta kaybedilen pazarların kazanılması, piyasadaki belirsizlik ve düşük fiyatlar için devletimizin bu konu ile ilgili çalışma yapacağına inancım tamdır.”

Kaynak: anka