Srebrenitsa Katliamı'nda yaşamını yitirenler, 26. yıldönümünde İzmir'in Konak ilçesinde törenle anıldı. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, "Dünyanın herhangi bir yerinde bu acının yeniden yaşanmaması için barışa, kardeşliğe ve dayanışmaya ihtiyaç var" dedi.

Konak Belediyesi, Konak Kent Konseyi ile Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Srebrenitsa Katliamı’nın 26. Yıldönümü dolayısıyla Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir tören düzenledi.

Törene CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Konak Belediyesi Meclis Üyesi ve Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Birol Özkardeşler, Konak Belediyesi Meclis Üyesi ve Konak Kent Konseyi Başkanı Hamut Mumcu’nun yanı sıra CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, İYİ Parti Konak İlçe Başkanı Coşkun Tatar, Konak Belediyesi meclis üyeleri, Balkan ve Boşnak derneklerinin yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının ve siyasi partilerin temsilcileri, muhtarlar ile vatandaşlar katıldı.

Bosna-Hersek eski Fahri Konsolosu ve Karşıyaka Belediyesi’nin eski başkanlarından Kemal Baysak’ın da anıldığı törende Baysak’ın oğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi Balkan Masası Sorumlusu Atilla Baysak da hazır bulundu.

BATUR: KARDEŞLİĞE İHTİYAÇ VAR 

Törende konuşan Abdül Batur, dünya ve Avrupa’nın katliamı seyrettiğini belirterek şunları söyledi:

"2 Temmuz’da yüreğimizi yakan Sivas Katliamı’nı andık ve bugün de Srebrenitsa’yı, acımadan katledilen binlerce insanı anmak için buradayız. Binlerce Boşnak’ın katledildiği bu soykırım büyük bir utanç, büyük bir insanlık suçu olarak tarihe yazılmıştır. Sadece üç günde binlerce erkek, kadın ve çocuk katledilmiştir. Srebrenitsa’nın düşmesinin ardından yerleştirildikleri güya güvenli kamptan alınarak götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda acımasızca öldürülüp toplu mezarlara gömüldüler. Dünyanın herhangi bir yerinde bu acının yeniden yaşanmaması için barışa, kardeşliğe, dayanışmaya ihtiyaç var. Bunu sağlamalıyız. Bunun için buradayız."

Katliamı unutturmamak için her yıl etkinlik düzenlediklerini ifade eden Batur, konuşmasını Bosna Hersek’in eski Cumhurbaşkanı Aliya Izzetbegoviç’in “Soykırımı unutmamalıyız; çünkü unutulan soykırım tekrarlanır" sözleriyle tamamladı.

BAYSAK: BU ACI UNUTULMAMALI

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi Balkan Masası Sorumlusu Atilla Baysak da dünyanın başka bir yerinde böyle bir insanlık suçunun işlenmemesi için bu acının unutulmaması, unutturulmaması gerektiğini vurguladı.

Konak Belediyesi Meclis Üyesi ve Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Birol Özkardeşler ise Srebrenitsa’da çoğu kadın ve çocuk 8 bin 372 savunmasız insanın Sırplar tarafından katledildiğini hatırlatarak, “Bosna’da 26 yıldır bitmeyen bir acı yaşanmakta. Emperyalist güçlerin oyunu bu bölgede var oldukça acı ve gözyaşı maalesef bu bölgede hiç eksik olmayacak. Srebrenitsa’yı hiç unutmadık, unutmayacağız” diye konuştu.

"TÜM KATLİAMLARI LANETLİYORUZ"

Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu da şöyle konuştu:

“Göz göre göre, gün gün, saat saat katliamın sesleri gelirken BM, AB ve NATO sessiz kalmayı tercih etmiş ve insanlık tarihinin utanç sayfalarından biri, çağdaş demokrasilerin beşiği Avrupa’nın tam ortasında yaşanmıştır. Bizler faşizme, katliamlara, baskılara karşın ne olursa olsun barışı, kardeşliği, dayanışmayı savunuyor ve Nazi kamplarından, Ruanda’dan, Hocalı’dan, Srebrenitsa’dan Şengal’e tüm katliamları lanetliyoruz.”

DENİZE ÇİÇEK BIRAKTILAR

Türkan Saylan Kültür Merkezi’nin önünde yapılan basın açıklamasının ardından kortej oluşturarak Gündoğdu Meydanı’na yürüyen katılımcılar, soykırım kurbanlarının anısına denize çiçek bıraktılar.

 

Kaynak: anka