YUSUF EREN

Siirt’te taksicilik yapan Mehmet Cihat Balkı, "Evimize ekmek bile götüremiyoruz. Öğrencilerimizi okutamıyoruz. Kiralarımızı zor şartlar altında ödüyoruz. Geçim kaynağımız taksicilik yani benim yapacak başka bir şeyim yok. Yani herkesin dediği gibi hırsızlık mı yapalım?" dedi.

Siirt’te taksiciler; akaryakıt, lastik ve trafik sigortalarına gelen zamların ardından maliyetleri karşılayamadıklarını belirtti. 

Taksici Mehmet Cihat Balkı, "Evliyim 5 çocuğum var. Kiracıyım. Benim tek iş hayatım taksicilik. Ben yıllardır taksicilik yapıyorum. Son yakıt zamlarından sonra çalışamaz olduk, ben ve bütün arkadaşlarımız. Bugün bir pompa fiyatına bakıyorsun, yakıt 15 TL’ye yaklaşmış. O yakıt herkesi etkilemiş oldu ve taksici olarak biz mağduruz. Depomuzu birkaç ay öncesine kadar 350-400 TL’ye dolduruyorduk, bugün maalesef bin liraya yakın tutuyor ve biz bu parayı çıkaramıyoruz.

Evimize ekmek bile götüremiyoruz. Öğrencilerimizi okutamıyoruz. Kiralarımızı zor şartlar altında ödüyoruz. Elektrik faturaları doğal gazlar çok yüksek. Geçim kaynağımız taksicilik yani benim yapacak başka bir şeyim yok. Yani herkesin dediği gibi hırsızlık mı yapalım hayır hırsızlık yapmayız biz yine şanımızla şerefimizle çalışmak istiyoruz.

Şu an saat 3’e yakın daha 2 iş yapmışız ki taksilerde borç var borçla yapıyoruz tüm arkadaşlarımızla beraber. Taksiye binmek çok eskidendi şu an lüks oldu. Ancak çift maaş olan bir memur biner, gariban zaten binmiyor. Hava şartları çok kötü olmazsa, mecbur kalınmazsa kimse taksiye binmiyor. Mağduruz, ben taksicilik yapamıyorum. 2-3 aydır aracım bağlı, çalışamıyorum. Bizim problemimiz kazanamıyor oluşumuz. Geçen sene evet kazanıyorduk ama ben bu sene hiç kazanamıyorum. Yakıttan dolayı kazanamıyorum. Her şey yakıt değil ki vergilerimiz yükseldi. Lastikleri alamıyoruz o da pahalandı. Taksiyi bırakma seviyesine geldik. Ben yaklaşık 3-5 aydır zaten çalışamıyorum doğru dürüst. Çünkü elimizden tutan kimse yok. Taksi plakasını verdiniz ama bize bir dernek açın bir yardım edin. Trafik sigortası 4 bin 500 lira olmuş ayrıca rayiçler belli değil taksi açılış ücretleri maliyetin çok altında."

"ARAÇLARA YAKIT YETİŞTİREMİYORUZ"

Taksicilik hizmetinin gelen zamların ardından %40 oranında düştüğünü söyleyen taksici Ahmet Sevinçli, şunları söyledi:

“Ekonomik şartlar bizleri çok zorluyor. Çünkü araçlarımızın gideri çok fazlalaştı. Yakıt zamlarından dolayı yakıt yetiştiremiyoruz. Eskiden sürekli şehir dışına çıkıp ciddi para kazanırken şu anda şehir dışına hiçbir şekilde çıkmak istemiyoruz. Bu konuda müşteri de mağdur oluyor bizler de mağdur oluyoruz. Trafik sigortamız neredeyse 5 katına yükseldi. Araçlarımıza kasko yapıp kendimizi güvence altına hiçbir şekilde alamıyoruz. Araçlarımızın yedek parçaları yüzde 50 zamlanırken şu an yüzde 150 seviyesine ulaştı. Yani şu anda Siirt merkez ve genel anlamda taksicilik hizmeti yüzde 40’ın altına düşmüş bulunmakta. Yani bırakma seviyesine geldik, hepimiz artık farklı bir iş araştırıyoruz, farklı bir mesleğe yönelmeye çalışıyoruz.”

Kaynak: anka