YUSUF EREN

Siirt’te odun keserek geçimini sağlayan Vezir Çelik, artan maliyetlerin işlerini zorlaştırdığını belirterek, ''Akşama kadar bu işi yapıyoruz, ton başı 50 TL kazanıyoruz. Geçinmekte zorlanıyoruz'' dedi.

Şehirde son yıllarda yaygınlaşan doğalgaz kullanımı, odun satışlarında ciddi bir azalmaya neden oldu. Ekonomideki gidişat nedeniyle maliyetlerin artmasıyla odun pazarında işler durma noktasına geldi.

"HER ŞEY PAHALI ODUN AYNI PARA"

Yakıta yüzde yüz zam geldiğini belirten oduncu Vezir Çelik, "Durum iyi değil bu sene. Hiç iyi değil. Yakıt çok pahalı; alamıyoruz. Aldığımız zaman da zarar ediyoruz. Geçen sene 5 liraydı. Şimdi 8 liraya çıkmış. Yağ 120 TL’ydi, şimdi 200-260 TL olmuş. Her şey pahalı odun aynı fiyat hala. Geçen seneden değişen bir şey yok. Durum her sene aynı" dedi.

Başka bir alternatifi olmadığı için bu işi sürdürüdüğünü belirten Çelik konuşmasını şöyle sürdürüdü;

"Bunun ne kadar zor olduğunu biliyor musun? Ne kadar tehlikeli olduğunu biliyor musunuz? Çok zor iş yok. Ton başı 50 lira kalıyor, başka bir şey kalmıyor. Şimdi 50 lira bir işçiye versen desen bir ton odun yükle; yüklemez. Bir eve taşı; taşımaz."

"MİLLET FAKİR ALAMIYOR"

Satışların geçen yıllara oranla düştüğünü ifade eden odun satıcısı Kemal Kazak, "Odunda durumlar bu sene pahalı. Odunlar biraz dışarıya gidiyor. Vali bey muhafaza etse daha iyi olur. Millet fakirdir fakirandır, alamıyor. Biz de istiyoruz ucuz olsun. Ucuz alalım ucuz satalım; millet menfaat görsün. Biz de bir ekmek yiyoruz burada, geçen senelere oranla tabi az. Doğalgaz gelmiş, ondan dolayı sıkıntı oluyor. Odunu alamayan fakir insanlar var" dedi.

"DOĞALGAZ GELDİ ODUN SATIŞLARI AZALDI"

Pahalılığın arttığını belirten oduncu Mehmet Takdemir de, "Odunlar biraz pahalılanmış. Gerçi her şey pahalılanmış. Odun fazla gitmiyor. Her yere doğalgaz gitmiş. Ondan dolayı odun işi azaldı, eskisi gibi değil. Doğalgaz olunca sobayı yakmıyorlar, ondan dolayı Siirt’te  azalma var" dedi.

Geçinmekte zorlandığını ifade eden Takdemir, sözlerini şöyle tamamladı: "Ekonomi iyi değil. Her şey pahalı. Bir teneke yağ 400 lira. Geçinmek çok zor. Geçinmesek ne yapacağız? Zorla geçiniyoruz. Zorlanıyoruz. Çoluk çocuğumuz var. Okula gidiyorlar. Üç tanesi liseye gidiyor. Ondan dolayı tabi zorlanacağız."

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Vezir Çelik (Oduncu)  

* Kemal Kazak (Oduncu)

* Mehmet Takdemir (Oduncu)

Kaynak: anka