YUSUF EREN

Siirtli emlakçı Doğan Aydın, “Durma aşamasında inşaat sektörü, piyasada güven yok. Eskiden temelden daire satabiliyorduk, inşaattan daire satabiliyorduk. Ama kimsede artık o potansiyel yok, o güven yok” dedi.

Siirtli emlakçılar, kentteki kira ve konut fiyatlarını değerlendirdi. Siirt Emlakçılar ve Müteahhitler Derneği Başkanı Ömer Faruk Sevgi, "Şu anda kiralar yüksek. Bir de bizim sıkıntımız kiraların 1.500 TL’ye çıkmasıyla beraber ev sahiplerinin eski kiracılarını çıkarması bizi rahatsız ediyor" dedi.

Kira ve konut fiyatlarında ciddi bir artış olduğunu ama buna rağmen konut satışlarının da arttığını ifade eden Sevgi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şu anda merkezde 400 bin - 450 bin TL arası daire fiyatları. Eski evler ise en azı 300 bin TL’nin altında değil. 1+1’e rağbet gösteriliyor, şu anda 300 bin lira. 2+1’ler ise 250 bin lira. Sitelerde ise şu anda 700 - 650 bin civarında. Müteahhitler tarafından yeni evlerin yapılmamasından dolayı millet şu anda parasını evlere yatırıyor. Bunu sebebi de şu andaki evlerin durumu çok normal. Çünkü şu anda yapılacak bir binada bu fiyatlara alamazlar. Evler her zaman güvenilir liman olarak gözüküyor Siirt’te. Bugün Siirt’te ev satışları gerçekten yüzde 70 artmış bulunmaktadır.”

Son dönemde ev sahiplerinin kiracıları evden çıkartma olaylarında artış yaşandığını ve bunun önüne geçilmesi gerektiğini belirten emlakçı Doğan Aydın ise şunları söyledi:

“Eski kiralara yüzde 10 zam yapılabilir. Bunun üstüne kiracılarını çıkarıp yeni bir kira belirlemesi gerçekten bizi rahatsız ediyor. Yapılmaması lazım. Şu anda fırsatçılık yapıyorlar. Gerçekten de yapmamaları lazım. Zaten sıkıntı büyük. İnsanların gerçekten alım güçleri azaldı. İnsanlara yardımcı olmamız lazım. Kiracılarımıza sahip çıkmamız lazım. Bunu da el birliğiyle başarabiliriz. Fiyatlar bu kadar yükselmişse demek ki bizim de yükseltmememiz lazım. Tamam yüzde 10 artış olabilir. Ama bunun. Dışında eğer kontratları yoksa bunu yapmamaları lazım.”

"GEÇEN SENE 200 BİN LİRAYA SATTIĞIMIZ DAİRE ŞU ANDA 400 BİN TL"

Son bir yıldır hem kiralık hem de satılık daire fiyatlarının arttığını söyleyen Aydın, "Şu anda daire fiyatlarında yüzde 100’e yakın artış oldu. Geçen sene 200 bin liraya sattığımız daire şu an 400 bin oldu. Hatta 450 - 500 bine dayandı. Hem satılıklarda hem kiralıklarda son bir senedir virüsten sonra bayağı yükseldi" dedi. 

Maliyetlerin yükseldiğini belirten Aydın konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Birikimlerini daha çok altın yükseldiği zaman dolar yükseldiği zaman bozdurup daireye yatırdılar. Bu şekilde bozdurup daire alan oldu. Ama bu düşüşten sonra piyasa bayağı bir geriledi. Şu anda durma aşamasında inşaat sektörü, piyasada güven yok. Eskiden temelden daire satabiliyorduk, inşaattan daire satabiliyorduk. Ama kimsede artık o potansiyel yok, o güven yok. Güven de olmadığı için insanlar tedirgin. İnşaat halinde alırsam yarın öbür gün belki müteahhit bırakır gider, bitiremez. Müteahhitler eskisi gibi para kazanamıyor. Maliyetten dolayı. Maliyet yüksek olduğu için kazanamıyor."

Vatandaş İlhan Toprak ise dolar kurundaki dalgalanmaya dikkat çekerek, "Dolar kurundaki artış TL’nin değer kaybetmesine neden oldu ve Siirt halkının güvenilir liman olarak belirlediği daireleri satın almaya başladılar. O şekilde güvencelerini sağlamış oldular" dedi.

 

Kaynak: anka