YUSUF EREN

Siirt kültüründe önemli yer tutan dama için her yaştan insan dama kıraathanesinde toplanıyor. Kıraathanede görevli Servet Çimen, "Siirt’in bütün damacıları hepsi bu kahvededir. Günün 14-15 saati buradalar. Başka şehirlerden gelip burada dama oynuyorlar" dedi.

Şehrin en iyi dama oyuncularının bir araya geldiği kıraathenede, 7’den 70’e herkes bu oyunu merakla takip ediyor. Ülkenin en iyi damacılarını çıkaran kıraathanede, bölgesel müsabakaların yanı sıra uluslararası turnuvalara da katılım sağlanıyor.

Şampiyon olarak bilinen ve hiç yenilgisi olmadan 34 yıldır dama oynayan Siirtli Mesut Belge, şunları söyledi:

“42 yaşındayım 8 yaşından beri oynuyorum. Turnuvalara katılıyorum. Siirt’te beni yenen yok. Türkiye genelinde ise ilk 5’e giriyorum. Çocukluktan beri oynuyorum. Damada konsantre oluyorsun. Hamle önemlidir. Damayı seviyorum güzel bir oyundur. Kuveyt’e kadar gittim dama için. Bazen davet ediyorlar gitmiyorum. Siirt’te de bir turnuva yapılmasını istiyoruz. Siirt’te yaklaşık 500-1000 kişi bu oyunu oynuyor tarihi eskidir 2 bin yıl var. Soğuktu babam seyyar satıcıydı bana diyordu git kahvede otur bende orada dama oynuyordum. Babam da diyordu oyna. Antep’te şampiyon oldum İzmir’de dünya geneli ikinciliğim var bir keresinde Van’da 3. Oldum. En son Aydın Efeler’de üçüncü olmuştum. Hiç yenilgim yok. Belediyeler düzenliyor bazen yurt dışına Kuveyt’e Katar’a da gidiyoruz.”

“TÜRKİYE’DE TANINMIŞ USTALAR BURADAN ÇIKIYOR”

Dama oyununu Siirt’te her kesimin oynadığı bir oyun olarak değerlendiren oyuncu Mahmut Ural, alimlerin, hocaların bile geleneği haline gelmiş zengin kültürlü bir oyun olduğunu söyledi. Oyunun Türkiye’de tanınmış ustalarının Siirt’ten çıktığını ifade eden Ural şöyle konuştu:

“Dama oynuyorum. Damanın kültürü Siirt merkezlidir. Siirt’ten süper damacılar çıkmış. Türkiye’de tanınmış ustalar var. İstanbul’da Faik Yıldız’ımız var Siirt’te Siirtli Mesut var. Dama hata oyunudur. Önemli olan hataları minimuma düşürmektir. Dama satrançtan da zengin bir oyundur. Dama kültürü Siirt’te de yaygındır. Siirt’te alimler, şeyhler, hocalar bile oynuyor. Dama hata oyunu olduğu için damada köşe önemlidir. Dama kültürü çok yaygındır onun için dama bir sosyal etkinliktir. İnsan stresini atıyor sıkıntısı kalmıyor. Babam oynuyordu ondan dolayı kahveye geldim ben de dama oynamaya başladım. Çoğu insanın yapısı karakteri damada ortaya çıkıyor yani damacıların çoğu mütevazı insanlardır. Aile ortamı gibidir. Çoğu damacı bir gün iki gün kayboldu mu telefonlaşıyoruz. Türkiye geneli tüm damacılar bir dama camiası oluşmuş yani hepimiz birbirimizden haberdarız. Örneğin batmandaki, Diyarbakır’daki İstanbul’daki, yurt dışındakilerle hepsiyle içli dışlıyız. Yetkililerden Siirt’te bir dama turnuvasının yapılmasını istiyoruz. Geçenlerde Muş’a gitmiştik Muş’ta oynadık. Batman’a gidiyoruz İstanbul’da arkadaşlarla oynuyoruz. Adana olsun. Yani Türkiye’nin her ilinde damacılar var. Hakikatine varsak insanın yapısı karakteri, prensibi ortaya çıkıyor damada açık olduğu için satrançtan kat kat zengin bir Ortadoğu oyunudur.” 

“BURADA AİLE OLMAYI ÖĞRENDİK”

Kıraathaneden sorumlu Servet Çimen, çocukluktan arkadaşların buluştuğu bir mekan olduğunu belirtip, şunları söyledi:

“Şu an gördüğünüz bahçe ve çay ocağının sorumlusuyum. Müşterilere hizmet ediyorum çay veriyorum. Üzüm bahçesi olduğu için her sene üzüm veriyoruz milletimize, çay içene üzüm ikram ediyoruz. Bir ortam olarak aile gibidir hepsi. Arkadaş, dost, tanıdık. Çocukluktan bile arkadaştırlar. Beraber oturup sabahtan akşama kadar damalarını oynuyorlar. Siirt’in bütün damacıları hepsi bu kahvededir. Günün 14-15 saati buradalar. Sabah 5’ten akşam 8’e kadar buradalar. Burada abi, kardeşlik, aile öğrendik. Geçen gün Mersin’den kalktılar buraya geldiler buranın ismini duymuşlardı gelip dama oynadılar. Başka şehirlerden gelip burada dama oynuyorlar.”

Kaynak: anka