İSMAİL ÇELİK

Siirt'te yaklaşık iki asırdır doğal yöntemlerle kuyularda pişirilerek sofralara ulaştırılan patentli büryan kebabı Ramazan ayında da ilgi görüyor. 

Kentin, Cumhuriyet Meydanı’ndaki işletmeler, siparişlere yetişemiyor. Coğrafi tescilli ünlü Siirt büryan kebabı, Ramazan ayı ve tam kapanma döneminde hem iftar, hem de sahur için özel olarak hazırlanıyor. Kuyularda büyük bir itinayla pişirilen büryan kebabı, paketlenerek müşterilere ulaştırılıyor.

NASIL HAZIRLANIYOR?

Siirt’e gelenlerin, yemeden gidemediği büryan kebabını 3 metre derinliğinde ve 1 metre çapındaki kuyularda odun ateşinde pişirdiklerin anlatan 35 yıllık usta Murat Kayaalp, yapılışını da şöyle anlattı:

“Büryan, her mevsim tercih edilen lezzetlerin en başında geliyor. Bunun için yayla yayla, mezra mezra, köy köy dolaşıp, büryana elverişli 6-7 aylık kuzuları temin ederek, kasaplara götürüyoruz. Etler, 16 saat dinlendikten sonra bize geliyor. Buttan ayrılmış kısımları çengellere asıyoruz. Daha sonra bu etleri, bir saat önce meşe odunu yakarak ısıttığımız kuyulara sarkıtıyoruz. Yaklaşık 2 saat kuyuda kalan etler kendi buharı ile pişiyor. Kuzu etinin kemikli olan kaburga ve omurga kısımlarını de ayrı kazanlara koyuyoruz. Gövdedeki kemiksiz etleri de çengellere asılı halde kuyuya indirip kendi buharıyla pişirdikten sonra ateşle nar haline getiriyoruz.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Büryanın kuyuya atılması,

* Kuyudan çıkarılması

* Büryanın tezgâha alınması, kesilmesi, ekmeğin üzerine dilimlenmesi, paketlenmesi

* Büryan Ustası Murat Kayaalp'in konuşması

* Müşterilerden Zekeriya Çubuk'un konuşması

* Genel detay

Kaynak: anka