İSHAK KARA

Van'da, son 6 ayda 175 siber dolandırıcılık olayı yaşanınca; Emniyet Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, çareyi eğitici bir video hazırlamakta buldu. Vatandaşlar, sosyal medya ve cep telefonları üzerinden yapılan dolandırıcılıklara karşı uyarıldı.

Son 6 ayda 175, son bir ay içerisinde ise 33 siber dolandırıcılık olayının yaşandığı Van'da, İl Emniyet Müdürlüğü, hazırladığı video ile siber dolandırıcıların nasıl çalıştıklarını, insanları nasıl kandırdıklarını anlattı.

Van'da yaşayan vatandaşların sosyal medya hesaplarına da ulaştırılan videoda şu mesajlar verildi:

“Arkadaşımdan mesaj geldi. 'Hediye çeki dağıtıyoruz, seni de düşündüm. Hattın faturalı mı?' diye sordu. Ben de arkadaşım olduğu için şüphelenmedim ve cevap verdim', ‘Arkadaşım da bana e-posta gönderdi.

Onu Instagram hesabımda kendi mail adresimin olduğu yere yapıştırmamı istedi benden. ‘Para kazanacağımı’ söyledi. Kredi kartımın ön ve arka fotoğrafı ile bilgilerini istedi. Ben de arkadaşım olduğu için hiç şüphelenmedim, dediklerini yaptım. Akabinde hesabımdan çeşitli miktarlarda harcama yapıldığını fark ettim. Ve hesabıma giriş yapamadım. Arkadaşlarım beni arayıp, benim hesabımdan onlara dolandırıcılık mesajları atıldığını söylediler. Bir Facebook hesabı üzerinden bahis ve iddia reklamlarını, buralardan insanların para kazandığını gördüm. Hesabı takip etmeye başladım. Sonrasında bu hesapla irtibata geçtim.

Şikeli maçlar oynanacağını, para yatırmam halinde büyük meblağlar kazanabileceğimi, bunun için ilk etapta 300 TL para yatırmamı istediler. Sonrasında bana 34 bin 750 TL kazandığımı, bunu alabilmem için 500 TL daha yatırmamı istediler. Baktım, hesabımda para girişi olmayınca dolandırıldığımı fark ettim."

 

Kaynak: anka