ÖZGE ZAİM 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eskişehir Şubesi, 2022 yılı Sağlık Bakanlığı bütçe teklifi ile ilgili "Sağlık Bakanlığı bütçesinin beşte biri şehir hastanelerine ayrılmıştır. Ancak Sayıştay’ın raporlarına göre şehir hastanelerine birçok kalemde usulsüz ve fazladan ödemeler yapılmakta 2022 yılında personel giderlerinin Sağlık Bakanlığı bütçesindeki payı yüzde 33’e düşmüştür. 2022 sağlık bütçesi bu haliyle bir utanç belgesidir" açıklaması yaptı.

SES Eskişehir Şubesi, bir basın açıklaması yaparak TBMM'de görüşülmekte olan Sağlık Bakanlığı 2022 bütçesinde personel giderlerine ayrılan paya tepki gösterdi. Yönetim Kurulu adına konuşan Erhan Kamış, toplanan vergilerden ayrılan ödeneklerin; iktidarın, döviz cinsi üzerinden şehir hastaneleri için müteahhitlere verdiği kira ve hizmet bedelleri için harcandığını ifade etti.

Kamış,sendika binasındanda yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Koruyucu hizmetlere ayrılan bütçeden pandemi döneminde verdikleri insanüstü çalışma koşullarına ve yüzlerce sağlık çalışanının hayatını kaybetmesine rağmen ayrılan pay 5’te 1’dir. Pandemi sürecinde de daha net ortaya çıkan tablo koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan payın arttırılmasının önemini ortaya koymaktadır.

Sağlık Bakanlığı’nın 2019 yılı için 48.232 milyon TL bütçesi bulunmakta iken 57.424 milyon TL döner sermaye bütçesi ayrılmıştır. Sağlık Bakanlığı kurumları özel bütçeli işletmelere dönüştürülmüştür. Döner sermaye gelirlerini genel bütçeye sağlayan emekçilere, döner sermayeden sadaka verircesine 4-5TL gibi komik ödemeler yapılmıştır.

Sağlık Bakanlığı bütçesinin beşte biri şehir hastanelerine ayrılmıştır. Ancak Sayıştay’ın raporlarına göre şehir hastanelerine birçok kalemde usulsüz ve fazladan ödemeler yapılmakta, uygun olmayan veya yetersiz ekipmanların yerini kapatılan hastanelerdeki ekipmanlar almaktadır. 2022 Sağlık Bakanlığı bütçe teklifine baktığımızda sağlık eğitiminin, araştırmanın ve tedavi edici hizmetlerin büyük kısmını sırtlanan üniversite hastanelerinin yok sayıldığı görülmektedir. Bütçeden yalnızca 6,2 milyar TL ayrılan üniversite hastaneleri, bütünlüklü sağlık politikaları planlamasının bile dışında bırakılmakta, herhangi bir yatırım yapamadığı gibi mevcut borçlarını ödemek için sağlık emekçilerinin döner sermaye kazançlarına el koymaktadır. Bu koşullarda üniversite hastaneleri nitelikli hizmet veremez hale getirilmiş ve çalışanlar açısından da koşullar giderek zorlaşmıştır.

Yönetmeliğe aykırı şekilde bitmeyen nöbetler, ödenmeyen ücretler vb birçok sorunla baş etmek zorunda kalıp canlarıyla bedel ödemeye başlamışlardır. Bu dönemde çok sayıda sağlık çalışanı intiharı yaşanmıştır. Servislerde 3-4 hemşirenin yapması gereken işi bir hemşireye yaptıracak kadar angarya çalıştırma derinleşmiştir.

2022 yılında personel giderlerinin Sağlık Bakanlığı bütçesindeki payı yüzde 33’e düşmüştür. Sağlıkta Dönüşüm Programı öncesi 2003 yılında bu oran yüzde 70’tir. 'Hakkınız ödenmez' denilen emekçiler canları pahasına hizmet üretirken, yeni personel alımına pay aktarılmadığı gibi ücretlerinde de artış yaşanmamıştır. 2022 sağlık bütçesi bu haliyle bir utanç belgesidir.”

 

Kaynak: anka