GÖKHAN TUZLADAN

Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii, kapsamlı bir restorasyon programına alınıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon ihalesini 109 milyon 300 bin TL’ye alan yüklenici firma, 40 ay sürecek kapsamlı restorasyon için şantiye binalarını kurmaya başladı.

Yapılacak çalışmalar hakkında detaylı bilgi veren TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AKP Edirne Milletvekili Fatma Aksal, yapılacak çalışmanın Türkiye’deki Vakıf eserleri arsında en kapsamlı ve en büyük yatırım olduğuna dikkat çekti. Fatma Aksal, şunları söyledi:

"SELİMİYE'Yİ TAMAMEN ELDEN GEÇİRECEĞİZ"

“Bu başyapıtı koruyup kollamak hepimizin görevi. Dönem dönem restorasyon sürecinden geçti. Yine çok kapsamlı restorasyon çalışmasına başlıyoruz. İhalesi yapıldı, yer teslimi cuma günü itibariyle yapıldı. Minarenin en ucundan zemine kadar her şey elden geçecek. Kurşun kaplamaları, minareleri, hat yazıları, hasar gören yazıları, hepsi tek tek elden geçirilecek. İnşallah 2021-2025 yılları arasını kapsayan dönemde Selimiye’yi tamamen elden geçireceğiz. Bu süreçte de mümkün mertebe ibadete ve ziyaretçiye kapatmadan bunu yapacağız. Ne Edirneli hemşerilerimizi ne de ziyaretçilerimizi mahrum bırakmak istemiyoruz ama tabii belli bir kısmı doğal olarak kapanmış olacak. Orijinaline uygun olarak yapılacak. Halısından kurşun kaplamalarına kadar camları, kapıları her yer elden geçirilecek. İnşallah dünya mirasına yakışır bir şekilde restorasyonunu yapmış olacağız.” 

"40 AY SÜRECEK"

Yapılacak restorasyon çalışmasına ilişkin teknik bilgiler veren Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Günören ise 20 bin metrekare alanı kapsayan çalışmanın 40 ay süreceğini belirtti.

85 metre minare yüksekliği bulunan Selimiye Camii’nin iskele kurularak tüm noktalarına dokunulacağını kaydeden Osman Günören, konuşmasında şunlara değindi:

“25 Kasım 2021 günü sözleşmemizi imzaladık. 26 Kasım’da da yer teslimini yaptık. Yüklenici firma bugün itibariyle sahada aksiyon almaya başladı. Yapı için bir iskele kurulacak. Ciddi bir iskele imalat işi var. İskele kurulduktan sonra her kotuna müdahale edilebilir hale geleceğiz. Eğer ulaştığımız kod taş ise onunla ilgili işlemler yapılacak, kalem işleri var, çiniler var. Özellikle kubbenin çimento sıva olduğunu biliyoruz. Kubbeye dokunabilir hale geleceğiz. Statik açıdan kubbenin durumuna bakacağız. Kurşun örtü kaldırılacak ve çatlak olup olmadığı, yapısal açıdan sıkıntı olup olmadığına bakılacak. Minarelere çok ciddi iskeleler kurulacak. Caminin her santimetre karesine değebileceğimiz anlamda iskelelerimizi… Orada hangi müdahale gerekiyorsa restorasyon esnasında bu yapılacak. Şu andaki programlamada sürecin 40 ay süreceği yönünde. Güzel bir projelendirme geçirdik, birçok şey çözümlendi."

Işıklandırma konusunda da bilgiler veren Bölge Müdürü Günören, “Işıklandırma ayrı bir disiplin. Özel bir ışıklandırma projesi üzerinde çalışıldı. Şu anda sadece minarede, şerefelerde ışıklandırma var. Kubbenin, beton duvarlarının da aydınlatılacağı, cami dış bahçe duvarlarının da aydınlatılacağı bir model üzerinde çalıştık. Şimdiki görüntüsünün çok ötesinde profesyonel bir aydınlatma yöntemiyle Selimiye Camii’nin aydınlatması da böylece çözülmüş olacak. Yurt dışından, özellikle Yunanistan’dan, 30-40 km öteden dahi görülebiliyor. Şadırvanlı avluda sıcak su ile abdest alınabilir düzeneği mutlaka yapacağız” dedi.

SULTANAHMET RESTORASYONUNU YAPAN FİRMA

109 milyon 300 bin TL’ye ihale edilen işin ilerleyen süreçte çıkabilecek maliyetlerinin değerlendirileceği ve buna göre ilaveler yapılabileceği ifade edildi. Onarım süresince 150 kadar işçinin çalışması bekleniyor. Bu işçilerin taş ustaları, kalem işçileri ve benzeri çalışmalarda yer alan profesyonel kişiler olduğu, yüklenici firmanın ise Sultanahmet Camii restorasyonunu yapan firma olduğu belirtildi.

Kaynak: anka