SEFA GARDİYANOĞLU

Sayıştay’ın Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı hesaplarına ilişkin denetim raporunda; belediyeye ait taşınmazların bazı dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşlarına tahsis edildiğini belirledi. Sayıştay raporunda, “Ortak hizmet projeleri kapsamında bile olsa yukarıda belirtilen mevzuat gereği karşılıksız tahsis mümkün değildir. Yapılan tahsis işlemlerinin iptal edilmesi gerekmektedir” değerlendirmesi yapıldı. 

Sayıştay’ın, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 2020 yılı denetim raporunu yayınlandı. Raporda, şu değerlendirme yapıldı:

“Büyükşehir Belediye Meclisi Kararıyla ‘ortak hizmet projeleri kapsamında’ bazı derneklere ücretsiz olarak taşınmaz tahsis edildiği görülmüştür. Öte yandan belediyeler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, kamu yararına çalışan dernekler, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınmış vakıflar ve 5362 sayılı Kanun kapsamındaki meslek odaları ile ortak hizmet projeleri gerçekleştirebilmektedir. Ancak mevzuat gereği ortak hizmet projeleri kapsamında bir taşınmazın bedelsiz olarak tahsisi mümkün değildir. Zira ortak hizmet projesi; belediye ile derneğin veya ‘kamuya yararlı derneğin’ ortak bir amaç için belediyenin görev ve sorumluluk alanı içerisinde yer alan bir hizmeti ‘iş birliği içinde’ gerçekleştirmeleridir. Paydaşların görevlerinin belirlendiği bir hizmet tanımı içerisinde birbirine eşit katkılarının olması gerekmektedir.”

“KARŞILIKSIZ TAHSİS MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Yapılan incelemede; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne ait taşınmazların ‘ortak hizmet projeleri kapsamında’ bazı dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşlarının kullanımı için yapılan tahsislerin 2020 yılında devam ettiğinin görüldüğü belirtilerek, “Kamu İdaresi bulgu konusu tahsislerin dernek, vakıf ve kuruluşlarla ‘ortak hizmet projeleri’ kapsamında, ortak kullanıma ve iş birliği yapma amacına yönelik olarak yaptıklarını ve mevzuata uygun olduğunu ifade etmiştir. Ancak ortak hizmet projeleri kapsamında bile olsa yukarıda belirtilen mevzuat gereği karşılıksız tahsis mümkün değildir. Yapılan tahsis işlemlerinin iptal edilmesi gerekmektedir” denildi.

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde bulunan tarihi Pembe Köşk, geçtiğimiz yılın aralık ayında 10 yıllığına AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından, Ensar Vakfı’na bedelsiz olarak tahsis edilmişti . Söz konusu tahsis işlemi, Sayıştay raporunda belirtilen ‘Ortak Hizmet Projesi’ ibaresini de içermekteydi. Ensar Vakfı’nın 10 yıl kullanacağı Pembe Köşk’ün açılışı ise geçtiğimiz Ekim ayında Bilal Erdoğan’ın katılımıyla yapılmıştı.

“ASLA YILMAYACAĞIZ”

Açılış töreninde konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Ensar Vakfımız için meclisimizden bir karar geçirmiş Pembe Köşk namıyla bilinen yapıyı, bir nesli yetiştirmek için tahsis kararı almıştık. O dönemde de kamuoyunda bazı çalışmalar yapıldı. Bugün olduğu gibi. Başta İstanbul olmak üzere birçok ilimizde bu tür hizmete tahsis edilen çalışmalarla ilgili kirli bir kampanya yürütülmekte. Bu algı çalışmasıyla temelde milli manevi hizmet üreten camia kirletilmeye çalışılmaktadır. Bunun için yapamayacakları hiçbir şey yok. Bu bizim duruşumuzdur, bakışımızın ifadesidir. Biz ne Ensar Vakfı’nın ne de diğer benzeri hizmet yoluna adanmış vakıfların, Allah rızası dışında bir maksatlarının olmadıklarını, ama kınayanların gerçek manada ne yapmak istediklerini bildiklerimiz söylemiştik. Biz bu algı kampanyasına asla teslim olmayacağız. Asla yılmayacağız. Geri adım atmayacağız, bunu böyle bilecekler" ifadelerini kullanmıştı.

 

 

 

 

Kaynak: anka