GÖKHAN TUZLADAN

Edirne’nin Keşan ilçesi Sazlıdere köyü sahilinde yapımı devam eden Saros BOTAŞ FSRU Sazlıdere Limanı ve Boru Hattı Projesi inşaatına ilişkin; ikinci ÇED olumlu raporunun da iptali için açılan davanın duruşması, bugün yapıldı. Proje için verilen ilk ÇED olumlu raporunu iptal eden Edirne İdare Mahkemesi, ikinci ÇED olumlu raporu için kararını 15 gün içinde sözlü, bir ay içinde de yazılı olarak açıklayacak.

Edirne Adliyesi’nde yapılan duruşmaya; davanın tarafı “Saros Gönüllüleri’nden” oluşan gruplar, otobüs ve bisikletlerle geldi. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da gönüllülere destek verdi.

İKİ TARAFTAN DA BEŞ KİŞİ SALONA ALINDI

Mahkeme salonuna, pandemi kuralları gereği beş kişi Saros gönüllülerinden beş kişi de karşı taraftan alındı. Adliye koridorunda, duruşma salonunun önünde ise 20 kişinin beklemesine izin verildi.

Yaklaşık 200 çevrecinin izlemeye geldiği duruşma öncesinde konuşan Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz; orman yangınlarına dikkat çekerek şunları söyledi:

“YOK EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

“Ülkemizin alev topuna döndüğü bir yandan yangın, bir yandan sellerle bütün güzelliklerimizin yok olduğu bu dönemde, Saros gibi bir güzelliğin kendi imzamızla kendi elimizle yok edilmesine izin vermeyeceğiz.

Birinci ÇED olumlu raporunu iptal ettirdik. Biz adalete güveniyoruz. Birinci ÇED’i iptal eden mahkeme, ikinci ÇED’i de iptal edecektir. Şuna inanıyoruz; ikinci ÇED raporu masa başında bir buçuk ay içerisinde düzenlenmiş sahte bir rapordur. Kopyala yapıştır raporudur. 10 Mart 2020 günü BOTAŞ, Çevre Şehircilik Bakanlığı’na 2009’a 7 sayılı genelgeden yararlanabilir miyiz diyor? 12 Mart tarihinde bakanlık cevap veriyor. ‘Yararlanabilirsiniz’ diyor. 12 Mart’tan 6 Mayıs’a kadar rapor hazırlanıyor, 2 bin 50 sayfa rapor hazırlanıyor. 6 Mayıs’ta inceleme değerlendirme komisyonu kurumların yazılı görüşü alınarak gerçekleştiriliyor. Sahaya inmeden 1,5 ay içinde masa başında hazırlanan düzmece bir raporla Saros’u katletmek istiyorlar. Yargının ve bilim insanların da buna hayır diyeceğine güvenimiz tamdır. Yargıya güvenimiz tamdır.”

GAYTANCIOĞLU: KATAR’IN FİNANSMANINI KULLANMAK İÇİN DOĞA KATLEDİLDİ

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ise şöyle konuştu:

“Biz yargıya güvenmek istiyoruz. Yargının kararının değişmez olduğunu biliyoruz. Nasıl bu ÇED raporunu olumluya çevirdiyse yani ‘bu proje yapılamaz’a çevirdiyse, bunun tekrar devamının bugün buradan çıkacağına inanıyoruz. Türk yargısına güveniyoruz. Çünkü başından sonuna bir hukuksuzluk işlemi. Katar’ın finansmanını kullanmak için doğa katledildi. BOTAŞ kullanıldı. Bölge halkı birleşerek tepkisini gösterdi. Bölge halkı dikkatli ve seviyeli bir şekilde eylemlerini gösterdi. Eylemlerini de dikkatli bir şekilde sürdürüyorlar. Ben inanıyorum bugün burada 20 bin kişi olurdu ama tepkimizi dikkatli bir şekilde sunuyoruz ve yetkililerinde bunu görmesini istiyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da buna dur demesini bekliyoruz. Süreleri son derece azalıyor, bunda ısrar ederlerse zaten, Türkiye seçim sürecine girecek ondan sonra biz iktidar olacağız. Bizim iktidarımızda bu iş tersine dönecek.”

“OLUMU BİR SONUÇ ÇIKMASIN BEKLİYORUZ”

Yaklaşık üç saat duruşma sonrası merakla bekleyen çok sayıda Saros gönüllüsüne açıklama yapan avukat Bülent Kaçar ise şu bilgileri verdi:

“Tahminen bin 83 kişiyi temsil eden bu davayı yürütüyoruz. Bugün de duruşması yapıldı ve mahkeme başkanının açıkladığı gibi 15 gün içerisinde bir karar verilecek. Ama bu karar yazılı şekilde yaklaşık olarak 30 gün sonra açıklanacak. Biz ayrıntılı dava dilekçemizdeki iddialarımızı ayrıntılı ÇED raporu incelemelerimiz ile birlikte sayın mahkeme heyetine sunduk. Bu bağlantılı davalardaki bilirkişi raporları özellikle nazım imar uygulama planlarındaki 25 sayfalık akademisyen bilirkişilerin verdiği rapordaki üst ölçekli planlara aykırılık ve denizel ortamdaki Saros Körfezi korunması gerekliliğine dair bu alan özellikleri ölçekli Kültür Turizm gelişim bölgesi, yanan orman alanlarından bu proje boru hattının geçilmesi gibi birçok bölgemize aykırılık yanında ÇED raporundaki önemli eksiklikleri, hataları aykırılıkları da mahkemeye bildirdik. Yani başvuru kaynakları 1970 yılındaki bir harita verisi ile rapor oluşturulmuş gibi birçok kendi mevzuatlarına, kendi genelgelerine aykırılıklar var. Bilime, hukuka aykırılık var.

Yani bu bölgeye bu özel korunması gereken Saros Körfezi'ne karşı bu dış ticaret projesinin durdurulması için açtığımız davanın ilk duruşmasının hepimize bölgemize ve en önemlisi de bu mülkiyet ve yaşam haklarımıza da hayırlı olmasını diliyorum. 30 gün sonra olumlu bir sonuç çıkmasını umuyoruz hepimize kolay gelsin.”

Devam eden inşaatın durdurulamadığını bunun içinde defalarca mahkemeye verilen durdurma talepli dilekçelerin işleme alınmadığını belirten Av. Bülent Kaçar, “İnşaat ve hafriyat aşamalarından başından itibaren hemen hemen her ay yürütmeyi durdurma talepli dilekçelerimizi verdik. Ama bugüne kadar biliyorsunuz bu karar verilmedi. Edirne idare mahkemesine defalarca yürütmeyi durdurma kararı verilsin diye başvurular yaptık. Umuyoruz yine birinci ÇED’te olduğu gibi direk iptal kararıyla bu proje sonlandırılır. Şimdi İdari Yargılama Usul Kanunu'na göre yürütmeyi durdurma veya iptal, mahkeme kararı çıkmadan projenin durdurulması sadece BOTAŞ’a ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'na bağlı” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Video-2:

* Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz’ün açıklaması

* Edirne CHP Milletvekili Okan Gaytancıoğlu açıklaması

* Av. Bülent Kaçar’ın açıklaması

Video-1

* Saros BOTAŞ FSRU Sazlıdere Limanı ve Boru Hattı Projesi inşaatı

 

Kaynak: anka