Şanlıurfa'da aynı aşirete mensup iki aile arasında yaşanan kan davası, barış yemeği ile son buldu. Bölge insanı tarafından ‘Barış Elçisi’ olarak kabul edilen ve iki ailenin barışmasında etkin rol oynayan Feridun Öncel, "Bugüne kadar 60 yakın davaya şahitlik ettik. Ama baktığımızda, bir insanın ölmesi için herhangi bir neden göremedim" dedi.

Bölgede birçok kan davasını barışla sonuçlandıran ve adı Barış Elçisi’ne çıkan Dr. Feridun Öncel ve Haltanlılar Derneği Başkanı Erol Günbay’ın çağrısı üzerine bugün öğlen bir araya gelen Haltanlı aşiretine mensup Abur ve Bardak aileleri, dostça kucaklaştılar. 7 yıl önce iki aile arasında yaşanan silahlı kavgada kaybettikleri yakınları için dua eden taraflar, kin ve öfkeyi geride bıraktıklarını açıkladılar.

Şanlıurfa Vali Yardımcısı Mustafa Akın, Eyyübiye Belediye Başkan Yardımcısı İlhami Günbeği, siyasi parti temsilcileri, kanaat önderleri barış yemeğinde Abur ve Bardak ailesi fertleriyle birlikte Urfa kebabı ile tatlı yediler. 

Barış yemeğinde konuşan Haltanlılar Derneği Başkanı Erol Günbay, "7 yıl önce hoş olmayan bir olayda 1 kişinin ölümü, 4 kişinin yaralanması ile sonuçlanan kan davasında, her iki tarafı da akrabam olan Haltanlı aşiretine mensup Bardak ve Abur ailesine canı gönülden teşekkür ederim. Bundan sonra elimizden geldiği kadar kan davalarına yol vermeyeceğiz. İyilik taraftarı olacağız. Gidip kucaklayacağız, seveceğiz. Allah’ın izniyle bu olayların yaşanmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Feridun Öncel de şöyle konuştu:

"Bölgede yıllardır devam eden kan davalarına son vermek için mücadele ediyoruz. Urfa'nın ileri gelenlerinden, dini ve kanaat önderleri ile aşiretlerin önde gelenlerini bir araya getirerek bu olayların önüne geçmek için çabalıyoruz. Bu olayların bir daha sirayet etmemesi için müdahale edip devreye giriyoruz. Bu olay da bunlardan biriydi. Keşke olmasaydı ama yanlış olan bir olay güzel bir netice ile sonuçlandı. Bu bölge, bu olayları hak etmiyor; gençlik aydınlandıkça bu tür olaylar ortadan kalkacaktır. Bugüne kadar 60 yakın davaya şahitlik ettik. Ama baktığımızda bir insanın ölmesi için herhangi bir neden göremedim. İnsan ne zaman ölür ne zaman öldürür; vatan için, bayrak için, millet, toprak için… Ama burada kibir, iki dönüm arazi ve son zamanlarda artan tefecilik olayları aileleri perişan etmektedir. Devletin bu tür olaylara müdahil olup, bu tür olayların yaşanmaması için bölgesel politikalar geliştirmesi gerekiyor. Biz bu tür olayları en aza indirmek için bölgesel çalışma başlatacağız."

 

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Barış İçin Bir araya Gelenler

* Selamlaşma Dualar Eşliğinde Selamlama

* Barış Masasına Oturulması

* Birlikte Yemek Yenilmesi Genel ve Detay

* Erol Günbay- Haltanlılar Dernek Başkanı

* Dr. Feridun Öncel- Barış Elçisi

 

Kaynak: anka