JİYAN CİN

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir halı fabrikasında grev yapan işçilerin direnişi, kazanımla sonuçlandı.

Halı fabrikası yönetimi, nisan ayı sonunda işçilere telefonla içeri giremeyeceklerini söylemişti. İş yerinde; maaşların elden verilmesinden, pazar günü mesaisinin zorunlu tutulmasına, çay molasının kaldırılmasından, çeşitli baskılara pek çok sorun yaşanıyordu. İşçiler, “ses çıkarmadıkça yeni haksızlıklarla karşılaştıklarını, çalışma şartlarının her geçen gün kötüleştiğini” açıklamıştı.

İşçiler, teslim etmeleri istenen telefonlarını vermedikleri için fabrikaya alınmamış, ilerleyen günlerde fabrikaya ulaşımları için servis bile gönderilmemişti. 63 işçi kendi imkanıyla fabrikaya gelmiş ancak içeri alınmamıştı. İşçiler, grev yaptıkları ve “Kod -46” ile işten çıkarılmıştı.

Fabrika sahibinin, işçileri “süründürmekle, rezil etmekle, kalan aylıklarını da ödememekle tehdit ettiği” belirtilmişti.

DİSK'e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası ile birlikte hareket eden işçiler fabrika önünde direniş başlatmıştı. Halı fabrikası işçileri, sendikal faaliyet yürüttükleri için işten atılan Gaziantep’teki başka fabrika işçileri gibi haftalarca fabrika önünde bekleyerek, iş yeri girişine pankart asıp, SGK ve İŞKUR önünde eylemler yapmıştı.

İŞÇİLER KAZANDI

Sendikanın Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, mücadelelerinde karşılık aldıklarını belirterek, şu açıklamayı yaptı:  

“Direniş işçiler lehine kazanımla sonuçlandı. İşçilere tazminat davası açacağını söyleyerek tehditler savuran patron, gelinen noktada, işçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemeyi, arabulucu ve avukat masraflarını karşılamayı, 46 numaralı kodu iptal etmeyi kabul etti. Halı işçileri ayrıca işsizlik ödeneğinden de (geriye dönük hakları dahil) yararlanacaklar. Sendikamızın öncülüğünde işçilerin direnişi ve kararlı mücadelesi sonuç verdi ve patrona geri adım attırdı.

Bu direniş ve direnişin sonuçları Antep'te ne ilk ne son olacak. Ünaldı Direnişiyle Antep işçilerinin ücretlerinde büyük bir sıçrama yaşandı, işçiler sigorta haklarını kazandı. Sonraki nesiller on yıllarca Ünaldı Direnişinin nimetlerinden yararlandı. 2012 greviyle, grev yapılmayan fabrikalardaki işçiler bile ikramiye ve zam kazandı. Grevdeki diğer işçilerin direnişleriyle Başpınar genelinde Kod 29 ile işten atmalar azaldı, işçiler işten atıldıkları zaman boynunu eğip kaderine razı olmaması gerektiğini, nasıl bir mücadele ve nasıl bir sendikal örgütlülük olması gerektiğini öğrendi. Ancak hepsinin ortak kazanımı ve belki de en önemli kazanımı, işçilerin birlik olduğu zaman her şeyi başarabileceğini göstermesidir.”

 

Kaynak: anka