PERİHAN ERSİN

Konya-Karaman bölgesinde günlük 400 ünite kan bağışı toplama hedefi olan Kızılay’ın kan bağışçısı kazanımı personeli Burak Dalbudak, Covid-19 salgını nedeniyle kan bağışlarının azaldığını belirtti. Dalbudak, “Bölgede acil plazma kana ihtiyaç var” dedi.

Karaman Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile Kızılay’ın ortaklaşa düzenlediği kan bağışı etkinliğine Karamanılar büyük ilgi gösterdi. Kan vermek için Koyunlu Park’taki Kızılay tırına gelen bağışçılar ve Kızılay personeli, herkesi kan vermeye davet etti.

Konya-Karaman bölgesinde Kızılay kan bağışı merkezinde, “Kan bağışçısı kazanımı personeli” olarak görev yapan Burak Dalbudak, “Bugün Karaman Koyunlu parkta kan bağışı etkinliği yapmaktayız. Biz Konya ve Karaman bölgesinde günlük yaklaşık 400 ünite kan bağışı toplamakla yükümlü ve sorumluyuz” diyerek şunları anlattı:

“İHTİYAÇ HAD SAFHAYA ULAŞTI”

“Bu hedefler ve bu sayılar, ihtiyaca binaen belirlenmekte olup günlük Konya ve Karaman bölgesindeki tüm hastanelerin ihtiyacı göz önüne alınarak yapılmaktadır. Maalesef tüm dünyada, 2020 mart ayından itibaren ülkemizi de kapsayan bir pandemi ve Covid rahatsızlığı söz konusu. Bu sebeple vatandaşlarımız eskisine oranla daha çekingen davranıp, kan bağışı hususunda biraz daha geri planda durmaktalar. Bizim burada vatandaşlarımıza bir çağrımız olacak o da şudur; tabi ki bu bir gerçek ve kabullendik. Covid artık hayatımızı bir parçası oldu maalesef. İnşallah en kısa zamanda bunu atlatmayı planlıyoruz. Ama Covid rahatsızlığı söz konusu iken zannedilmesin ki, kan bağışına olan ihtiyacımız azaldı. Tam aksine arttı. Gerek Covid hastaları için lazım olan plazma, gerekse normal hastalar veya tedavi gören insanlar için kullanmamız gereken diğer kan bileşenleri ihtiyacı aslında had safhaya ulaştı.

“2021 İHTİYACI 92 BİN ÜNİTE”

Bu sebeple sadece 2021 yılı için almamız gereken ortalama kan miktarı Karaman-Konya bölgesi için 92 bin ünite civarında. Ülke genelinde bu yaklaşık 3 milyon bir sayı demek. Bütün bunları göz önüne alırsak aslında biz Türk toplumu olarak yardımlaşmayı, yardım etmeyi, varsa bir parça ekmeğimiz onu paylaşmayı bilen ve seven insanlarız. Ama maalesef kan bağışı konusunda bu hassasiyet tam gelişmiş olmayıp bunun da sebebini şuna bağlıyoruz; insanlarımız da biraz bu konularda maalesef bilinç eksikliği oluyor. Yani kan bağışı yaparsam acaba vücudum bir rahatsızlık geçirir mi ya da kan bağışlarsam acaba direncim düşer mi ya da Covid hastalığına daha kolay yakalanır mıyım, gibi endişeler olabiliyor. Biz bunlara hak vermekle beraber aslında bu işin doğrusu şudur; bizim kan bağışı noktalarımızın herhangi birine geldiğinizde zaten biz hiçbir vatandaşımıza hemen buyurun gelin kan bağışı yapın demiyoruz. Öncelikle onlara bir forum veriyoruz forumda basit 40 tane sorumuz var bu sorular vatandaşımızın kan bağışına uygun olup olmadığı konusunda bize bir ön bilgi veriyor. Akabinde hemşire arkadaşlarımız bir damla kan alarak kan değerlerine bakıyor tansiyonları ölçülüyor. Ateşleri ölçülüyor. Daha sonra doktorla beraber birebir görüşme yapıyor. Eğer tüm işlemlerden sorunsuz bir şekilde geçerse vatandaş, o zaman kan bağışına uygun olduğu anlaşılıp ondan sonra kan bağışına yönlendiriliyor. Bunun dışında en küçük bir his varsa bile örnek veriyorum sadece diyelim ki, bir vatandaşımız kan bağışına geldi ama son altı ay içinde hacamat yaptırmış olsun, ameliyat geçirmiş olsun ya da sıkıntılı bir kalp damar rahatsızlığı geçirmiş olsun ya da en basitinden bir küpe taktırmış olsun, biz bunlar için bile belli oranlarda engel koyarak, kan bağışına yönlendirmiyoruz.

Mesela diyelim ki; küpe taktırdıysa, dövme yaptırdıysa vatandaş, bir yıl boyunca kan veremiyor. Bunun da sebebi şu; eğer o işlemi yaptırırken bir enfeksiyon kapma riski varsa o riski biz ortadan kaldırmak için bir yıl engel koyuyoruz. Tüm bunlara bakarsak aslında kan bağışının ne size ne de karşıdaki hataya herhangi bir zararı olmayıp tam aksine hem ameliyatlar için hem lösemili hastalar için, kanser hastaları için aslında bu bir gereklilik ve şarttır.

Biz buradan tüm vatandaşlarımıza kan bağışına olan ilgilerini artırmalarını ve kan bağışına gelmelerini bekliyoruz. Özellikle Karaman bölgesinde haftada en az iki ya da üç gün etkinlik yapıyoruz genelde Karaman bölgesinde belediye sağlık polikliniğinde her pazartesi ve perşembe günleri sabit noktamızda bulunuyoruz. Bunun dışında Aktekke Meydanı’nda, Koyunlu Park’ta, bir de sanayi bölgesindeki bazı fabrikalarda etkinliklerimiz oluyor. Bütün bu etkinlikleri hangi gün hangi saatler arasında olduğunu ‘kanver.org’ üzerinden takip edebiliyor vatandaşlarımız. Herkesi kan bağışına davet ediyoruz.”

 

Kaynak: anka