PERİHAN ERSİN

Küresel koronavirüs salgını nedeniyle yaşanan kentten kaçış, kırsal bölgelerde bazı sektörlere canlılık getirdi. Karaman’da köylere ve yaylalara yerleşenlerin ilk uğrak yerlerinden biri de yastık ustası Sebahattin Bayramlar oldu. Bayramlar, pandemi nedeniyle işlerin açıldığını söyledi.

“DURGUNLUK VARDI, PATLAMA OLDU”

Karaman’da baba mesleğini sürdüren Sebahattin Bayramlar, salgın süreciyle ilgili olarak şunları söyledi:

“İşlerimizde epey bir durgunluk vardı ama korona sebebiyle insanlar köylere ev yaptırmaya başladılar. Müstakil, böyle sakin, sessiz, ıssız bölgelere yayla evleri yaptırmaya başladılar. Bu evleri de otantik ve nostaljik olarak eskiye yönelik şekilde dizayn etmek istiyorlar. Bu sebeple bize gelip fikir alıyorlar, biz de müşterilerimize evlerini istedikleri şekilde dizayn etmeleri için fikir veriyoruz. Akabinde yastık ve minderlerini üretip döşüyoruz. Korona sebebiyle işimizde patlama oldu, bu patlamadan dolayı muntazam bir şekilde yoğun tempo çalışıyoruz.”

MESLEĞİN SON TEMSİLCİLERİ

Mesleğin son temsilcisi olduklarını ve bu nedenle İl Kültür Müdürlüğü tarafından teşekkür belgesi ile onurlandırıldıklarını belirten Bayramlar, mesleğiyle ilgili de şöyle konuştu:

“Karaman Semerciler Sokağı’nda yastık, sünger ve minder işi yapıyoruz. Yastık sünger ve minder ustasıyım. 1976'dan bu yana babam Adıgüzel Bayramlar ile Semerciler Sokağı’nda yastık işine başladık. Ben de onun yanında yetiştim. Ben babamdan sonra ikinci nesil olarak yastık sünger işini devam ettiriyorum. Biz burada bütün bir odayı yastık ve minderler ile döşüyoruz. Oğlumla beraber, üçüncü kuşak olarak mesleğimize devam ediyoruz. Eleman ve kalfa yetiştirmekte zorluk çekiyoruz. Diğer zanaat gruplarında da olduğu gibi biz de eleman yetiştiremiyoruz. Fakat onun yerine kendi evladımı, kendi oğlumu yetiştiriyorum. O da üçüncü nesil olarak bu işe devam edecek. Şu anda bu gördüğünüz ürünleri sipariş olarak müşterilerimize yapıyoruz. Ürünler birkaç gün önceden sipariş alınıp teslim ediliyor.”

 

Kaynak: anka