RAMİZ KAAN OKTAR 

Sakarya’nın Geyve ilçesine bağlı Sekiharman mahallesindeki üzüm üreticileri dolandırıldı. Kendilerine piyasanın 1 TL üzerinde fiyat veren aracıyla çalışmaya başlayan çiftçiler, “teslim sonrası ödeme yapılacak” sözlerine kanarak 5 milyon TL’lik ürünü aracıya teslim etti. Üreticiler, paralarını alamayınca Geyve Cumhuriyet Savcılığı'na başvurarak aracıdan şikayetçi oldu.

Sakarya’da Bülent Ö. isimli aracının, çiftçilerin ürettiği üzüm ve domatese piyasanın 1 TL üzerinde fiyat vererek üreticinin güvenini kazandığı, sonra da Sekiharman mahallesi başta olmak üzere Geyve ilçesine bağlı Akdoğan, Çukurköy ve Umurbey ile Bilecik'in Osmaneli ilçesine bağlı Çerkeşli, Selçuk ve Soğucakpınar köylerindeki çiftçileri toplamda 5 milyon TL dolandırıldığı iddia edildi.

İlk başlarda paralarını alan çiftçiler, son 4 günde tüm çevre köylerden Sekiharman mahallesine gelen siyah üzüm, beyaz üzüm ve domateslerin parasının ödenmediğini, toplamda 5 milyon TL’lik bir dolandırıcılıkla karşı karşıya olduklarını öne sürdü. Köylüler, yaşadıkları mağduriyeti şöyle anlattı:

“SESİMİZİ DUYURMAK İSTİYORUZ”

Ümit Özel: “Biz, köyümüzde üzüm yetiştiriciliği yapıyoruz ve mallarımızı İstanbul gibi çevre hallere pazarlıyoruz yıllardır. İşte başımıza böyle bir durum geldi. Biz yetiştirdik ürünümüzü, sattık ama paramızı alamadık. Bununla ilgili gerçekten çok mağdur durumdayız. Zaten maliyetler çok yüksek, doğru düzgün para kazanamıyorduk ama bir de böyle bir dolandırıcılık olayı yaşadık. Sesimizi duyurmak istiyoruz.”

"HERKESİN ALACAĞI VAR"

Davut Uyar: “Sezonun başından beri mallarımızı vermiş olduğumuz Bülent isimli şahıs tarafından dolandırılmış bulunmaktayız. Yaklaşık 1,5 milyon TL’ye yakın bir alacağımız var, köy olarak. Mağduruz.”

Ahmet Keskin: “Yaklaşık 40 yıldır çiftçilik yapıyorum. Daha önce de böyle bir olay yaşadık ama bu kadar büyük değildi. Sezonun başından beri ödüyordu bize, son 4 gün kala ödemeyi kesti. Dolandıracak gibi davrandı ve yaptı.”

“YAŞADIKLARIMIZA İNANAMADIK”

Sekiharman Mahallesi Muhtarı Suat Sünger: “Bülent isimli bu arkadaş, köyümüzde 4 ila 5 yıldır alışveriş yapıyordu. İnsanlar buna güvendi, bu yıl da sezon başlayınca yine gelip Ankara’ya yollamaya başladı ürünleri. Maalesef ben duyduklarıma inanamadım. Böyle değildi. Yaklaşık olarak köyümüze 2 milyon TL kadar ödeme taktı, millet mağdur oldu. Benim alacağım kalmadı ancak köylümün durumu ortada. Ben bu konuda devletimden yardım istiyorum. Bugün de savcılığa giderek suç duyurusunda bulunacağız.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Vatandaşların Görüntüler

* Ümit Özel

* Davut Uyar

* Ahmet Keskin

* Suat Sünger

* Köyden Detay Görüntüsü

* Bağlardan Detay Görüntüsü

 

 

 

Kaynak: anka