RAMİZ KAAN OKTAR

Sakarya’daki taksiciler, son zammı 23 ay önce aldıklarını belirterek akaryakıt ve bakım masraflarında artış nedeniyle yeni tarife bekliyor. Taksiciler “Bu ülkede her şeye zam var” diyerek kendi tarifelerine de zam gelmesi gerektiğini savundu.

Sakarya’nın Serdivan ilçesinde taksiciler, akaryakıt fiyatlarına zam gelmesi ve bakım masraflarının artması ile mevcut tarifenin yeterli olmadığını söyledi. Ülkedeki birçok esnaf, maliyetinin artması sebebiyle sattığı ürünlere zam yaparken taksicilerin 23 aydır zam almadığını belirterek, “Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Yetkililer bu sektöre el atmalı” dedi.

“HAKKIMIZI ALAMIYORUZ”

Taksi şoförü Salih Demiray, “Hakkımızı alamıyoruz. Benzine, gaza 3-4 sefer zam geldi. Biz henüz öyle bir zam alamadık. Ticaretle uğraşan herkes en ufak bir zamda bile istediğini alıyor. Biz bir yılı aşkındır aynı tarifeyle çalışıyoruz” ve şöyle devam etti:

“Bugün sanayiye gittiğimiz zaman bir yağ değişimi yaptırmaya, usta diyor ki ‘yağa zam geldi’. Biz zam uygulayamıyoruz. Hakkımızı kesinlikle alamıyoruz. Bunu yetkililerin duyması lazım. Yollar zaten bozuk. Dört ayda bir ön takım için sanayiye gidiyorsun en ufak bir şey bile 250-300 lira. Biz çok eziliyoruz, hakkımızı alamıyoruz bu konularda. Bizim isteğimiz fiyatların bir an önce belirlenmesi. Zam istiyoruz. Çünkü karşılamıyor yani gerçekten karşılamıyor.

“YAPTIĞIMIZ HİZMETİN BEDELİNİ İSTİYORUZ”

Pandemi döneminde koronavirüs testi pozitif çıkan hastaları dahi taşıdıklarını belirten taksi şoförü Yener Bulat da şunları söyledi:

“Bunun yanında trafikte çektiğimiz sıkıntılar malum, gelen zamlar malum. Biz de bu ülkede, bu şehirde esnaflık yapıyoruz. Herkes zam aldı. Dolmuş, minibüs ve halk otobüslerine yaklaşık bir sene önce zam verilmesine rağmen onlar ikinci zammı istemeye hazırlanıyor. Biz daha 23 ay evvel aldığımız taksimetrenin zammıyla çalışıyoruz. Marketteki ürünlere gelen zamlar malum. Pandemiden önce 33 lira olan sıvı yağ bugün 80 lira. Marketler istedikleri gibi fiyatlarda oynayabiliyorlar.

“BEDAVAYA HAMALLIK GİBİ”

Biz maalesef 23 ay evvel aldığımız fiyatla çalışmaya uğraşıyoruz. Akaryakıta gelen zam, bakım masrafları her gün bizden gidiyor. Hep koşturuyorsun, bedavaya hamallık yapmış gibi oluyorsun. Bir şeyler kazanıyoruz ama yetmiyor. Bu ülkede her şeye zam var, enflasyon varken bize zam gelmedi ne hikmetse. 23 aydır zam verilmeyen bir sektör varsa düşünsünler bulsunlar biz de takdir edelim. Şu an taksimetre 4 lira ile açılıyor. Kilometre başı da 4 lira atıyor. Kısa mesafe 12 lira olarak geçiyor. Biz taksimetrenin açılışı 5 lira, kilometre atışı 5 lira, kısa mesafede 15 lira olsun diye düşünüyoruz. Fazlasını isteyerek vatandaşı da itici bir hale getirmeyelim, bize karşı. Çok fazla bir şey istemiyoruz bize göre. Çünkü biz her gittiğimiz bakımda fazladan 150 lira bakım masrafımız oluyor. Yakıt alıyorsun 50 kuruşu dahi senden alıyorlar ama biz alamıyoruz.  Yaptığımız hizmetin bedelini almanın hesabını yapıyoruz. Bir hizmet sunuluyorsa, bir bedel olması gerekiyor. Bizde bunu istiyoruz. Yetkililerin bizi duymasını, görmesini istiyoruz. Bu sektöre de bir el atılsın.”

 GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Taksi Durağı Detay

* Salih Demiray

* Yener Bulat

 

Kaynak: anka