TUNAKAN YILDIRIM

Karabük’ün Safranbolu ilçesine bağlı Yazıköy de kuraklık sorunuyla karşı karşıya. Kuyuları kuruyan köyün nüfusu yaz döneminde üç katına da ulaşınca su yetmez oldu. Muhtarlık, zor durumdaki köylülere taşıma suyla destek olurken vatandaşlar da arazideki çeşmeleri gezerek pet şişelerle evlerine su taşıyor. Köyde gün içinde evlere sadece bir buçuk saat su verilebiliyor.

Yazıköy Muhtarı Deniz Tüzer, köyde yaşanan su sorununu şöyle anlattı:

“Bir aydan beri su sıkıntı yaşıyoruz. Şu anda, şu günlerde tam had safhaya varmış durumda. Şu anda köyümüz 926 nüfusa sahip kağıt üzerinde fakat yaşayan 3 bin kişilik sayfiye köy haline geldik. Adı köy, 650 hanelik bir köy. Maalesef su kaynaklarımız yeterli değilken su kaynaklarımızın kuruması nedeniyle şu anda tamamen susuz kalmış durumdayız. Vatandaşlarımız tabi ister istemez çok gerginler, hepsi ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar, bu noktada muhtarlığın gücü ile elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz fakat bir yere kadar…

“PET ŞİŞELERLE SU GÖTÜRÜP DEPOYU DOLDURUYORUZ”

Öyle şeyler ki kapatamadığımız çok nokta var. Çok fazla uzun uzadıya anlatmaya gerek yok, en basiti şu arkamda gördüğünüz, şu anda muhtarlık aracının arkasında gördüğünüz bidonlar diyaliz hastası bir vatandaşımıza gidecek. Bidonlarla götürüyoruz, adamın o artık oradaki deposunu bidonlarını dolduruyoruz, diyaliz hastasının. Yatalak hastalarımız var, çocuklarımız var, yaşlı nüfusumuz… Tabii susuz hiçbir şey olmuyor. Şu anda vatandaş çok mağdur.

“NE KÖY OLUR NE KASABA DERLER, O DURUMDAYIZ”

Şöyle bir şey var buranın adı köy, aslında köyden çok fazla büyük. ‘Ne köy olur ne kasaba derler’ ya aynı o durumdayız biz şu anda. Bu noktada devlet büyüklerimizin buna bu şekilde bakmasını sağlayabilirsek eğer, onlar da bunu biliyorlar zaten, farkındalar bir şeyler yapılmaya çalışıyor fakat netice yok ortada. En nihayetinde geldiğimiz noktada şu anda bu şekilde acil bir eylem planı yapılması lazım.

“SABIRLAR TAŞMAYA BAŞLADI”

Biz muhtarlık olarak kendi gücümüz ile şu anda kuyularımızı yıkatmaya başladık, tekrar kazanmaya çalışıyoruz. Yeni sondaj kaynakları yapmaya başladık, hayırsever vatandaşlarımızın bağışlarıyla… Yeterli gelmiyor ama inşallah arkası gelecektir. Vatandaşlarımız abdest alıyorlar alabildikleri kadar, günlük temizliklerinin bir kısmını yapabiliyorlar. Yetkililer ellerinden gelenleri yapacaklarını söylüyorlar fakat sonuçta genel bir kuraklık söz konusudur. Eyvallah. Fakat burada aradaki şeylere iyi bakmak lazım bazı şeylere. Safranbolu merkezinde de su kesiliyor sonuçta İstanbul'da da su kesiliyor yerine göre olmayınca ama buradaki kesinti artık çok had safhaya vardı ve sabırlar taşmaya başladı”

“20 GÜNDÜR BANYO YAPAMIYORUZ”

Çamaşır makinelerinin çalışmadığını ve 20 gündür banyo yapamadıklarını dile getiren köy sakinlerinden Ekrem Kayaaltı, “Nüfus olarak köyümüzde 20 günden bu yana sularımız kesik. Tuvaletimiz de sıkıntı, bulaşıklarımız da sıkıntı, artık yani mağdur durumda kaldık. Çamaşır makinemiz çalışmıyor 20 günden beri artık banyomuzu da yapamıyoruz, yapacak bir durum kalmadı” dedi.

“MUSLUK VAR AMA SUYUN KENDİSİ YOK”

Diyaliz hastası eşi olduğunu ve civar çeşmelerden su doldurmaya gittiğini fakat onlarda da su olmadığını belirten köy sakinlerinden Kemal Alak ise şunları söyledi:

 “Misafirim de vardı Kurban Bayramı’nda yani gelenler gidenler oldu. Böyle komple rezil olduk. Musluk var ama suyun kendisi yok. Muhtarımıza telefon açtığımızda depoda patlak olduğunu veya bazı bölgelere suyun ulaşamadığı, bunu en kısa zamanda çözüleceğini söyledi ama biz böyle taşıma işte… Arabada gördüğünüz gibi… Bidonlarla çeşmelerden su alıp kendi ihtiyaçlarımızı görmeye çalıştık. Bunun yanında zaten benim eşim diyaliz gören bir vatandaş, şu anda diyalizde. Ben de sabahleyin arabayı aldım çeşmeleri dolaştım, çeşmelerde de su yok. Maalesef çamaşırlarımız olduğu gibi makinede duruyor. Çamaşır sepetlerinde duruyor. Evde daha böyle rezil bir durumdayız, yani çeşmelerde su olmadığı için hadi bulaşığı bir şekilde getirme su ile çevirmeye çalışıyoruz ama o da tam anlamı ile hijyen değil.”

AKP KURUCUSU: BEN SESİMİ DUYURAMIYORSAM KİMSE DE SESİNİ DUYURAMAZ

AKP’nin Karabük’te kurucu üyelerinden olduğunu söyleyen 78 yaşındaki Ahmet Biber de “Pet şişelerle su taşıyorum. 20 gündür evde su yok, hijyen yok. Taşıma su ile hijyen olmuyor. Bununla idare etmek de çok zor aslında. Ben yetkililere sesleniyorum. Bunu bir an evvel, bu çözümü yapsınlar. Yoksa bize vatandaş ayrımı yapılmasın. Aslında yani ikinci sınıf vatandaş olarak burada biz yaşıyoruz, bu böyle olmamalı. Ben AK Parti'nin eski kurucularındanım, Karabük'te altıncı kurucu üyesiyim ona rağmen ben sesimi duyuramıyorsam kimse de sesini duyuramaz. Bunu ben öyle biliyorum. Cezalandırmamalıyız” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* İçme Suyu Kuyusu Yıkama Çalışmaları

* Vatandaşların evlerine götürmek üzere köy çeşmesinden bidonlara su doldurulması

* Muhtarlık aracı ile suların evlere ulaştırılması

* Vatandaşların evlerine suları taşıması

* Yazıköy muhtarı Deniz Tüzer

* Ekrem Kayaaltı

* Kemal Alak

* Ahmet Biber

 

Kaynak: anka