TUNAKAN YILDIRIM

Safranbolu’da 5. Safran Festivali etkinliklerinin ikinci gününde safran hasadı yapıldı. Vatandaşlar safran hasadına akın ederken, safranlı yiyecekler ikram edildi.

Safranbolu Kaymakamlığı, Safranbolu Belediyesi ve Kültür ve Turizm Vakfı'nca bu yıl 5’incisi düzenlenen Safran Festivali’nin 2'nci gününde Yukarı Çiftlik köyünde İsmail Yılmaz’ın 27 dönüm arazisinde safran hasadı yapıldı.

Ağırlığının 100 bin katı suyu sarıya boyayabilen, farklı özellikleriyle gıda, ilaç, kozmetik ve giyim sektörlerinde kullanılması nedeniyle 'mucize bitki' olarak adlandırılan “kırmızı altın” safranın hasadına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Büyük safran üreticilerinden İsmail Yılmaz yaptığı konuşmada, “Safranbolu’da Turizm İşletmecileri Derneği'nin yönetimindeyim. Şunu anladık ki Safranbolu’da turizm safranın daha çok önüne geçti. 30-40 günden bu yana Safranbolu’da neredeyse oteller doluyor. Günübirlik gelen misafirlerimiz oldukça fazla. Yurt içinden ve dışından alım gücü yüksek misafirler geliyor Safranbolu’ya. Burada biz safranı daha çok üretirsek daha çok anlatırsak muhtemelen daha iyi yerlere gelmiş olacağız” dedi.

Safranbolu safranının özellikleri ve üretimi hakkında katılımcılara bilgiler veren Prof. Dr. Hüseyin Akdemir ise, “Pırıl pırıl bir güneş var, bir mendil parçası kadar bulut yok ve buna dayanarak da gördüğünüz tarlalarımız çok güzel çiçek açtılar. Dün ve evvelki gün bu kadar çiçek yoktu. Çünkü safran çok kapalı havayı, bulutlu havayı, nemli havayı sevmez. Dişi organlar diyoruz, bunlar stigma, asıl kırmızı altın bu” diye konuştu.

"SAFRAN SOĞANI DESTEKLENMELİ"

 Safran soğanının desteklenmesi gerektiğini belirten Prof. Akdemir, şöyle devam etti:

“Bunun şu anda bir gramı, marketlerde ve pazarlarda da görüyorum, 40-50 TL arasında değişiyor yani kilosu 60 bin TL. Bakın safran bir baharat bitkisi kekik, kimyon, anason, rezene, defne, adaçayı, tahin gibi bunların kilosu 15-20 TL civarında. Ama safranın kilosu ise 60 bin TL civarında o yüzden çok kıymetli. Bir dekara ektiğimiz zaman benim yöntemimle 150 kilogram kullandık hadi 20 kilogram. 200 kilogram 150 TL’den 30 bin TL tohumluk parası eder. Benim çiftçim bu parayı nasıl versin? Bunu yapamaz. Hatta literatürler 400 kilogram diyor dün biraz tartıştık o zaman 60 bin TL sadece soğan parası eder. Bunu çiftçilerin sadece soğana vermesi mümkün değil. Bunun tarla kirası, işçiliği çok fazla. 100 bin TL’ye mal olur. O halde bunu yaygınlaştırmak istiyorsak soğanın mutlaka desteklenmesi lazım. Safran soğanını çiftçiye bedelini göstermelik, çok az olarak vermeliyiz ki Safranbolu’da safran tarımını geliştirebilelim.”

Konuşmaların ardından Karabük Valisi Fuat Gürel, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz ve vatandaşlarla birlikte İsmail Yılmaz’a ait tarlada safran hasadı yaptı. Ardından hasat etkinliğine katılan vatandaşlara safranlı çay, safranlı lokum ve yiyecekler ikram edildi. Etkinlik kapsamında kaynatılan lokum kazanına Karabük Valisi Fuat Gürel, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar tarafından safran boşaltıldı.

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

* Safran Bitkisinden Detay Görüntüler

* Vatandaşların ve Öğrencilerin Safran Hasadı

* Safran Bitkisini İşleyen Kadınlar

* Tarla Sahibi İsmail Yılmaz

* Prof. Dr. Hüseyin Akdemir

* Vali Fuat Gürel, Belediye Başkanı Elif Köse ve Kaymakam Mehmet Türköz'ün Vatandaşlarla Hasat Yapması

* Vali Fuat Gürel, Belediye Başkanı Elif Köse ve Kaymakam Mehmet Türköz'ün Lokum Kazanına Safran Dökmesi

 

Kaynak: anka