TACETTİN DURMUŞ

Rusya’nın bölgeyi işgal ettiği yıllarda yaptığı ancak çekildikten sonra atıl kalarak zamanla yok olan Horasan-Gürbulak demiryolu hattını canlandırmak için harekete geçildi.

Ağrı İl Özel İdaresi’nin Gürbulak ile Dilucu Sınır Kapıları Arasında Karayolu Planlanması ve Horasan-Gürbulak Eski Demiryolunun Faaliyete Geçirilmesi Projesi’ne merkezi Kars’ta bulunan Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) fizibilite desteği verecek. Destek için SERKA Genel Sekreteri Dr. İbrahim Taşdemir ile Ağrı İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Erhan Tenekeci arasında ilk imzalar atıldı.

Projenin gerçekleşmesi halinde; Türkiye’nin Nahçıvan’a çıkışı olan Dilucu sınır kapısı ve Ağrı’yı İran’a bağlayan Gürbulak sınır kapısı artık sadece İpek Yolu üzerindeki ticareti etkilemeyecek Aras Havzası’nın sunduğu iktisadi etkinliği de artıracak. Proje sonunda Horasan – Gürbulak arasında bulunan eski demiryolunun canlandırılması ile iki sınır kapış arasındaki karayolu güzergâhının alternatifleri araştırılacak, bölgedeki lojistik hatlar birleştirilecek ve böylece bölgede bütüncül bir iktisadi yaklaşım, üretim ve dış ticaret yatırım fırsatı sunulması hedeflendi.

Halk arasında “93 Harbi” olarak bilinen 1877–1878 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonra Rusya, Serhat Bölgesi’nde yaklaşık 40 yıl kalmış ve bu bölgede çeşitli ulaştırma hatları yapmıştı. Horasan-Gürbulak demiryolu hattı da bunlardan biriydi.

 

Kaynak: anka