GÖKHAN TUZLADAN

Edirne’de geçen yıl salgın nedeniyle düzenlenemeyen, 660 yıllık geçmişi olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri bu yıl 9-10-11 Temmuz’da yapılacak. Pehlivanlar, seyircisiz oynanacak turnuva için son hazırlıklarını yapıyor.

Turnuvanın iddialı takımlarından Trakya Birlik pehlivanları, Sarayiçi Er Meydanı yakınlarında bulunan alanda çayıra çıktı. Pehlivanlar, kispetlerini giyerek yağlandıktan sonra kol bağladı. Ata sporu yağlı güreşin geleneklerine göre antrenman yapan ve boylarına göre hazırlanan pehlivanlar yaklaşık üç saat boyunca ter döktü.

Çeşitli oyunlar ve taktikler üzerine çalışan pehlivanları Edirne’nin tek başpehlivanı Ahmet Yavuz yönlendiriyor. Yavuz, güreşi bıraktığını ve sadece Trakya Birlik adına pehlivan yetiştirdiğini belirterek “Yağlı antrenmanlarımızı burada yapıyoruz. Çıraklara yardımcı olmaya çalışıyoruz. İnşallah Edirne’mizden başpehlivanlar çıkarmak umuduyla çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Kurum olarak başpehlivanlık müsabakasına İsmail Koç’u hazırladıklarını ve yoğun bir programla çalıştıklarını belirten Yavuz, “Şu anda Trakya Birlik Spor Kulübü’nde başta İsmail Koç var. Büyük ortada iki pehlivanımız var. Küçük ortada ve diğer boylarda yaklaşık 50 sporcumuz var” diye konuştu.

“GENÇLERİN İLGİSİ AZ, İYİ SPORCU BULMAK ZOR”

Pehlivanlığın büyük emek ve fedakarlık istediğini belirten ancak gençlerin yağlı güreşe ilgisinin olmadığından yakınan Ahmet Yavuz, şöyle konuştu:

“Ne yazık ki bizim gençlerimiz bu kadar sıkıntıya gelemiyor. Güneşte biraz sıkıştırdığımızda bir daha gelmiyorlar. Amacı olan kişiler geliyor ama tabii bunlar az oluyor. Ondan dolayı iyi sporcu bulmakta zorlanıyoruz. İyi sporcu yapmıyor, yapanlar da nadir.”

Trakya Birlik Güreş Kulübü başkanı Önder Yücel de ertelenen yağlı güreşlere kavuşmanın sevincini yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Her yıl olduğu gibi bu yıl da en sonunda yağlı güreşimize kavuşuyoruz. Bir, bir buçuk sene ara vermiştik. Herkes özlem içerisinde. Edirne, yağlı güreşine bu sene tekrar kavuşacak. Tabii gönül ister bu güreşi Edirne’de Kırkpınar’da seyircili yapalım. O günleri de görürüz inşallah.”

 

Kaynak: anka