DOĞANCAN İLEK

Türkiye’de pandemi sürecinde doğal ve sağlıklı ürünlere ilgi arttı. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (ÇAYKUR) 'Beyaz İksir' adıyla ürettiği beyaz çay stoklar da tamamen tükendi. ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, “Tüketicilerimizden gelen yoğun talebi karşılamak üzere üreticilerimizi teşvik ederek beyaz çay üretimini artırmaya çalışıyoruz” dedi. 

ÇAYKUR, 'tomurcuk' olarak bilinen çayın üst filizlerinden elde edilen beyaz çayın üretimi sürüyor. Dünyada, 'İmparatorların çayı' olarak bilinen, Türkiye’de ise 'Beyaz İksir' adıyla satışa sunulan beyaz çay, pandemi döneminde yoğun ilgi gördü. Kan dolaşımı ve sindirim sistemine iyi geldiği bilenen, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı doğal koruma sağlayan beyaz çayın geçen yılki stokları tamamen tükendi.

Yusuf Ziya Alim, beyaz çayın insan sağlığına çok ciddi faydalarının dünyada yapılan bilimsel araştırmalarla kanıtlandığını belirterek, “Beyaz çaydaki en büyük amacımız, üreticiyi, gençleri, çocukları hem çayla haşır neşir etmek hem de tüketiciye beyaz çay alışkanlığımızı devam ettirebilmek. Bu anlamda üreticimizi devamlı teşvik ediyoruz, beyaz çay konusunda. Bir şekilde çocuklarla ailecek bahçeye girmesini sağlıyoruz. Tabii pandemi döneminde siyah çay, beyaz çay, yeşil çay, hepsinin farklı farklı hem etkileri var hem de kişilerin tercihine göre değişebiliyor ama, beyaz çay özellikle antioksidan özelliği daha çok olduğu için bu anlamda korona döneminde bunların satışı da artmış” dedi.

BEYAZ ÇAY NASIL DEMLENİR?  

150-200 mililitre sert olmayan kireçsiz yumuşak su kaynatılıp sıcaklığı 75-80 dereceye düşürüldükten sonra 2,5-3 gr beyaz çay, 3-5 dakika demlenmek sureti ile içilir. Bu demleme, 3 kez ilave su alınmak sureti ile tekrar edilir. Demleme, ayrı bir güzellik ve estetik kattığı için cam demlik ile yapılmalıdır. Beyaz çay, içimi hafif, tatlımsı ve ferahlatıcı bir özelliğe sahiptir.

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

* Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim

* Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim Çay Tarlasında Genel Görüntü

* Çay Tarlası Görüntüleri

Kaynak: anka