GÖKHAN TUZLADAN

Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, ayçiçeği hasadının devam ettiği şu günlerde yağlık ayçiçeği alım fiyatının ton başına ortalama 5 bin 436 lira seviyelerinde olduğunu belirtti. Öztürk, ay çekirdeğinde ve tarımda ithalatın önüne geçmek için verimin artırılması gerektiğini belirterek bunun için basınçlı yer altı sulama sistemine geçilmesi önerdi. Artan verimle Türkiye'nin yağ açığının kapatılabileceğini ifade etti.

Ayçiçeği hasadının il genelinde hemen hemen yüzde 80’e ulaştığını ve tamamlanmasına sayılı günler kaldığını belirten Öztürk, “Trakya genelinde Edirne’de ekimler erken yapılıyor. Şu anda da bölgemizde yüzde 70-80 biçimler tamamlandı. Geçtiğimiz yıla göre bu sene sezon biraz daha geç başladı. Mevsim şartlarından dolayı havaların serin ve yağışlı gitmesinden dolayı tüm ürünlerde geçtiğimiz yıl harmanın başlangıç tarihlerinde bu sene 15-20 gün bir gecikme var” dedi.

Öztürk, borsaya geçen yıl bugün 16 bin 900 ton mal geldiğini, bu sezon ise bu miktarın 10 bin 800 ton olduğunu kaydetti. Geçen yıllara göre yağ oranlarını da açıklayan Öztürk, “2020 yılında 43,74 olan yağ ortalaması bu sene 43,88, geçtiğimiz yıl ile yağ ortalamamız aynı gözüküyor. Fiyatlar ile ilgili olan kısmına baktığımızda 2020 yılında salon satış ortalamasında günümüze kadar ay çekirdeğinin fiyatı 3 bin 700 lira olarak gerçekleşmiş. Bu yıl salon satış ortalama fiyatımız 5 bin 436 lira olarak gerçekleşti” diye konuştu.

Hububatın önemi konusunda da açıklamalar yapan Özay Öztürk; gıdanın pandemi ile öneminin arttığını ve kendi kendine yetebilme konusunda Türkiye’nin ihtiyaçları olduğunu ifade ederek ülkedeki bütün ekilebilir alanların işlendiğini kaydetti.

Nüfus artışı nedeniyle tüketimin arttığını belirten Öztürk “Tarım emtiasında yurt dışından ithalat yapmak durumunda kalıyoruz. Bunun önüne geçmek ile ilgili bizim topraklarımızı artırabilme şansımız yok ama birim alandan daha fazla verim alma şansımız var. Bunu da nasıl sağlayabiliriz. Sulama projelerine hızlı bir şekilde hayata geçirerek sağlayabiliriz” dedi.

Türkiye’nin dışa bağımlılık konusunda yağ açığını kapatmak için basınçlı yer altı sulama sistemleri öneren Öztürk, şunları söyledi:

“Eski sulama hatlarına sahip olan bölgelerde sulama projelerinin hızlı bir şekilde basınçlı yer altı sulama sistemlerine çevirmek gerekiyor. Bu sayede neyi elde edeceğiz? Birim alandan diyelim ki 150-200 kilo ayçekirdek üretirken biz bu rakamları 350-450 kilolara kadar çıkartabileceğiz. Bu da Türkiye’nin yağ açığını kapatma noktasında bir şekilde katkı sağlamış olacak. Sadece ayçekirdek olarak düşünmeyin sulama ile birlikte birçok tarım ürününde ciddi anlamda verimlilik artacak. Bu da kendi kendine yetebilme noktasında ciddi anlamda çözüm olacak.”

Kaynak: anka