BURHAN DEMİRCİOĞLU

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki Yusufizzettin Köyü Muhtarlığı, Muş Valisi İlker Gündüzgöz’ün eşinin kardeşinin vefatının ardından, eşinin ailesi adına köy mezarlığında aile mezarlığı için tahsis kararı aldı. Köyün eski muhtarı Ahmet Kır, “Tamam vefat etmiş getirilmiş defnedilmiş, izin verilmiş. Fakat vali oldu, kaymakam oldu, şu oldu diye verirsek bizim burada yerimiz kalmaz, yerimiz zaten kısıtlı" dedi.

Muş Valisi İlker Gündüzgöz’ün eşinin, yaşamını yitiren kardeşi Celaleddin Kolutek; Osmaniye’nin Kadirli İlçesi’ndeki Yusufizzettin Köyü Mezarlığı’na defnedildi. Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki Yusufizzetin Köyü Muhtarlığı İhtiyar Heyeti, daha sonra; Köy Muhtarı Ali Abi başkanlığında 6 Aralık 2021 tarihinde toplandı. Heyet, oybirliği ile şu kararı aldı:

“Celaleddin Kolutek merhumun mezar yerinin yanında bulunan üç mezar yeri ile bu mezar yerlerinin önündeki dört mezar yerini, merhum Celaleddin Kolutek mezar yeri dahil toplam sekiz mezar yerinin ‘Kolutek ailesine’ aile mezar alanı olarak ihata edilmek suretiyle tahsis edilmesi uygun bulunmuştur.”

Köy sakini Mehmet Ömeroğlu, kararı şöyle değerlendirdi:

"Bizim köyümüzün, usule gelen mezarlık koyma sırası; anası, babası, sırasına gelmiş kimse… Kimsenin anası babası yan yana değil, bacısı kardeşi sıraya göre konmuş. Rica edilir, yakın komşulardan köylerden de mezar koyabilen var. Ama böyle çevirip de mezar koyan yok.

Adamın kayını ölmüş kayını için muhtarımıza bir müracaat etmiş, demiş rica etmiş, ‘Benim kayınım öldü onu buraya koyacağım’ demiş. O da müsaade etmiş, onu koyduktan sonra 12 metreye 13 metre mezarlık yeri gelmiş çevirmiş burayı. ‘Ben aile mezarlığı yaptım’ demiş. Bizim köyümüzün mezarlığında aile mezarlığı olarak ayrılmış hiç bir yer yok ama bu adam gelmiş çevirmiş. Biz de köylü olarak buna karşıyız. Her aile bir aile yeri çevirsin diyoruz yani bu çeviriyorsa. Bunun kaldırılmasını istiyoruz.

‘Hiç kimse ben buraya koyacağım’ diye diretmemiştir bugüne kadar. Bura benim mezar yerim diye ayırmamış yani. Benim babamın mezarı, mezarlığın öbür tarafında, anamın mezarı ondan 15 metre beride, hanımımın mezarı 35 metre berisinde. Yani yan yana mezarımız yok, ebemin mezarı 50 metre ötede, dedemin mezarı ebemden de 50 metre ötede.”

"ZATEN YERİMİZ KISITLI"

Köyün eski muhtarı Ahmet Kır, şunları söyledi:

"Yusufizzettin Köyü kuruldu kurulalı daha bu mezarlıkta bir aile mezarlığı olmadı. Bu Muş Valisi'ni ilgilendirmeyen bir yer. Kayını vefat etmiş doğru. Allah rahmet eylesin. Getirdiniz buraya defnettiniz. Karşı çıkan olmadı. Eşi buralıymış bildiğim kadarıyla. Kadirlili, bu köyden değil. Yusufizzettin kütüğüne kayıtlı değil. Ama bura aile mezarlığı değil ki, bura köy adına alınmış bir yer. Herkes vefat ettiğinde sırası üzerine defnedilecek yer. Biz buna karşı değiliz; tamam vefat etmiş getirilmiş defnedilmiş izin verilmiş fakat vali oldu, kaymakam oldu, şu oldu diye verirsek bizim burada yerimiz kalmaz yerimiz zaten kısıtlı" diye konuştu.

Kaynak: anka