Odunpazarı Belediyesi iştiraki Odunpazarı A.Ş’nin 1290 işçisi için Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) ve Türk İş’e bağlı Belediye İş Sendikası arasında iki yıllık toplu iş sözleşmesi imzalandı. 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren geçerli olan toplu iş sözleşmesine göre, Odunpazarı Belediyesi’nde en düşük maaş net 4 bin lira oldu.

Eskişehir Odunpazarı Belediyesi iştiraki Odunpazarı İnşaat Sağlık Turizm ve Tanıtım Hizmetleri San. ve Tic. A.Ş., Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) ve Belediye İş arasında Toplu İş Sözleşmesi imzalandı. Odunpazarı Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen imza töreninde taraflar, sözleşmenin tüm çalışanlara hayırlı olmasını diledi. Odunpazarı Belediyesi ve Belediye-İş Sendikası arasında gerçekleştirilen imza törenine Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, SODEMSEN Genel Sekreteri Cahit Korkmaz,  Belediye İş Eskişehir Şube Başkanı Kemal Azak, Odunpazarı Belediyesi Başkan Yardımcıları, SODEMSEN TİS Uzmanı Av. Merve Nur Karataş, Odunpazarı AŞ. yöneticileri, Belediye İş Eskişehir Şubesi yöneticileri, iş yeri temsilcileri ile daire müdürleri katıldı.

SOSYAL YARDIMLARDA DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ

1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren geçerli olan toplu iş sözleşmesine göre, Odunpazarı Belediyesi’nde en düşük maaş net 4 bin lira oldu. İşçilerin çıplak yevmiyelerine 6’şar aylık dilimler halinde yüzde sekiz oranında ücret zammı yapıldı. Toplu İş Sözleşmesi ile daha önce 11 TL olan yemek yardımı, 25 TL’ye çıkarıldı. Sözleşmeye yol yardımı da eklendi. Sözleşmede ilk defa yer alan yol yardımına göre, işçilere fiilen çalıştıkları günler için günlük 10 TL yol yardımı ödenecek. İşçilere Ramazan ve Kurban Bayramları öncesinde 400 TL bayram harçlığı ödenecek. Bu tutar 2. yılda 440 TL olacak. 1 Mayıs İsçi Bayramı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda işçilere 400 TL ücret ödenecek. Bu tutar 2. yıl ise 440 TL olacak. Toplu iş sözleşmesine göre işçilere her ay 50 TL yakacak yardımı ödenecek. Yakacak yardımı ikinci yıl 60 TL olacak. İşçilerin her çocuğu için belge ibraz etmek şartı ile yılda 1 kez, Eylül ayında ilkokul ve ortaokul öğrenimindeki çocuk için 150, liseye giden çocuk için 170, üniversite ve yüksekokula giden çocuk için 220, spastik ve zekâ özürlü çocukların özel eğitimi için de 250 TL öğrenim yardımı yapılacak. Toplu iş sözleşmesine göre sosyal haklarla birlikte düz işçi için ilk altı ayda yüzde 31,70 zam yapılırken; bu oran yıllık yüzde 39,31 olarak belirlendi. 

Bunun yanı sıra törende Odunpazarı Belediyesi ve Belediye İş Sendikası arasında, daimi 89 işçiyi kapsayan iki yıllık toplu iş sözleşmesi de imzalandı. Bu sözleşmeye göre daimi işçilere yıllık yüzde 12+5 oranında zam yapıldı.

"TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ, İŞÇİ ARKADAŞLARIMIZA VE BELEDİYEMİZE HAYIRLI OLSUN"

Toplu İş Sözleşmesi imza töreninde konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Çaba harcayan, bize destek veren ve görüşmelerin uzlaşma ile sonuçlanmasına katkı sunan SODEMSEN Genel Sekreteri Sayın Cahit Korkmaz’a ve avukat arkadaşımız Merve Nur Karataş’a teşekkür ediyorum. Toplu iş sözleşme görüşmelerinde, olgun ve uzlaşmacı bir sendikacılık örneği gösteren Belediye-İş Eskişehir Şubesi’ne ve özellikle de Genel Başkan Yardımcısı Güney Demirdaş’a teşekkür ediyorum. Esas olan iş barışıdır. Biz, bu toplu iş sözleşmesinde bunu sağlayabildik. Bugün imzalayacağımız sözleşmenin bütün işçi arkadaşlarımıza ve Odunpazarı Belediyesi’ne hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

“4 BİN TL’NİN ALTINDA ÜCRET YOK”

Başkan Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda net 4 bin TL’nin altında hiçbir ücret yok. Çalışan arkadaşlarımızı teşvik için özel maddeler var. Temizlik işlerindeki araç arkasında çalışan arkadaşlarımız için özel ücretler var. Fedakârlık yapan arkadaşlarımız için de farklı destekler var. Sosyal haklar ve maaş, ikramiyeler dengelendiği zaman, zam oranı ilk altı ayda Hazirandaki çıplak maaşa göre %50’ye yaklaştı. Bunu biz her türlü özveri ile birlikte gerçekleştiriyoruz. Sizin de bunu hak etmeniz lazım. Eskişehir’deki diğer belediyelerin sözleşmeleri bizi ilgilendirmiyor. Biz, kendi işimize bakıyoruz. Çalışan arkadaşlarımızdan memnunuz, sanıyorum onlar da bu sözleşmeden memnun olur.”

“GÜZEL BİR SÖZLEŞME OLDU”

Başkan Kurt’tan sonra söz alan SODEMSEN Genel Sekreteri Cahit Korkmaz, Odunpazarı’nda hem işçileri hem işçi örgütünü hem sendikayı hem de işverenleri gözeterek, ortada dengeli bir sözleşme oluşturduklarını kaydetti. Korkmaz, “Güzel bir sözleşme oldu. Bugüne kadar Türkiye’de diğer sözleşmelerde yapılan ücret zam oranlarının ve sosyal haklarda elde edilen işçi kazanımlarının daha üzerinde kazanımların elde edildiği haklar oldu. Mesela bir ikramiye maddesinde bizim SODEMSEN olarak oturttuğumuz genel çizginin de üzerinde rakamları Kazım Başkanımız işçi için uygun gördü. O, onun kendi anlayışının gereğidir, işçi ile kendi arasındaki bağın gereğidir. Sözleşmenin işçilerimiz için, belediyemiz için, şirketimiz için şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

"KAZIM BAŞKAN EMEK EKSENLİ BİR TAVIR SERGİLEDİ"

Korkmaz’dan sonra söz alan Belediye İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Kemal Azak ise Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, başkan yardımcıları, SODEMSEN Genel Sekreteri Cahit Korkmaz, SODEMSEN TİS Uzmanı Merve Nur Karataş’ın bu süreçte kendilerine çok olumlu yaklaştığını belirti. Kendilerine destek olan herkese teşekkür eden Azak, “Bu 2 aylık toplu sözleşme sürecinde en iyi ortak noktayı bulmak için çaba sarf ettik. Bu konuda Kazım Başkanımızı biliyoruz. Eskişehir biliyor, Türkiye biliyor. En üst seviyede ne verebiliriz, o noktada hatta daha iyisini zorlayarak, daha da üste çıkarmak için çaba sarf ettik. Kazım Başkan bu süreçte işveren değil de, emek eksenli bir tavır sergiledi. Bundan dolayı da Kazım Başkanıma teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

Kaynak: anka