Ödemiş Belediyesi, 140. kuruluş yılını etkinliklerle kutladı. Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “İlkkurşun direnişi ile Kuvayı Milliye’nin ilk kıvılcımını yakan bir kent olan Ödemiş’e ilkleri yaşatan Ödemiş Belediyesi’nin 140. yılını kutlamanın gururunu yaşıyoruz. Hepimize kutlu olsun” dedi.

Ödemiş Belediyesi’nin 140. yıl kutlamaları 16 Kasım Salı günü Hükümet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş tarafından çelenk sunulması ile başladı.

CHP Ödemiş İlçe Başkanı Hamdi Halis, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş Yerel Hizmetler Koordinatörü Hikmet Güriş, Belediye Meclisi üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri ile belediye çalışanlarının katıldığı çelenk sunma töreninde Ödemiş Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okundu. Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “İlkkurşun direnişi ile Kuvayı Milliye’nin ilk kıvılcımını yakan bir kent olan Ödemiş’e ilkleri yaşatan Ödemiş Belediyesi’nin 140. yılını kutlamanın gururunu yaşıyoruz. Hepimize kutlu olsun” dedi. 

Daha sonra Başkan Eriş, meclis üyeleri ve belediye başkan yardımcıları ile birlikte Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy’u ziyaret etti. Kutlamalara Ödemiş Belediye Hizmet Binası önünde devam edildi. Ödemiş Belediye Bandosu marşlar ve sevilen parçalarla bir dinleti sundu. Ödemiş Belediyesi halk oyunları eğitmenleri Ceren Kasapoğlu ve Ergin Bayar zeybek gösterisi gerçekleştirdi.  

Efelerin Ressamı Mustafa Ali Kasap’ın açtığı “Ödemiş ve Efe” temalı resim sergisinin gezilmesi sonrası Araştırmacı-Yazar A. Munis Armağan, “1881’den günümüze Ödemiş Belediyesi ve Ödemiş’in tarihi” konulu bir panel yaptı.

Armağan, 19. yüzyıldan itibaren Ödemiş’in Küçük Menderes havzasındaki öncü kimliğine vurgu yaparak, Ödemiş Belediye Başkanı Ali Haydar Efendi’nin Sadrazam Tevfik Paşa'ya çektiği telgrafın ve Ödemişlilerin Yunan işgaline karşı Yiğit Ordusu kurarak sergilediği İlkkurşun Direnişi’nin Ödemiş halkının vatan ve hürriyet sevgisini en iyi şekilde anlattığını belirtti. 

"140 YILLIK BU MAZİNİN BİZLERE VERDİĞİ SORUMLULUKLA İLERLİYORUZ"

Panel sonrası Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş'in yaptığı konuşma şöyle: 

“Ödemiş’e hizmetle dolu 140. yıla kavuşmanın gururunu yaşıyoruz bu akşam. Köklü geçmişimizden güçlü geleceğe ilerleyişimizde elbette büyüklerimizin bizlere miras bıraktığı sayısız hizmetler var. Her birine ayrı ayrı şükranlarımızı sunarken 140 yıllık bu mazinin bizlere verdiği sorumlulukla ilerliyoruz. Ödemiş’e ilkleri yaşatan Ödemiş Belediyesi sağlam temeller üzerinde yükselirken değerli başkanlarımız bizlere büyük bir miras bıraktılar. 

Cumhuriyetin ilanına hazırlandığımız günlerde Ödemiş Belediye Başkanlığı yaptıktan sonra ülkemizin yönetiminde söz sahibi olan Şükrü Saraçoğlu’nun vatanı için gerektiğinde silahını kuşanmasını sağlayan efe ruhunu sadece belediyemizin logosunda değil yüreğimizde de taşıyoruz. Hepimizin de bildiği gibi 2. Dünya Savaşı döneminde Dışişleri Bakanı olarak ateşten gömleği giyen Şükrü Saraçoğlu, Başbakanlık ve TBMM Başkanlığı ile ülkemize unutulmaz hizmetler sunmuştur. 

Anadolu’da elektriğe kavuşan ilk ilçe olmamızı sağlayan, Mustafa Kemal’in cephelerde silah arkadaşı, barışın hekimi, Cumhuriyet’in şehircisi Dr. Mustafa Bengisu’nun Ödemiş’in çağdaş bir Cumhuriyet kenti olması için ortaya koyduğu vizyonu ve emeği bizler her zaman saygıyla yad ediyoruz.”

 

 

Kaynak: anka