Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri, Fukuşima nükleer felaketinin 10’ncu yılında Mersin Akkuyu'daki nükleer santral inşaatı önünde açıklama yapmak istedikleri gerekçesiyle haklarında açılan davada hakim karşısına çıktı.

Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri, Japonya’da meydana gelen Fukuşima nükleer felaketinin 10’ncu yıl dönümü olan 11 Mart 2021'de, Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatı önünde (NGS) basın açıklaması yapmak istemişti, ancak jandarma tarafından engellenmişti.

Haklarında, Gülnar’da; 1 yıl altı aydan 3 yıla kadar hapis cezası istenen 17 NKP üyesi, talimatla Mersin 18’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde ifade verdi. Nükleer karşıtları, güvenlik güçleri tarafından eylemin engellendiğini dile getirerek, suçsuz olduklarını söyledi ve beraatlarını talep etti. Davanın ilk duruşması, 28 Ekim Perşembe günü Gülnar Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.

“HUKUKA AYKIRI BİR ŞEKİLDE SORUŞTURMA, YARGILAMA, KOVUŞTURMA AŞAMASI YÜRÜTÜLMEKTEDİR”

Nükleer karşıtlarına destek veren Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, duruşma öncesinde; NKP üyeleri ile görüştükten sonra; “Suçsuz oldukları aşikardır. Umarım hak ve adalet yerini bulacak ve gerçekler ortaya çıkacak” dedi. Nükleer santralle ilgili durumun herkesin hassasiyeti olduğunu belirten Özdemir, şunları söyledi:

“Burada yapılacak yargılama tamamen hukuka aykırı bir yargılama. Arkadaşlarımız orada tamamen anma töreni için bulundukları bir sırada, yasal olarak hareket ettikleri bir anda, maalesef haklarında hukuka aykırı bir şekilde soruşturma, yargılama, kovuşturma aşaması yürütülmektedir. Biz her türlü haksızlığın ve hukuka aykırı işlerin karşısındayız. Mersin Barosu olarak, Nükleer Karşıtı Platformu’nun bir üyesi olarak arkadaşlarımızın yanındayız. Umarım hak ve adalet yerini bulacak ve gerçekler ortaya çıkacak. Arkadaşlarımızın zaten suçsuz oldukları aşikâr. Arkadaşlarımızın vereceği ifadeden sonra hukuksal mücadelemize devam edeceğiz, yanlarında olacağız.”

KÜÇÜK: “BURADA SUÇ İŞLEMEKTE OLAN GÜVENLİK GÜÇLERİDİR”

Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin temel bir hak olduğunu ifade eden avukat Sevim Küçük ise şunları söyledi:

“Bugün ne yazık ki bir kez daha yaşam savunucuları olarak hakkımızda açılan bir davayla ilgili olarak savunma yapmak üzere geldik. Aslında savunma yapmaktan çok anayasal, yasal ve uluslararası sözleşmelerde koyulan haklarımızı dile getirmek ve haklarımıza sahip çıkmak için bir kez daha adliye önündeyiz. Arkadaşlar nükleer güç sahasına gittiklerinde ne yazık ki Anayasa’da kullanmak istedikleri halkalarını engeller nitelikte güvenlik güçleriyle karşı karşıya kalmışlardır ve herhangi bir söz söyleme fırsatı dahi tanımadan onlara karşı güç kullanmak suretiyle olay yerinden uzaklaştırmışlardır. Haklarında toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına muhalefetten dava açılmıştır. Bugün burada talimat mahkemesinde savunmalarını verecekler. Anayasa’da da olduğu gibi vatandaşın sağlıklı bir çevrede yaşama hakları mevcuttur ve yine Anayasa’da belirttiği gibi, herkesin düşüncelerini ifade etme özgürlüğü söz konusudur. Devlete ve vatandaşa verilen yükümlülüklerden bir tanesi de çevrenin kirlenmesini engellemek ve sağlıklı bir çevre oluşturmak ve korumaktır. Burada suç işlemekte olan güvenlik güçleridir.”

Kaynak: anka