Türkiye’de hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin sonlanması adına faaliyet yürüten Deneye Hayır Derneği’nin “Deneysiz Belediye” projesi kapsamında Nilüfer Belediyesi Meclis’inde gündemine girdi. Alınan karar sonucu Nilüfer Belediyesi Türkiye’nin ilk “Deneysiz Belediye”lerinden biri oldu.

Nilüfer Belediye Meclisi’nin Haziran ayı olağan toplantısında sokak hayvanları ile ilgili önemli kararlar alındı. Meclis toplantısında, Nilüfer Belediyesi Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi’nde bakılan hayvanların hiçbir şekilde denek olarak laboratuvarlara gönderilmeyeceği yönünde oy birliği ile karar alındı. Nilüfer Belediyesi’nin korumakla yükümlü olduğu sokak hayvanlarının hiçbir zaman laboratuarlara verilmediğinin altını çizen Başkan Erdem, “Üniversitelerden bazen koruma altındaki havyaların deney olarak kullanılmasıyla ilgili talepler geliyor. Biz şimdiye kadar koruduğumuz hiçbir hayvanı deney için bir kuruma vermedik. Ancak bir farkındalık oluşturmak ve örnek olmak için böyle bir kararı aldık” dedi.

Başkan Erdem halkın desteğinin önemine dikkat çekerek, “Sokak hayvanlarını sahiplenenleri, tesislerimizden yararlandırıp teşvik etmemiz gerekiyor. Bizim en büyük sorunlarımızdan biri sokak hayvanlarımızın sorunları. Muhtarlarımız gereken yardımı gösteriyor ama vatandaşlardan şikayetler alıyoruz. Hayvan haklarıyla ilgili yasa TBMM gündeminde. Bu yasa çıkınca daha sağlıklı kararlar alınabilecek. Mevcut yasa hayvanların alınıp gereken tedavisi yapılarak alındığı yere bırakılmasını öngörüyor. Biz bu işi iyi yapan kurumların başındayız. Yoğunluk çok olunca bazen sıkıntılar oluşabiliyor. Ekiplerimiz 4 ayda 550’yi aşkın kısırlaştırma yapmış. Ancak bölgemizde 7 bine yakın sokak hayvanı popülasyonu var. Yoğunluk çok olunca yetişmek de güç oluyor. Sokak hayvanları için yaşam alanı oluşturmak amacıyla ilgili bakanlıktan talebimiz oldu. Olumlu cevabın yakın zamanda gelmesini umut ediyoruz. Bu alanı oluşturunca daha geniş çaplı hizmet verebileceğiz. Barınağımızı da iyileştiriyoruz. Ama halkımız da can dostların sahiplenilmesi konusunda bize destek olmalı” dedi.

Kaynak: anka