Niğde'de konut fiyatlarının sürekli arttığını söyleyen emlakçı Mustafa Bilgin, "40-45 senelik binalar 200-250 bin TL arası başlıyor. Niğde. daire bakımından sıkıntılı olduğu için kiralık ev fiyatları 2000-2500 TL'nin altında değil" dedi. Konut fiyatındaki artışı maliyetlerdeki artışa bağlayan Bilgin, "Bunun en büyük nedeni doların aşırı derecede sürekli yükselmesi. Yükselince de müteahhit ister istemez dairelere endeksliyor ve bu yüzden daire fiyatlarımız yukarıya doğru sürekli tırmanışta" diye konuştu.

Niğde'de emlak işletmeciliği yapan Mustafa Bilgin, konut fiyatlarında dolar, euro ve altının yükselmesinden kaynaklı maliyet artışı olduğunu belirtti. "Doların devamlı yükselmesinden dolayı müteahhitler malzemelere zam geldiği için fiyatları da mecburen yükseltiyorlar" diyen Bilgin, Niğde'de gayrimenkul fiyatlarının 200 bin TL ile 1 milyon 800 bin TL arasında değiştiğini belirtti.

"DAİRE FİYATLARI SÜREKLİ TIRMANIŞTA"

ANKA Haber Ajansı'na konuşan Bilgin şunları söyledi:

"Ev fiyatlarının artışındaki en büyük etken dolar, Euro veya altının yükselmesine bağlı olup, bir sene önce aldığımız fayansın metresi 40 lira iken bu sene 200-230 lira oldu. Geçen sene betonun metre küpü 150-170 lira arasındayken bu sene 374-420 arası. Bunun en büyük nedeni doların aşırı derecede sürekli yükselmesi. Yükselince de müteahhit ister istemez dairelere endeksliyor ve bu yüzden daire fiyatlarımız yukarıya doğru sürekli tırmanışta.

Niğde’de daire fiyatları, evin şekli, şemasına, içinin yapımına veya da mahalleye göre değişiyor ama şu an için eski 45-50 yaşındaki senelik binalar 200-250 (bin TL) arası başlıyor. Niğde’de 1700-1800 (1 milyon 700 bin-1 milyon 800 bin TL) arası daireler mevcut.

"EV KİRASI 2000-2500 TL'NİN ALTINDA DEĞİL"

Kira fiyatlarının artışı çıkarcılık, menfaatçilik gibi bir şey. Öğrencilerin gelişi ve buraya atanan memurlara bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Ev sahipleri 700-800 (TL'ye) veremedikleri daireleri şu anda 2000-2500 liradan ağızlarını açıyorlar. Niğde daire bakımından sıkıntılı olduğu için kiralık ev fiyatları 2000-2500 TL'nin altında değil. Her kesimden emlakçılık yapan vatandaşlarımız var. Küçümsemek için söylemiyorum ama ayakkabı boyacısından, amirinden, memurundan herkes emlakçı. 

"EV SATIN ALACAKLAR KAPORA VERİRKEN MAL SAHİBİNİ GÖRMELİ"

Devletimizin en büyük eksikliği yetki belgesi çıkarttırdı, yetki belgesi alan firmalar var. Almayanlar da var. Yetki belgesi olanlarla çalışılmasını rica ediyorum. Ev satın alacaklar kapora verirken mal sahibine bakarak kişinin kendisiyle muhakkak pazarlık yapsınlar. Kapora verildiği zaman yüzde yüz kaporaya hainlik yapıyorlar, parayı geri ödemiyorlar. Yetki belgesi olan bir firmadan yapılan satışta kapora geri iade edilebilir ve 14 gün içinde cayma hakkı vardır. Bunların bilinmemesi de en büyük etken."

 

Kaynak: anka