ORUÇ BİLEN

Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde Yerel Buğday Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi kapsamında, yerini hibrit tohumlara kaptıran alyanak buğdayı yeniden ekildi. Ekilen alyanak buğdayı “Yerel Buğday Tarla Günü” kapsamında Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel’in de katıldığı törenle çiftçilere tanıtıldı.

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen ve Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü tarafından yürütülen proje, Akçaören köyünde hayata geçirildi.

Akçaören Köyü’nde başağa durmuş ekin tarlasında düzenlenen törende konuşan Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, atalık tohumları ülkelerin elindeki mühimmata benzetti. Vali Becel, şunları söyledi:

“Hibritlerin yer almasıyla birlikte üründen fide, tohum yetiştirmeyi unutmuştuk. Ancak bakanlığımızın oluşturduğu gen bankası ile tohumlarımızın korunması ve geliştirilmesi, nesilden nesile aktarılması konusunda ciddi anlamda bir mesafe alındığını biliyorum. Vatandaşlarda da bu duyarlılık olduğunun farkındayım. Bu bölgeye özel ürünlerin çıkartılması ve coğrafi işaret alınması noktasında da bir çalışma yürütüyoruz”

 

Kaynak: anka