Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği meclis toplantısında; “Bir şehrin kalitesi, havalı binalarıyla ölçülmez. Dubai modeliyle şehirlerimizin gelişmişliğini ölçemeyiz. En alt grupların, en çok ayrımcılığa uğrayanların, en çok yardıma muhtaç olan durumunu yükseltmeden kentlerin kalitesini yükseltilemeyiz” dedi.

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, 36’ncı olağan meclis toplantısı Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapıldı. Birlik Meclis Toplantısı'na, Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, birlik üyesi belediyelerin başkan ve başkanvekilleri katıldı. Muratpaşa Kaymakamı Orhan Burhan da meclisin açılışında yer aldı.

"DUBAİ MODEL DEĞİL"

Meclisin açılış oturumunda konuşan ev sahibi Belediye Başkanı Ümit Uysal, ‘sağlıklı kent’ başlığının kentlerin yollarından sokaklarına, sosyalleşme olanaklarına, pozitif ayrımcılığa tabi olması gereken grupların yaşamlarına ve kentin ticaretine kadar geniş bir içeriğe sahip olduğunu dile getirdi.

Uysal, “Bence bir şehrin kalitesi, bizim gelenek ve kültürümüze de en uygun olan, havalı binalarıyla ölçülmez. Dubai modeliyle şehirlerimizin gelişmişliğini ölçemeyiz” dedi.

Şehirlerde en alt grupların, en çok ayrımcılığa uğrayanların, en çok yardıma muhtaç olan durumunu yükseltmeden kentlerin kalitesinin yükseltilemeyeceğine dikkat çeken Uysal; “Bizim temel bakış açımız budur. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin de bu eksende çalışmasını temenni ediyorum” dedi.

OTİZM ÖN TANI MERKEZLERİ

Konuşmasında pandeminin sağlıklı kentlerin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu dile getiren Uysal, bu süreçte uzun süre evde kalmaya bağlı olarak obezite ve otizmin çok hızlı bir şekilde yükseldiğini kaydetti. Bu noktada, genel kamunun tedaviye yönelik hizmetleri yanında belediyelerin önleyici sağlık hizmetleri kapsamında sorumluluk alması gerektiğini dile getiren Uysal, otizm ön tanı merkezlerinin kurulmasını önerdi.

ANNELERLE SAĞLIKLI NESİLLER

Muratpaşa Belediyesi olarak yükselen obeziteyle mücadele etmek için Sağlıklı Muratpaşa Hareketini başlattıklarını da aktaran Uysal, “Anneler üzerinden toplum sağlığını ve mutfağın menüsünü düzeltebilir miyiz? Gelecek kuşaklara sirayet edecek bir sağlıklanma süreci başlatabilir miyiz” sorusu üzerinden projenin şekillendiğini söyledi.

 

Kaynak: anka