MELİS ANTER

Bodrum’da, turizm sektöründe çalışanlar ve öğrenciler konut kiralarının yüksekliğinden şikâyet ediyor. Turizm sezonunda aşçı olarak çalışan Burak Yılmaz, “5 bin lira maaş alıyorum en fazla. 2 bin 500 lirası eve, 500 lirası elektrik, su ve diğer giderlere gidiyor. Buradaki de ev, Gaziantep’teki de ev” dedi. Üniversite öğrencisi Selin Çobanoğlu ise “1+1 bir aparta 3 bin lira dediler. Bu yüzden iki işte birden çalışmak zorunda kaldım” diye konuştu.

Turizm bölgelerinde aşçı olarak çalışan ve Bodrum’a yerleşmek istediğini belirten Gaziantepli Berkant Burak Yılmaz, ANKA Haber Ajansı'na şunları söyledi:

“Sezonda aşçı olarak çalışıyorum. Bodrum’da yerleşik bir hayat kurmak istiyorum ama şöyle bir durum var, ben burada 5 bin lira maaş alıyorum en fazla olarak. Bunun 2 bin 500 lirası eve, 500 lirası elektrik, su ve diğer giderlere gidiyor. Benim özel ihtiyaçlarıma çok fazla bir miktar param kalmıyor. Aileme de destek vermem gerekiyor. Elektriğimi, suyumu, kiramı her şeyi çıkardıktan sonra geriye cebime kalan hiçbir şey yok. Ben bir birikim yapamıyorum. Yarın öbür gün evlenmek istediğimde birikimim olmayacak. Yarın öbür gün geleceğimi hazırlayamıyorum. Bu kadar ev kirasının yüksek olması bana saçma geliyor. Turizm bölgesi olabilir lakin, neden bu kadar yüksek fiyatlar üzerinden ev veriliyor veya neden her şey bu kadar yüksek geliyor. Bunun mantıklı bir açıklaması yok. Çünkü buradaki de ev, Alanya’daki de ev, Gaziantep’teki de ev. Tüm Türkiye’deki her yer ev. Ev sonuçta, villa veya yalı diye bahsetmiyoruz biz. Lütfen ev kiralarına bir çözüm bulalım.”

"KİRAMI ÖDEYEBİLMEK İÇİN İKİ İŞTE BİRDEN ÇALIŞIYORUM"

Muğla Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü 4. sınıf öğrencisi Selin Çobanoğlu ise eğitimine devam edebilmek için iki işte birden çalışması gerektiğini söyledi. Çobanoğlu, şunları söyledi:

“Ben şu an Ortakent Yahşi’de kalıyorum. Ama buraya gelmeden önce daha doğrusu 3 sene önce, pandemiden önce kaldığım yer, oturma odası, salonu, yatağı yani farklı farklı iki odası olan bir yerdi ve 900 lira ödüyordum. Döndüğümde 1+1 yani salonu bile olmayan sadece odası olan bir aparta 3 bin lira dediler. Bu yüzden iki işte birden çalışmak zorunda kaldım. Çünkü aldığım asgari ücret kesinlikle kiramı ödemeye yetmiyor. Ayrıca fakülteden arkadaşlarım, başka bölümden arkadaşlarım sırf bu apartın ve kiralık evlerin fiyatı yüzünden öğrenimlerini dondurdu. Buraya gelemiyorlar hiçbir şekilde. Yurt problemi de yaşıyoruz aynı zamanda. Mutlaka çalışmak zorundayız burada, hayatımıza devam edebilmemiz için. Başka türlü hiçbir şekilde para yetmiyor.”

Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Şule Alp ise Bodrum’da ailelerin kiralık ev bulmasının neredeyse imkânsız hale geldiğini söyledi. Alp, ANKA'ya şöyle konuştu:

“Türkiye’nin çoğu şehrinde yaşanan kiralık ev bulma sorunu, sayfiye yerlerinde büyük bir krize dönüştü. Özellikle Bodrum’da 12 ay boyunca yaşayan ailelerin kiralık ev bulmaları imkânsız hale geldi. Şanslı olup bulabilenler ise aynı daireyi bir önceki yıllara göre 2 kat ücret ödemeyi kabul etmek zorunda kalıyorlar. Öte yandan bazı ev sahipleri ilçede yaz sezonunda artan kiralar nedeniyle kira kontratlarını mayıs ayına kadar yapabiliyor. Böylelikle kışın 2 bin TL olan daireyi yaz sezonun 10 bin TL’ye kadar kiraya verebiliyorlar. Bazısı kışın boş kalmasını bile göze almış durumda. Yaşanan kira artışlarının aslında birçok sebebi var.

"BODRUM’DAKİ EVLER ARTIK YERLİLERE BİLE YETMEZ OLDU"

Pandemide, maliyetlerinin artması ile birlikte inşaat sektörünün eldeki stoklar eridi. Bodrum özelinde ise ilçenin nüfusu iki katına kadar çıktı. Yazın hatta 3 katına kadar çıkarak 1 milyonu aştığını hep beraber gördük. 12 ay yaşayanların sayısı arttı ama stok aynı kaldı. Bu nedenle artık yerlilere bile yetmez oldu kiralık konutlar. Bunun dışında mevcut konutlar günlük ve haftalık olarak kiraya verilebiliyor. Bir ay kiraya verildiğinde en fazla 2-3 bin TL elde edecek ev sahipleri evini günlük ve haftalık kiraya vererek, günlük 200-300 TL’den 6-7 bin liraya kadar çıkarabiliyorlar.

"YASADIŞI KİRALAMALAR HAKSIZ REKABETE NEDEN OLUYOR"

Bu kiralamaları yapanlar, yasadışı şekilde turizm faaliyeti gerçekleştirerek haksız rekabette bulunuyor. Bildiğiniz gibi konu ile alakalı yakın zamanda Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras sosyal medya hesabından yapılan günlük, haftalık hatta saatlik olarak kiralama sağlayan konutların kimlik bildirimi yönünden oluşturdukları asayiş riski, yasal konaklama tesisleri ile rekabete girerek turizm sektörüne darbe vurmalarına ve büyük vergi kaybı nedeniyle sadece Bodrum için değil yaşadıkları her yer için sorun teşkil ettiğinin altını çizmişti. Buna da değinmekte fayda olduğunu düşünüyorum.” dedi. 

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Şule Alp

* Gaziantepli Aşçı Berkant Burak Yılmaz

* İzmirli Öğrenci Selin Çobanoğlu

Kaynak: anka