Milas’ta, çeşitli kuş türlerinin barındığı sulak alan Bargilya Tuzlası alanı üzerinde yapılmak istenen turizm kenti projesi karşısında, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) tarafından açılan davada, yarın bilirkişi keşfi yapılacak. MUÇEP Milas Meclisi Eş Sözcüsü Neşe Tuncer, “Bin yıllardır süregelen yaşam kültürünün yok olmaması herkesi göreve davet ediyoruz” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Muğla Milas’taki turizm kenti projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna, haziran ayında “olumlu” kararı verdi. MUÇEP, projenin yürütmesinin durdurulması için dava açtı. Yargılama kapsamında, yarın; bilirkişi keşfi yapılacağı belirtildi.

MUÇEP, Bargilya Tuzlası önünde yapılacak keşif öncesinde, basın açıklaması yaptı. MUÇEP Milas Meclisi Eş Sözcüsü Neşe Tuncer, şunları söyledi:

“EKOLOJİK DENGELERİN SALLANTIDA OLMASI ENDİŞELENDİRİYOR”

“Binlerce yıllık ortak yaşam kültürü güz döngüsüne girerken, bu döngünün önümüzdeki yıllarda da devam edip edemeyeceği konusunda kaygılıyız. İnsanı insan yapan gözle, yani doğal ve kültürel perspektifle baktığımızda şunu görüyoruz; masaları başında, odalarında oturan kimileri bu nadir coğrafyayı betonlaştırmak, sularını kirletmek, hem doğasını, hem de binlerce yıllık doğal yaşam kültürünü yok etmek istiyorlar.

Ağaoğlu-Net Holding’in yapmak istediği devasa projenin, uluslararası bağlamda Ramsar, Bern ve Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmelerine; ulusal bağlamda da Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun ile Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne hukuken aykırı olduğu bilinerek onaylanan ÇED raporunun ivedilikle durdurulması için MUÇEP tarafından açılan davanın bilirkişi keşfi, 27 Ekim 2021 Çarşamba günü, yani yarın gerçekleşecek.

Hukuki süreç devam ederken, bu ve benzeri Turizm Kenti projeleri gündemde tutuldukça Bargilya Tuzlası’ndaki ekolojik ve ekonomik dengelerin de sallantıda olması hepimizi derinden endişelendiriyor.

İşte bu nedenlerle, doğa ve doğal yaşam kültürünün korunması için açılan davanın desteklenmesi; Ağaoğlu-Tibuk ortaklığının bu nadir coğrafyayı ve burada yaşayan tüm canlıları ile bin yıllardır süregelen yaşam kültürünün yok olmaması için MUÇEP ve Madalya Çevre Platformu'nun (MÇP) Ortak Tuzla Çalışma Grubu olarak herkesi, tüm kesimleri göreve davet ediyoruz.”

 

Kaynak: anka