AHMET ÜNSAL

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, “Bizim şu an bu koltuklarda oturmamızı sağlayan, 30 Ağustos’ta ortaya koyulan iradedir” dedi.

MTSO’nun ağustos ayı meclis toplantısı bugün yapıldı. Toplantı, 30 Ağustos Zafer Bayramı sebebiyle başta Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve bu uğurda şehit olan tüm askerler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından başladı.

Ağustos ayının çok büyük zaferler kazanılan ve Türk tarihinin altın sayfalarının yazıldığı bir ay olduğunu ifade eden MTSO Başkanı Yılmaz, şöyle konuştu:

 “Öncelikli olarak bu vatanı bize armağan eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarını ve şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükran ile anıyor; Zafer Bayramı’mızı bir kez daha kutluyorum.  30 Ağustos, ulusumuzu esir etmek isteyen emperyalist güçlere karşı, toplumun tüm kesimlerinin dil, din, ırk, mezhep ve inanç farkı gözetmeksizin bir araya geldiği, yan yana, omuz omuza mücadele vererek zafer destanının yazıldığı gündür. Türk milletini güçlü kılan, işte bu yurt sevgisi, birlik ve beraberliğidir. Bizim şu an bu koltuklarda oturmamızı sağlayan, 30 Ağustos’ta ortaya koyulan iradedir. Biz kurucu iradenin sayesinde bu koltuklarda oturuyoruz. Unutmayalım ki tarihlerimiz zaferlerle doludur. Ağustos ayı da çok büyük zaferler kazandığımız ve tarihimizin altın sayfalarının yazıldığı bir aydır. Sultan Alparslan da bizim, Fatih de bizim, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk de bizimdir. Hepsi bizi temsil eder ve bugün bu topraklarda yaşamımızı sağlayan liderlerdir.”

“2021 YILI İKİNCİ ÇEYREĞİNDE İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 12,4”

Yılmaz, ekonomi üzerine yaptığı değerlendirmede ise şunları söyledi:

“Ülkemiz ekonomik verilerine baktığımızda, temmuz ayı itibariyle veriler şu şekildedir. Amerikan Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararlarına benzer olarak, Merkez Bankamız, politika faizini yüzde 19 seviyesinde tutma kararı almıştı.  Hep belirttiğimiz gibi faiz seviyesinin düşmesi çok önemli. Yatırımın canlandırılması için daha düşük seviyelere inmesini temenni ediyoruz. 2021 yılı ilk 6 ay için yüksek işsizlik ve enflasyon oranı ekonomimiz için olumsuz seyretmekte. 2021 yılı ikinci çeyreğinde işsizlik oranı yüzde 12,4 seviyesinde gerçekleşmiştir.  Bu oran mayıs ayında yüzde 13,2, nisanda yüzde 13,9 idi. Enflasyon ise 2021 yılı temmuz ayında yüzde18,95 düzeyinde gerçekleşti. Bütün bu veriler ekonomimiz için ne getirecek? 

Bu anlamda uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan bazı değerlendirmeler bulunmaktadır. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu FITCH, notumuzu "BB-", kredi notu görünümünü “durağan” olarak teyit etti. Ülkemiz için beklenen büyüme oranını da yüzde 6,3’ten yüzde 7,9’a revize etti. Nitekim ekonomimizin birinci çeyrekte yüzde 7 civarında büyüdüğünü görüyoruz. Bu olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmelidir. FITCH, enflasyonun ise nispeten kontrol altına alınacağını tahmin etmekte. Sıkı finansal koşulların iç talebi baskılaması sebebiyle yılsonunda enflasyonun yüzde 16,9’a gerileyeceğini tahmin etmekte. Bu durumda büyüme ile birlikte enflasyonun stabil olacağı tahmin edilmekte. Bu tahminlerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini zaman gösterecek.”

Kaynak: anka