ESMA TURAN

Muğla Menteşe'de; 17 yaşındaki Oğuzhan Kemçin’in bisikleti ile eve dönerken bir otomobilin çarpması sonucu yaşamını yitirmesi ile ilgili yargılama sürecini takip eden Mor Pedal Kadın Bisiklet Derneği; Yeniköy Muhtarı Bayram Güner için Muğla Valiliği’ne başvurdu. Güner’in olay sırasında acil servisi aramadığı gerekçesiyle görevden alınması talep edildi.

Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde bisikleti ile eve dönerken otomobil çarpması sonucu hayatını kaybeden 17 yaşındaki Oğuzhan Kemçin'in ölümüyle ilgili yargılama sürüyor. Yargılama sürecini takip eden Mor Pedal Kadın Bisiklet Derneği, Oğuzhan’a çarpan Mestan Göksal’ın Yeniköy Muhtarı olan dayısı Bayram Güner ile birlikte olay yerine 3 defa gittikleri ve Güner’in hemen 112’yi aramadığı gerekçesi ile bugün Muğla Valiliği’ne görevden alınması için dilekçe verdi.

“TANIK İFADELERİNİ DİNLEDİK, ÜRKTÜK”

Valilik önünde açıklama yapan Mor Pedal Kadın Bisiklet Derneği Başkanı Yasemin Duygulu, bisikletli ölümlerinin bu yıl 85’i bulduğunu belirtti. Duygulu, şunları söyledi:

“Burada kendi evladımız, Yeniköy'ün bir çocuğu, alkollü bir sürücü tarafından katledildi. Kaza falan değil bunun adı. Kendi tutuklu yargılanıyor zaten ama biz davaya müdahil olduk. İki duruşmadır tanık ifadelerini dinliyoruz. Ürktük. Çünkü bu kadar, bir gencin ölmesi için 3 buçuk saat ailece bekleyip ya da başka türlü plan program yapıp bilmiyorum bekleme amacı zaten davanın sonucunda hâkimin vereceği kararla herkes tarafından bilinecektir. Ama bizim dinlediklerimizden özellikle kamu görevlisi olan dayısı Yeniköy Muhtarı Bayram Güner'in 3 buçuk saat 112'yi aramadan, belki de yaşayacak ihtimali olan yaralı bir gencin ölümünü izlemesi, beklemesi çok can acıtıcı. Biz dernek olarak, cezasız kalmasını istemiyoruz. Yarın çünkü bizim kendimizin ve çocuğumuzun da başına gelebilir böyle bir olay. Bununla ilgili avukatlar suç duyurusunda bulundular ancak öğrendiğimiz, sayın valimizin de resen görevden alma imkânı varmış. Onunla ilgili bir dilekçe vereceğiz şimdi.

“MUHTAR DAYININ SUÇLU OLDUĞUNU DÜŞÜYORUZ”

Kamu vicdanını zedeleyen insanların böyle elini kolunu sallayarak, sizin, benim, hepimizin vergileri ile maaş almaya devam etmesini sindiremiyoruz. Bugün ki tepkimiz bu yönde. Umarız katil en yüksek cezayı alır. Emsalleri gibi kısa bir tutukluluk süresinden sonra salıverilmez. Ama en çok da muhtar dayının suçlu olduğunu inanıyoruz biz. Kazayı yapan şok geçirmiş olabilir ama kamu görevlisi muhtarın buna hakkı yok.”

“VERGİLERİMİZLE ÖDENEN MAAŞINI HAK ETMİYOR”

Mor Pedal Kadın Bisiklet Derneği’nin Muğla Valiliği’ne verdiği dilekçede ise şu ifadeler kullanıldı:

“7 Temmuz’da Oğuzhan Kemçin’e alkollü sürücünün çarpması sonucu ölümüne sebebiyet verilmiştir. 17 yaşındaki maktulün katili Mestan Göksal tutuklu yargılanmaktadır. Dernek olarak duruşmalara katılıyoruz ve olayı tüm detaylarıyla dinliyoruz. Hala sürmekte olan davanın hakim ve savcısı en adil karara varacaklardır. Ancak; sanığın muhtar dayısının yeğenini korumak adına olay mahalline üç kere gidip bilinçli olarak 112’yi aramaması, belki de hayatı kurtulacak olan delikanlının hastaneye ulaşmasını engellemesi, akıl alacak gibi değildir. Tam üç buçuk saat polise bilgi verilmemiştir. Mazereti olmayan bu sorumsuzluğu yapanın kamu görevlisi olması kabul edilemez. Vergilerimizle ödenen maaşını hak etmediğine inanıyoruz. Muhtar hakkında Savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş olup ceza yargılaması devam etmektedir. Dava sonuçlanıncaya kadar kamu vicdanını zedeleyen Yeniköy Muhtarı Bayram Güner’in görevinden alınmasını istiyoruz.”

 

Kaynak: anka