Mezitli Belediyesi tarafından düzenlenen ve iki gün boyunca devam eden 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlama coşkusu Demokrasi Meydanında yapılan tören ile doruğa çıktı. Sevilen müzik grubu Kibrit Kutusunun söylediği şarkılara binlerce vatandaş eşlik etti.

Kutlama coşkusuna Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan'ın yanı sıra CHP Mersin Milletvekilleri Cengiz Gökçel, Ali Mahir Başarır, CHP Parti Meclisi Üyesi Emre Yılmaz, CHP Mezitli İlçe Başkanı Ahmet Serkan Tuncer, Mezitli Kent Konseyi Başkanı Sibel Gelbul, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarı da katıldı. Gençlerin oluşturduğu renkli ışık ve sis şelalesinin yanında törene katılanların yaktıkları dev meşale Atatürk ve Cumhuriyet değerlerine duyulan sevgiyi gökyüzüne taşıdı.

“ATATÜRK’E YÜKSELEN MERDİVENLERDE BU HALKLAR TÜM DÜNYAYI AYDINLATMAYA DEVAM EDECEK”

Gecenin sürpriz konuğu ise gençlerle birlikte sahneye çıkan ünlü modacı Barbaros Şansal oldu. Şansal, “Bazı kişiler kısa bir reklam arası dediler ama biz reklamları çok izledik ama bu efsane ilk adımdan beri koşmaya devam ediyor. Gelecekte de yarınlarda da koşacak. Atatürk’e yükselen merdivenlerde bu halklar tüm dünyayı aydınlatmaya devam edecek” dedi.

“BUGÜN; ATATÜRK VE ARKADAŞLARININ ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUZ”

19 Mayısın Türkiye Cumhuriyetinin ve Mustafa Kemal Atatürk’ün doğum günü olduğunu ifade eden Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da “19 Mayıs Anadolu da çoban ateşlerinin, özgürlük ve bağımsızlık meşalelerinin yanmaya başladığı tarihtir. 19 Mayıs ufkun ötesini gören bir liderin Demokratik ve Çağdaş Cumhuriyetin laik ve bağımsız Türk devlet yolunun ilk adımıdır. 19 Mayıs 1919’da Henüz halkta bir hareket, bir direniş ve karşı çıkış yoktu. Halk durağandı. Atatürk Halkı örgütleyerek “Ulusun kaderini yine ulusun azim ve kararlılığı belirleyecek” diyordu. Atatürk “Yapılacak en doğru iş, halkın egemenliğine dayanan kayıtsız şartsız bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak” diyordu. Atatürk ‘’Ya istiklal Ya Ölüm” diyerek bağımsızlık ruhuyla başlattığı mücadelede sadece emperyalist güçleri değil yerli iş birlikçileri de bozguna uğratıyor. Tam bağımsız ve laik bir cumhuriyet kurmayı başarıyordu. Bugün; Atatürk ve Arkadaşlarının önünde saygıyla eğiliyoruz” diye konuştu.

“ESARET ALTINDA KISITLAMAMALARLA KUTLADIĞIMIZ SON 19 MAYIS BU OLACAK”

19 Mayıs 1919’un düşman güçlerini ülkemizden temizlendiği ilk adım olması nedeniyle çok önemli olduğuna vurgu yapan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Emperyalist güçlere, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği ilk tepkidir. Atamız 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkarak kongreler yaptı. Bu meclisi kurdu, Cumhuriyeti kurdu, şeker fabrikalarını, kağıt fabrikalarını, demir yollarını kurdu. Bir devrimi gerçekleştirdi. Dünyanın En büyük lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk yaptı. Onunla gurur duyuyoruz. Buradan bir söz veriyorum. Esaret altında kısıtlamamalarla kutladığımız son 19 Mayıs bu olacak. 2023 seçimlerinde yeni Cumhurbaşkanımızla Samsun’a yürüyeceğiz. Oradan Atatürk Havaalanına uçacağız. Oradan da Ankara’ya geçerek, saraya değil Çankaya’ya gidecek. Güzel günler, adil günler, özgür günler, refah içerisinde kardeşçe yaşayacağımız günler yakındır. Bir daha Samsun’a çıkacağız, bir daha devrimleri gerçekleştireceğiz. Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın 19 Mayıs yaşasın Gazi Mustafa Kemal Atatürk” dedi.

“BUGÜN SALTANATI YENİDEN ÜLKEMİZE YERLEŞTİRMEYE ÇALIŞANLARA İNAT CUMHURİYETİMİZİN İKİNCİ YÜZYILINDA TEKRARDAN KURTULUŞ SAVAŞINI BİRLİKTE YAPMAYA VAR MIYIZ?”

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel de konuşmasında 19 Mayısın anlamının çok büyük olduğuna dikkat çekerek, “Ülkemizin emperyalistlerden kurtuluşu için Samsun’a ayak basan Mustafa Kemal’in ülkemize kurtuluş mücadelesini yaktığı gündür. Ülkemizin dünyaya özgür bir devlet olduğunu gösterdiği ilk adımın günüdür. Ülkemizi Ortadoğu karanlığı ile yöneten saltanatın saltanatına son verildiği gündür. Bugün saltanatı yeniden ülkemize yerleştirmeye çalışanlara inat Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında tekrardan kurtuluş savaşını birlikte yapmaya var mıyız? Bize hiçbir güç boyun eğdiremedi. Taraflı yargı mı diz çöktürecek? Biz hür doğduk hür yaşarız diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün temsilcileriyiz. Bizi devletin kolluk güçleriyle baskı altına almaya çalışanlar mı boyun eğdirecek?

Bugün Cumhuriyet Alanında Atatürk anıtına çelenk koyarak bayram kutlamaya başladık. Milli bayramlarımızı, bize kendi dayatmalarının olduğu şekilde kutlamaya mecbur ettiler. Cumhuriyet ve Atatürk sevdalıları asla buna boyun eğmedi. Bugün 19 Mayısı hak ettiği coşkuyla birlikte kutluyoruz” diye konuştu.

“BİR FİKRE BİR HAYALE, BİR FELSEFEYE DÖNÜŞTÜ”

CHP Parti Meclisi Üyesi Emre Yılmaz da derme çatma bir binada açılan meclisten Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin doğduğunu söylediği konuşmasında “Bir fikre bir hayale, bir felsefeye dönüştü. Bunu 38 yaşında bir insan Gazi Mustafa Kemal Atatürk yaptı. 19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkarken, padişah İngiliz zırhlısı ile Türkiye’den kaçtı. İşte bugün egemenliği yine millete teslim etmek bizlerin boyun borcudur. En çok da 2023’te oy kullanacak 6 milyon 300 bin gencimizin de boyun borcudur. Bizler bu anlayışla Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten devraldığımız, 68 kuşağında Denizlerin, Mahir Çayanların, sonrasında Ali İsmaillerin, Berkin Elvanların Cumhuriyetini yaşayacağız. Bizim kimseye ihtiyacımız yok. Sizler Gazi Mustafa Kemal'in mirasını yeniden yaşatacak olanlar sizlersiniz. Hep birlikte güzel günlere kavuşacağız” dedi.

 

Kaynak: anka