Mersin Büyükşehir Belediyesi, lavanta yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması kapsamında hayata geçirdiği proje ile 250 bin lavanta fidesini 13 ilçede toplam 120 üretici ile buluşturdu. Böylece üreticilere yeni bir iş alanı açılırken, kıraç topraklar da lavanta fideleri ile renkleniyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi, tarımsal alanda hayata geçirdiği projeyle küçük üreticileri ekonomik değeri yüksek ve maliyeti az olan lavanta yetiştiriciliğine teşvik ediyor. 

Büyükşehir Belediyesi’nin bu yılki lavanta fidesi dağıtımları Silifke’den başlamıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in katılımıyla gerçekleştirilen törende, Silifkeli üreticilere, 40 bin lavanta fidesi dağıtıldı, üretilen ürünlerin yağını çıkarmak için de distilasyon makinesi desteği sunuldu. Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi’nin öncülüğünde ilerleyen dönemde Mut ve Silifke’de 19’ar, Tarsus’ta 17, Gülnar’da 13, Erdemli’de 12, Toroslar’da 11, Bozyazı’da 9, Anamur’da 6, Mezitli’de 5, Aydıncık ve Akdeniz 3’er, Yenişehir’de 2, Çamlıyayla’da ise 1 üreticiye lavanta fidesi ulaştırıldı.   

“MUTLU ÜRETİCİLER İÇİN BULUNMAZ BİR DEĞER”

Büyükşehir’in çalışmaları kapsamında Mutlu 19 üreticiye toplam 9 bin 500 lavanta fidesi dağıtıldı. Mut ilçesinin iklim açısından 12 ay boyunca üretim yapılabilen bir bölge olduğunu ve üreticilerin ürün çeşitliliğine büyük ihtiyaç duyduklarını söyleyen Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Salahattin Arslan, şunları söyledi:

“Lavanta bu konuda bulunmaz bir nimet, bir imkan. Pazar payı yüksek ve ciddi bir talep olunan bir üretim. Böyle bir üretime üreticilerin de katkı vermesi Mutlu üreticiler için bulunmaz bir değer. Bu konuda Mutlu üreticiler adına ben tekrardan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımızı hem kutlamak hem de teşekkür etmek istiyorum. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçinin her konuda yanında olmak, üretimin destekçisi olmak, üretime katkı sağlamak istiyoruz. Bu yalnız Mersin için değil aynı zamanda ülkenin ekonomik milli hasılasına katkı vermek için ciddi bir çaba ve mücadele. Bu çabayı da Mersin Büyükşehir Belediyemiz fazlasıyla yerine getiriyor.”

“KIRAÇ TOPRAKLARI TARIMA KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi’nde görevli Şerafettin Aydın, lavanta fidesi üretiminin yaygınlaştırılması için Mersin genelinde dağıtım yaptıklarını hatırlatarak, “Mut’taki projemiz ile normal meyve, sebze, örtü altı üretimin yapılamadığı kıraç, yani tarımda kullanılmayan arazileri tarıma kazandırarak ürün çeşidini artıracağız. Lavanta fidesi, tıbbi aromatik fide olduğu için hem iç hem dış pazarda çok talep gören bir bitki” dedi.

“BU LAVANTALARIN MUT’A BÜYÜK KATKISI OLACAK”

Mut ilçesi Kumaçukuru Mahalle Muhtarı Ali Yıldız, ilk kez lavanta fidelerini toprakla buluşturmanın heyecanını yaşadıklarını belirterek, “İlk defa üreteceğiz. Rakım olarak çok yüksek olduğu için dağıtılan lavanta fidelerinin kalitesi Mut için de çok iyi olacak. Bu fideleri bizim Mut’a da önerdikleri için çok mutluyum. Bu lavantaların Mut’a büyük katkısı olacak” diye konuştu.

“MERSİN BÖLGESİNDE AROMATİK BİTKİLERİN DE YERİNİ ALACAĞINI UMUT EDİYORUM”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in tarımı destekleyici çalışmalarının kendilerini çok mutlu ettiğini söyleyen üretici Turgay Özdemir, şunları söyledi:

“İnşallah bunları toprakla buluşturacağız. İleriki süreçlerde daha büyük bahçeler oluşturmak için biz de kentimiz başta olmak üzere ülkemize tarım konusunda hizmet etmeyi planlıyoruz. Lavantayı ben 2 yıldır düşünüyordum. İnternetten araştırmıştım, hatta arkadaşlarıma bahsettiğimde hiç inandırıcı bulmamışlardı. Bu desteklerle bayağı bir faaliyeti yaygınlaşacak. Gelecek 5-6 yıllık dönemde Mersin bölgesinde aromatik bitkilerin de yerini alacağını umut ediyorum. Bizler de gerekirse ihracat yapmayı planlıyoruz. Projelerimiz var. Çok teşekkür ederim. Bu lavantaların maliyetinden yüzde 30’unu ben karşıladım. Yüzde 70’ini Büyükşehir hibe verdi. Tamamı hibe olsaydı insanız yani belki kuruturduk. Bu destekleri verirken devamının takip edilmesi, üretim aşaması teknikleri konusunda gerekli bilgilerin verilmesi, az da olsa üreticiden katkı payı alınması doğru bir yaklaşım. Kendilerini kutluyorum.”

 

Kaynak: anka