HASAN KÜÇÜK

Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Köseçobanlı Mahallesi'ndeki iki yılda 200 küçükbaş hayvan, iddiaya göre vahşi hayvanların saldırısı sonucu telef oldu. Üreticiler olayın domuz popülasyonunu azaltması için doğaya bırakılan kurtlardan kaynaklandığını sanıyor ancak yetkililer böyle bir uygulamanın olmadığını söyledi.

Köseçobanlı Mahallesi Topraklık mevkiinde hayvancılık küçükbaş hayvan besiciliği yapan Mehmet Dağ, iki seneden beri sürülerine dadanan vahşi hayvanların büyük zarara yol açtığını anlattı. Bölgede küçükbaş hayvan üreten 20-25 kişinin toplamda 200'e yakın küçükbaşının bu hayvanların saldırı sonucu telef olduğunu anlatan Dağ, "bu sürede benim 30'a yakın küçükbaşıma bu hayvanlar zarar verdi. Kimini telef etti kimini yaraladı" dedi.

“GÖRMEDİK AMA YAKINDALAR”

Yırtıcı hayvanları görmediklerini ancak telefin kendilerine yakın bölgelerde yaşandığını söyleyen Dağ, şöyle devam etti:

“Bu hayvanlar gece ağıllarımıza atlıyor. Biz evde iken yanımızdaki ağılımıza girebiliyor. Geçenlerde yine girmiş. Eşim sahura kalktığında ışığı tutunca kaçmış. ÜÇ oğlağa zarar vermiş. Önceki gün keçinin birinin göğsüne zarar verip yaralamış. Bu hayvanları (yırtıcıları) Karınbeleni denilen bölgeye bırakıyorlarmış. Bazıları, domuzları yesin diye dağa kurt bırakıldığını söylüyor ama kesin olarak bilmiyoruz. Bildiğimiz sürülerimize kurt gibi bazı hayvanların saldırması. Biz ava çıkalım dedik ama sonradan yasak olduğunu söyledikleri için vazgeçtik. Biz bu hayvanları gözümüzle görmedik. Bu hayvanlar dağda yetişen bir hayvan değil. İnsanlara alışık olan bir hayvan ki sinsi bir şekilde yanımıza kadar yaklaşıp bağlı hayvanlarımızı bile yiyebiliyor.”

“BİR ARAÇ GETİRİP BIRAKTI”

Köseçobanlı Mahallesi Kokkorum mevkiinde geçimini küçükbaş hayvan yetiştirerek sağlayan Hayrullah Tabak ise 60'a yakın küçükbaş hayvanının bulunduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Geçtiğimiz günlerde 3 bin liraya aldığım koçu, bir hayvan saldırarak telef etmiş. Dağa devlet tarafından domuzları yemesi için kurt bırakıldığı bilgisini aldık. İki-üç ay önce bize uzak bir bölgeye bir araçtan bunları bıraktılar. Dağılmaları için de yedi-sekiz el tüfekle ateş ettiler. Bu araç daha sonra gözden kayboldu. Biz bunu gözlerimizle gördük. Domuzları yesin diye salıyorlar ve bunu gizliyorlar. Kıştan beri bölgede 100'e yakın küçükbaş hayvanı yedi. Dün gece Olucak mevkiinde yine küçükbaş bir hayvanı yemiş. Devlet bunları yetiştirip domuzları yesin diye bırakıyormuş. Bunlarda domuzları yemek yerine bizim hayvanlarımıza zarar veriyor. Bize denk gelse öldüreceğiz ama hiç rastlamadık. Köpekler bile bu hayvanlara bir şey yapamıyor."

“KURT DEĞİL DAĞLARA BIRAKILAN SOKAK KÖPEKLERİ”

Mersin Koyun ve Keçi Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan ise 10 yıldır bu sorunu çözemediklerini söyledi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile görüştüğünü anlatan Akdoğan, şöyle devam etti:

"Onlar kesinlikle doğaya kurt bırakma gibi bir uygulamalarının olmadığını söylediler. Sürülere saldıranlar belediyeler tarafından toplanarak dağlara bırakılan başıboş köpekler olduğunu biliyoruz. 10 yıldır biz bu sorunu çözemedik. Milli parkların yırtıcı hayvan bırakması söz konusu değil. Ben bakanlıkla bile görüştüm böyle bir uygulama yok dediler."

"YIRTICI HAYVANA DÖNÜŞÜYORLAR"

Belediyelerin bıraktıkları köpeklerin zamanla dağda yabanileşerek yırtıcı hayvan haline dönüştüğünü de öne süren Akdoğan şunları söyledi: 

"Belediyeler kafesli araçlarla hayvanları dağlara bırakıyor. Hatta bir ara Antalya'dan Mersin sınırlarına bu başıboş köpekler bırakılmış, iki il arasından sıkıntıya neden olmuştu. Onlar bizim sınıra, bizimkiler başka illerin sınırlarına bırakıyor. Bununla ilgili bir kanun yok. Bu köpekler nedeniyle Gülnar'ın belli bölgelerinde, Mersin merkezdeki köpek barınağının olduğu üst bölgelerde, Tarsus'un Adana'ya yakın bölgelerinde bu sıkıntılar var. Bu hayvanlar zamanla yırtıcı hale geliyor. Biz bu konuyu çeşitli yerlere ilettik ama çözüm bulamadık. Belediye bakanlığa, bakanlık belediyeye atıyor. Belediyeler bu hayvanları toplayıp kısırlaştırıp salıveriyor. Yaptığımız araştırmalarda domuzları yemesi için doğaya bırakılan bir kurt söz konusu değil."

“BÖYLE BİR UYGULAMAMIZ YOK”

Doğa Koruma ve Milli Parklar Mersin Şube Müdürü Ömer Arslan ise Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin’de de doğaya kurt bırakma gibi bir uygulamalarının olmadığını bildirdi.

 

Kaynak: anka