HASAN KÜÇÜK – GAMZE ŞİMŞEK 

Mersin’in oksijen deposu olarak bilinen Yenişehir ilçesine bağlı Emirler Mahallesi’ndeki 10-20 yaş arasındaki çam ağaçlarının, gençleştirme gerekçesiyle kesilmesine, çevrecilerin ve bölge halkının tepkileri sürüyor. CHP Mersin milletvekilleri, çevreciler ve mahalle muhtarları ağaç kesiminin durdurulmasını istedi. Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, kesim yapılan alana fidan dikileceğini açıkladı.

CHP Mersin Milletvekilleri Cengiz Gökçel, Alpay Antmen, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen; Emirler, İnsu, Kocahamzalı, Fuat Morel ve Çavak mahallesi muhtarları ile birlikte ağaçların kesildiği alanı inceledi.

GÖKÇEL: “AKP TALANI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “yine AKP talanı ile karşı karşıya olduklarını” ifade ederek, gençleştirilme adı altında genç yaştaki ormanların ve yeşil alanların katledildiğini söyledi. Gökçel, “Düzenleme ile ekonomik ömrünü tamamlamış ağaçların da değiştirilmesi gerekirken siz, bu bölgenin dengesini bozacak komple ormanları kesiyorsunuz, tekrar yeni fide dikmeye çalışıyorsunuz. Bunu kabul etmek mümkün değil” dedi.

Gökçel, önce bölgedeki ormanlara bakım yapılmasını, uygun alanlarda fidan dikilmesini sonra belirli çağa gelmiş ekonomik ömrünü tamamlamış ormanların kesilmesi gerektiğine vurguladı. Bölgenin heyelan bölgesi olduğuna dikkat çeken Gökçel, “Yan tarafta araziler kayıyor. Kesilen arazi de kaymaya hazır. Bu talan düşüncesine AKP bir an önce son versin” diye konuştu.

ANTMEN’DEN ORMAN MÜDÜRÜNE: “İŞİNİ ADAM GİBİ YAP”

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ise Orman Bölge Müdürlüğü’nce bu yıl 500, 2022 -2023 dönemiyle birlikte 2 bin dönüm civarında ormanın kesilerek gençleştirileceği bilgisi aldıklarını söyledi. 500 dönüm ormanı kesip sıfırdan yeni bir orman yetiştirmenin 20 yıl sürdüğünü anlatan Antmen, şöyle konuştu:

“Yani biz burayı tekrar aynı şekilde belki en az 15-20 yılda görebileceğiz. Orman Bölge Müdürü siyasetçilere, STK’lara sosyal medyadan mesajlarla cevap vereceğine; adam gibi görevini yapsa, 500 dönüm bir araziyi birden ormansızlaştırıp çıplak hale getirip yeniden orman ihya etme hayalleri yerine, Mersin bölgesinde dikim olmayan, çıplak olan boş arazileri ağaçlandırsa adam gibi bir iş yapmış olur. Orman Bölge Müdürüne sesleniyorum. Ya işini adam gibi yap ya da Mersin’den o ellerini bir kere çek, açık ve net. Hiç kimsenin Mersin’in doğasını talan etmeye, çevresini kirletmeye hakkı yok. Mersinliler gördüğünüz gibi doğanın çevrenin katledilmesine seyirci kalkmıyor. Köylülerimizin dediği gibi eskiden devlet vatandaştan ormanı korurdu şimdi vatandaşlar ormanı devletten koruyor, bu hale geldik.”

ÖZYİĞİT: “YAPILACAK ÇALIŞMA BİLİMSEL OLMALI”

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ise insanların buraya yapılan çalışmaya karşı olmadıklarını ifade ederek “Karşı olduğumuz, haberdar olmamız ve sürpriz bir biçimde bu işin yapılmış olması. Gençleştirme çalışması yapılacakmış. Bu bilimsel olmalı ve plan dahilinde yapılmalı. Bu konudan belediye başkanının, muhtarların ve en önemlisi halkın haberi olmalı” dedi.

MERÇED: KATLİAM YAPILIYOR

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan da gençleştirme adı altında yamacın komple tıraşlanarak katliam yapıldığını söyledi. 

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ise yapılacak çalışma ile bölgenin akciğerinin zarar göreceğini ifade ederek Orman Bölge Müdürü’nü bölgede gerçek anlamda inceleme yapmaya davet etti.

MAHALLE MUHTARI: HEYELAN RİSKİ VAR

Emirler Mahalle Muhtarı Rüştü İkiz ise alanın heyelan bölgesi olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Biz projeye karşı değiliz. Bölgemizin başka bir yerinde 2 yıl önce bin dönüm alandaki ağaçlar kesildi. Dikilen fidanlar daha 10 santim olmadı. Biz o bölge geliştikten sonra kısım kısım çalışma yapılmasını istiyoruz. Kesilen ağaçlar çok genç ağaçlar. Ağaçların kesilmesi ile heyelan riski var. Yağmur yağmayacak. Dolu afetine maruz kalacağız. Bu bölgede 13 tane Yörük var. Onları etkileyecek.”

ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ: YASAL YOLLARA BAŞVURULACAK

Öte yandan Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nden konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Emirler’deki sahada da üretim sonrasında kök sökümü, makineli arazi hazırlığı ve sahanın koruma amaçlı ihatası sonrası Kasım 2021’de fidan dikimi yapılacaktır. Tüm medeni ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde ve bölgemizde bilimsel, planlı ve teknik çerçevede yapılan bu çalışmalarla ilgili katliam yapıldığı ithamları ile kurumumuzu da töhmet altında bırakan, bilimsel ve mantıklı hiçbir dayanağı olmayan paylaşım ve açıklamalara karşı yasal yollara başvurulacaktır.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Genel ve detaylar

* Baro başkanı Bilgin Yeşilboğaz konuşurken

* Emirler Mahalle Muhtarı Rüştü İkiz konuşurken

* CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel konuşurken

* CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen konuşurken

* Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit konuşurken

* Köylü Salim Çolak konuşurken

 

Kaynak: anka