HASAN KÜÇÜK

Mersin’in Yenişehir ilçe sınırlarında İnsu Mahallesi’ndeki bir mağarada bulunan ve yaklaşık 8 bin yıllık olduğu ifade edilen resimler için harekete geçildi. Mağaranın sit alanı olarak tescil edilmesi için çalışmalar başlatıldı.

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ve Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Murat Durukan, neolitik veya kalkolitik dönemde yapıldığı düşünülen mağara resimlerini yerinde inceledi. Özyiğit, mağara çizimlerinin koruma altına alınması ve bölgede kapsamlı bir çalışma yapılması amacıyla Yenişehir Belediyesi olarak Mersin İl Kültür Müdürlüğü’ne başvuracaklarını açıkladı.

“TAŞ OCAĞI YAPILACAKTI”

Bölgede daha önce yapılması planlanan taş ocağına da dikkat çeken Başkan Özyiğit, “İnsu ve Değirmençay mahallelerimiz arasında bir taş ocağı yapılması planlanıyordu. Buraya taş ocağı yapılmasını önlemek için hep birlikte hareket ettik. Ve bu çabalarımız sonuncunda ÇED raporu hazırlanma süreci gerçekleşmedi ve geri çekildi. Daha sonra çok güzel bir gelişme oldu. Oranın çok güzel doğasının yanında Prof. Dr. Murat Durukan hocamızın yaptığı bir tespit ile orada mağara çizimleri olduğu ortaya çıktı” diye konuştu.

“BİLDİĞİMİZ HAYVANLARA BENZEMİYOR”

Kaya resimlerinin dönemin faunası ile ilgili önemli bilgiler verdiğini belirten Prof. Dr. Durukan ise şu bilgileri verdi:

“Bu kaya resimlerini yoğunlukla dağ keçileri veya geyik olarak seçebiliyoruz. Ancak bunun yanı sıra henüz tanımlayamadığımız başka birtakım hayvanlar da var. Bunlar belki fantastik yaratıklar olarak da tanımlanabilir. Kimisi uçan kimisi yüzen vaziyette görülüyor. Ancak bizim bugün bildiğimiz hayvanlara benzemiyorlar. Dönemin faunası ile ilgili birtakım bilgiler vermesinin yanı sıra Mersin merkezine bu yakınlıkta tespit edilmiş ilk kaya resimleri. Mağara Mersin’in hem arkeolojik geçmişini bize anlatması açısından hem de bir turizm cazibe merkezi olarak değerlendirebilecek bir nokta olmasından dolayı önem taşıyor.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit röp.

* Prof. Dr. Murat Durukan röp.

* Genel görüntüler

Kaynak: anka