HASAN KÜÇÜK

Mersin’de kurulan Millet Bahçesi’nin işletme hakkı ve bakım sorumluluğu, CHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesi yerine AKP’li Akdeniz Belediyesi’ne verildi. Bu durum, parklara bakım yapan şirketin sermayesinin arttırılmasına ilişkin önerge Akdeniz Belediye Meclisi’nde görüşülürken Başkan Mustafa Gültak’ın açıklamasıyla ortaya çıktı.

Akdeniz ve Yenişehir ilçe sınırlarının ortasındaki 140 dönüm arazi üzerinde kurulan ve 41 milyon 433 bin TL proje bedelli Mersin Millet Bahçesi’nin işletme hakkı ve bakım sorumluluğu, kapladığı yer itibariyle Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yetki alanında olmasına rağmen Hükümet tarafından Akdeniz İlçe Belediyesi’ne verildi.

SORU ÜZERİNE AÇIKLADI

Millet Bahçesi ile ilgili bu gelişme, Akdeniz Belediye Meclisi’nin temmuz ayı olağan toplantısındaki görüşmeler sırasında ortaya çıktı. Meclis toplantısında, belediye şirketlerinden Akdeniz İmar, İnşaat, Kültür, Orman Ürünleri, Tarım, Turizm, Ticaret Anonim Şirketi’nin 100 bin TL olan sermayesinin 10 milyon TL’ye çıkarılması için Başkan Mustafa Gültak’a yetki verilmesi teklifi gündeme geldi. Teklif üzerine söz alan meclis üyeleri Yıldırım Akpınar ve Ali Tanrıverdi, sermaye miktarındaki artışın dikkat çekici ölçüde yüksek olduğunu vurgulayarak ayrıntılı bilgi istedi.

“İKİ RESMİ KURUM YÖNETİMDE OLACAK”

Bunun üzerine bilgi veren Başkan Gültak, “Yakın tarihte Millet Bahçesi’ni açtık. Millet Bahçesi’nin tahsisi, işletmesi, yükümlülüğü tamamen Akdeniz Belediyesi’ne devredildi. Şehrin nefes aldığı 140 dönümlük alanı yöneteceğiz. Sulaması, budaması, bakımı, birçok masrafı olacak Millet Bahçesi’nin. Tabi kazancı da olacak. Bakım, sulama ve budamayı biz yapalım; işletmesini de öğretmenevine devredelim diye düşünüyoruz. Her iki resmi kuruluş Millet Bahçesi’nin yönetiminde olacak” dedi.

“GEREKLİ YERLERDEN DESTEK ALARAK ÖDEYECEĞİZ”

Ankara’dan buranın tefrişatı konusunda destek sözü aldıklarını dile getiren Gültak, “Ankara’dan gelen hibe ve destekler, direkt bu şirkete aktarılacak. Bu şirket de hızlı davranıp öğretmenevine devrini sağlayacak, Millet Bahçesi’nin daha profesyonel kullanılmasını sağlayacak.  Dolayısıyla bizim şirketimiz işçi ve bakım maliyetlerini bize fatura ettikten sonra biz de gerekli yerlerden destek alarak ödeyeceğiz. Burada Akdeniz halkına ek yük getirilmiyor” diye konuştu.

“KİRAYA VERİLECEK 4 TESİS VAR”

Gültak, Millet Bahçesi bünyesindeki tesislerle ilgili ise şu bilgileri verdi:

“Güney tarafında, aquapark tarafında iki kafeterya var, bir tane de balık restoranı var. Kiraya verilecek üç mekan var. Millet Kıraathanesi kiraya verilmeyecek. Orası bizim kontrolümüzde olacak; ticari işletme değil. Stat kısmında da kiraya verilecek bir mekan var. Üç kafeterya, bir restoran olmak üzere toplam dört mekan kiraya verilecek. Öğretmenevi gibi bir kurum elimizde varken bunu bir kamu kurumuna vererek, dedikoduların önüne geçmiş oluyoruz. Kamu kuruluşuna vererek, aslında arpalık olmasını önlüyoruz. Sizin, bunun için bizi tebrik etmeniz gerekirken karşı çıkıyorsunuz. Akdeniz Belediyesi’nin bu şirkete 10 milyon aktaracak parası yok. Bakanlıktan gelen hibeyi aktaracağız. Gelen hibe ile demirbaşları alacağız ve öğretmenevine devredeceğiz. Milli Emlak bana kiralayacak, biz de öğretmenevine kiralayacağız. 140 dönüm yer kazandırdık şehre, hiç bunu konuşan yok. Burayı halkın hizmetine sunduk. Buralarda az çok zarar edilebilir; bu da gözetilmez. Akdeniz Belediyesi’nin kasasından para çıkmayacak. Millet Bahçesi bize verildi. Kendi meclis üyelerimizle, grup üyelerimizle, devletin desteğiyle biz yaptık. Bırakın burayı çalıştırmak da bize düşsün.”

“BU HİZMETE ORTAK OLUN, ENGEL OLMAYIN”

Sadece Akdeniz’e değil tüm Mersin’e bir hizmet kazandırdıklarına söyleyen Gültak, “Bu hizmetin en temiz, en lüks şekilde halka gitmesi için bizim ve devletin olanaklarıyla yapacağız. Bu hizmete ya hep beraber ortak olacağız ya da siz bu hizmete engel olacaksınız. Burada bir hizmet var. Bu hizmete rica ediyorum engel olmayın” dedi.

Millet Bahçesi’nin Akdeniz Belediyesi şirketlerinden Akdeniz İmar, İnşaat, Kültür, Orman Ürünleri, Tarım, Turizm, Ticaret Anonim Şirketi’nce işletilmesi için gereken sermaye artırımı teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edildi.

 

Kaynak: anka