Mersin Doğa Derneği gönüllüleri, göç sırasında çeşitli türdeki kuşların tünedikleri elektrik direklerinde akıma kapılmamaları için nöbet tutmaya başladı. Doğa Derneği Mersin Bölge Sorumlusu Turan Çetin, kuşların göç sırasında öldüğü bölgelerin bilindiğini belirterek, “Ancak şirketler elektrik direklerinde yeterince izolasyon çalışması yapmıyor. İvedilikle, kuş ölümlerinin yaşandığı bölgelerde gerekli çalışmalar başlatılarak leylek gibi uzun kanatlı kuşların ölümleri engellenmeli” dedi.

Doğa Derneği gönüllü ve üyeleri, Mersin’de göç sırasında başta leylekler olmak üzere çok sayıda kuş türünün tünedikleri elektrik direklerinde akıma kapılmamaları için nöbet tutuyor. Çevre dernekleri ve kuruluşların uyarıları üzerine ilgili şirket Milli Parklar Şubesi ve Mersin Toroslar Elektrik Dağıtım şirketi de direklerin izolasyonu için acil çözümler geliştirdi ve tespit edilen direklere izolasyon sağlandı.

Avrupa ve Afrika arasında kuşlar için önemli göç yollarından birisi olarak bilinen Mersin’de özellikle süzülerek göç eden uzun kanatlı leylek, küçük akbaba, kartal, şahin, atmaca, turna gibi kuş türleri göç yolculuğu sırasında dinlenme ve beslenme yerlerine ihtiyaç duyuyor. Özellikle geceleri tünemek için yüksek yerler gerekiyor ve bu nedenle kuşlar elektrik direklerine konuyor. Direkler izole edilmediği için direklere konduğunda elektriğe çarparak ölüyor. Bunun üzerine ağustos ayında Mersin’de yaşanan ölüm olayından sonra Doğa Derneği’nce gerekli önlemlerin alınması için çalışmalar yapılarak müdahale edildi.

GÖNÜLLÜ NÖBET TUTUYORLAR

Mersin’de Doğa Derneği üye ve gönüllüleri ağustos ayı başında, yaptıkları gözlemlerde bölgesinde yer alan yüksek gerilim elektrik direkleri etrafında leylek ölümleri tespit etti. Bunun üzerine bir yandan ilgili kurum izolasyon için bilgilendirilirken, izole edilmesi gereken direkler belirlendi. Bir yandan da derneğin üye ve gönüllüleri alanda nöbet tutmaya başladı. Özellikle leyleklerin gecelemek için yüksek yerlere konma zamanında 3 metre uzunluğunda ve uçlarında poşetler bağlı sopaları sallayarak ve düdük çalarak leyleklerin sorunlu elektrik direklerinde konarak çarpılmalarını önlemek için direk diplerinde her gün leylek nöbeti tutuluyor.

İZOLASYONU İÇİN ACİL ÇÖZÜM

Gönüllüler leylek nöbeti tutarken, Mersin Doğa Koruma Milli Parklar Şubesi ve Mersin Toroslar Elektrik Dağıtım şirketi ile görüşmeler yapılarak acil çözümler geliştirilerek belirlenen elektrik direklerinin izolasyonu için çalışmalar başlatıldı. Bir hafta içerisinde, izolasyon için prosedür çalışmaları tamamlandı ve tespit edilen elektrik direkleri izolasyonu ve kuş kovar denilen reflektörler asılmaya başlandı. Bu önemli gelişmeler kısa vadede kurumların ortak çalışması sayesinde oldu. Başta Mersin Toroslar Elektrik Dağıtım şirketinin özverili ve hızlı çalışmasıyla, Mersin Doğa Koruma Milli Parklar Şubesi, Mersin Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle yaklaşık 2 ay sürecek olan kuş göç dönemi için acil çözüm geliştirildi. Doğa Derneği üye ve gönüllülerinin leylek nöbeti ile daha fazla leyleğin ölmesi engellenmiş oldu.

“KATIK ATIK TESİSİNDE MOLA VERİYORLAR”

Doğa Derneği Mersin Bölge Sorumlusu Turan Çetin, kuşların Mersin’den geçerken Büyükşehir Belediyesi’nin Katı Atık Tesisinde mola dile getirerek, burada 3-4 gün kaldıklarını beslenmelerini tamamladıktan sonra da yollarına devam ettiklerini dile getirdi.

“BİNLERCE YILDIR LEYLEKLERİN GÖÇ MUCİZESİNİN TANIĞIYIZ”

Doğa Derneği Mersin Bölge Sorumlusu Turan Çetin, bu yılki sonbahar dönemi sonrası kurumlarla beraber orta ve uzun vadeli planlamalar yapılarak kuşların göç yollarında daha sağlıklı konaklaması ve barınması için çalışmalar yürüteceklerini belirterek, şu açıklamayı yaptı:

“Anadolu’da on binlerce yıldır leyleklerin göç mucizesinin tanığıyız. Onların güvenli bir şekilde bu yolculuğu tamamlaması için çalışıyoruz. Bu duyarlılığın sadece Mersin’de değil tüm Türkiye’de olması gerekiyor. Türkiye’de çok sayıda kuş gözlemcisi, uzman, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu var ve kuşlarla ilgili çok sayıda araştırma yapılıyor. Bu sayede kuşların göç sırasında öldüğü bölgeler biliniyor ancak şirketler elektrik direklerinde yeterince izolasyon çalışması yapmıyor. İvedilikle, kuş ölümlerinin yaşandığı bölgelerde gerekli çalışmalar başlatılarak leylek gibi uzun kanatlı kuşların ölümleri engellenmeli.”

“DUYURU YAPILDI”

Yaklaşan sonbahar mevsimi nedeniyle göçmen kuşların göç etmeye başladığı belirtilen Doğa Derneği’nin sosyal medya hesaplarından ise şu duyuru yapıldı:

“Bu mevsim, birçok canlının yer değiştirmek için harekete geçtiği ayların başlangıcı. Özellikle göçmen kuşlar bu dönemde daha sıcak hissettikleri ve daha rahat besin bulabilecekleri kışlama alanlarına dönecek. Anadolu, bulunduğu coğrafi konum itibariyle göçmen kuşlar için önemli bir göç rotası. Özellikle süzülerek göç eden türler açısından, Afrika-Avrupa ve Afrika-Asya doğrultusunda küresel bir değere sahip ve kuşlar için üç göç darboğazını barındırıyor. İstanbul Boğazı, Çoruh Vadisi, Hatay ve Adana kıyıları süzülerek göç eden kuşlar için hayati önem taşıyor. Her yıl, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde göç izleme çalışmasını sürdüren ekibimiz tüm hazırlıklarını tamamladı. Önümüzdeki günlerde gökyüzünde küçüklü büyüklü birçok kuş türünü görmek için gözlerimiz gökyüzünde olacak.”

 

Kaynak: anka