Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 1 Nisan 2019'dan beri yapılan projeleri anlattı. Seçer, projelerin Türkiye'de dikkat çektiğini belirterek, "Belediyecilik sadece beton değil yol değil büyük binalar değil" diye konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi , “Mahalle Mutfakları”, “Çamaşır Kafe”, “Dosthane”, “Halk Kart”, “Kıyafet Evi” ve “Süt Senin Gurur Mersin’in” gibi çok sayıda projenin, dezavantajlılar başta olmak üzere her kesimden vatandaşa ulaştığını açıkladı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, katıldığı bir televizyon programında sosyal belediyeciliğin önemine vurgu yaparak, “Belediyecilik sadece beton değil, yol değil, büyük büyük binalar değil, imar rantı değil; belediyecilik halkımızın tam gönlüne girmek, soğuk havada onun yanında olup ortamı ısıtmak, sıcak havada ortamı soğutmak, açken doyurmak, acı çekerken onun acısını dindirmek, belediyecilik bu” dedi.

DAR GELİRLİ AİLELERE "HALK KART"

Dar gelirli yurttaşlara yönelik başlatılan projeler Mersin’de binlerce ailenin hizmet almasını sağladı. 2019 yılında başlatılan “Halk Kart” projesinden faydalanan vatandaşların sayısı artarak 22 bin 400’e ulaştı. Halk Kart’tan yararlanan ailelerin hesaplarına şu ana kadar toplam 33 milyon 406 bin 410 lira yüklendi. Son olarak Kasım ayında ise 12 bin 625 vatandaşın hesabına toplam 1 milyon 614 bin 900 lira yattı.

KIYAFET İHTİYACI OLAN AİLELERE "KIYAFET EVİ"

“Kıyafet Evi” ile Büyükşehir Belediyesi dar gelirli ailelere giysi desteği sağladı. Asgari ücretin altında geliri olan ya da hiç geliri olmayan aileler, yılda 3 defa bu hizmetten faydalanarak elbise ya da kıyafet ihtiyaçlarını giderebiliyor. Kıyafet Evi, hizmete başladığı günden bu yana 4 bin 441 kişiye ulaştı.

ÇOCUKLARA SÜT DAĞITIMI

“Süt Senin Gurur Mersin’in” projesiyle 2019 yılında dezavantajlı mahallelerde yaşayan çocuklara okul sütü dağıtmaya başlayan Büyükşehir, bu sütleri yine Mersinli üreticilerden temin etti. Pandemi sürecinde uzaktan eğitim gören çocukların sütleri evlerine ulaştırıldı. Projeye devam eden Büyükşehir, şu ana kadar toplam 2 milyon 430 bin 520 adet sütün dağıtımını yaptı.

HAMİLELERE: MERSİN HAMİLE BAKIM SÜTÜ

Büyükşehir Belediyesi, “Mersin Hamile Bakım Sütü” projesiyle 2021 yılında anne adaylarına süt desteği başlattı. Tarsus Süt Üreticileri Birliği’nden temin edilen sütler, hamile kadınların evlerinin ulaştırılıyor. Teksin üzerinden başvuran ve değerlendirme sonucu başvurusu uygun görülenlere gebelik boyunca çocuk ve annenin kalsiyum ihtiyacı için 45 günlük periyotlar halinde 1’er litrelik paketlerden oluşan 12 litre süt paketi teslim ediliyor. 2021 yılında başlatılan projeden şu ana kadar faydalanan 2 bin 382 kişiye 47 bin 379 adet süt ulaştırıldı.

"EL BEBEK GÜL BEBEK"

Hamilelere süt desteğinin yanı sıra doğum sonrası bebeğin bakım sürecinde de annelere desteğe devam etti. Pandemi sürecinde “El Bebek Gül Bebek” projesine imza attı. Hizmetten 6-12 aylık bebeği bulunan dar gelirli aileler ayda bir defa faydalanabiliyor. İçerisinde 30’lu bebek bezi, bebek şampuanı, ıslak mendil, bebek maması ve pişik kremi gibi ürünlerin yer aldığı sepetler ailelere ulaştırılıyor. Hizmetin başladığı günden bu yana 19 bin 725 adet “El Bebek Gül Bebek” paketi vatandaşlara dağıtıldı.

HASTA VE REFAKATÇİLERE ÜCRETSİZ KONAKLAMA

Büyükşehir Belediyesi, hasta ve hasta yakınları için “Dosthane” hizmetini hayata geçirdi. Uzak ilçelerden veya kırsal mahallelerinden hastane için kent merkezine gelmek zorunda kalan vatandaşların konaklama sorunu Dosthane hizmetiyle çözüme kavuşturuldu. 18 yaşından küçük hasta 2 refakatçi, 18 yaş üstü hasta ise 1 refakatçisi ile misafir ediliyor. Kanser tedavisi gören hastaların refakatçileri 45+45 gün bu hizmetten faydalanabilirken, poliklinik hastaları da 30+30 gün kalabiliyor. 2021 yılının Ocak ayında başlayan hizmetten şu ana kadar 527 kişi yararlandı.

"1 EKMEK 1 ÇORBA"

Büyükşehir’in Aşhanesi ise 31 ayda yüzbinlerce vatandaşa ulaştı. 2019 yılında başlatılan “1 Ekmek 1 Çorba” hizmetiyle kış aylarında kentin farklı noktalarında öğrenciye, memura, işçiye, emekliye ve dezavantajlı mahallelerdeki vatandaşlara ücretsiz çorba ve ekmek ikram ediliyor. 2020 yılında 200 binden fazla kişiye ulaşan “1 Ekmek 1 Çorba” hizmeti, havanın soğumaya başladığı 1 Kasım 2021’de 62 noktada yeniden başladı. Tarsus ve Mersin Üniversiteleri önünde de başlayan hizmetle, ‘1 Ekmek 1 Çorba’ nokta sayısı 64’e yükseldi.

"MAHALLE MUTFAKLARI"

Aşhane’de pişen yemekler vatandaşlara ulaştı. 2020 yılının Mart ayında başlayan “Mahalle Mutfakları” ile dezavantajlı mahallelerdeki vatandaşlara 3 TL’ye 3 çeşit yemek ulaştırılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 24 noktada 19 ayda vatandaşlara 200 bin paket yemek ulaştıran Mahalle Mutfakları’nın sayısını 6 yeni noktayla birlikte 30’a çıkartacaklarını duyurmuştu. Tarsus ve Mersin Üniversiteleri önünde hizmete başlayan Mahalle Mutfakları ile birlikte bu sayı 26’ya ulaştı.

"EVDE YEMEK HİZMETİ"

Pandemi sürecinde sokağa çıkma kısıtlaması getirilen 65 yaş üstü vatandaşlar için “Evde Yemek Hizmeti” başlatan Büyükşehir, kronik hastalığı olan, yaş almış ve ihtiyaç sahibi vatandaşların da evine yemek ulaştırıyor. 2020 yılının Mart ayında başlayan hizmet kapsamında 1 milyon 1941 adet yemek vatandaşların evlerine ulaştırıldı.

ÜNİVERSİTELİLERE "ÇAMAŞIR KAFE"

Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılında başlattığı projelerden birisi de “Çamaşır Kafe”. Mersin Üniversitesi girişinde ve Tarsus Üniversitesi civarında açılan Çamaşır Kafeler sayesinde bugüne kadar 572 öğrenci çamaşır yıkama sorunundan kurtuldu. 9 aylık eğitim-öğretim döneminde bir öğrencinin bütçesinde yaklaşık 5 bin liralık tasarruf sağlıyor.

"EĞİTİM VE ÖĞRETİMİ DESTEKLEME KURS MERKEZLERİ”

1 Nisan 2019’dan bu yana 9 şubeden oluşan Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezlerinde binlerce öğrenci üniversiteye hazırlandı. 2020-2021 döneminde 4 bin 13 öğrenciyi sınava hazırlayan Büyükşehir, 2021-2022 dönemi için de 4 bin 304 öğrenciyle eğitimlere başladı. Büyükşehir ayrıca 452 öğrenciyi de LGS’ye hazırlıyor.

ÜNİVERSİTE KAZANAN MERSİNLİ ÖĞRENCİLERE "ÖĞRENİM YARDIMI"

Üniversiteyi kazanan Mersinli öğrencilere “Öğrenim Yardımları”nı her geçen yıl artırıyor. Annesi veya babası Mersin’de ikamet eden lisans öğrencilerine ilk yıl için 1600 TL’lik destek sunan Büyükşehir, bu yıl bir ilki de hayata geçirdi. Üniversitelerin 2 yıllık bölümlerini kazanan ön lisans öğrencilerine de 500 TL’lik destekte bulunacağını duyurdu.

ÖĞRENCİLERE DANIŞMANLIK DESTEĞİ "MERCİ

Büyükşehir, “MERCİ Öğrenci Danışmanlık Merkezi”ni hizmete açtı. Bu merkezde psikolojik destek ve danışmanlık desteği alan öğrenciler, özellikle tercih dönemlerinde büyük fayda aldı. 

Büyükşehir, öte yandan MERCİ Öğrenci Danışmanlık Merkezi’nin yanında “MERCEK Mesleki Eğitim Merkezi”ni de açmaya hazırlanıyor. MERCEK’te verilecek mesleki eğitimler sayesinde piyasada kalifiye işgücü potansiyelinin artırılması amaçlanıyor.

ÜCRETSİZ SAÇ KESİMİ "MOBİL KUAFÖR”

Büyükşehir’in sosyal projelerinden bir başkası ise “Mobil Kuaför” oldu. Kırsal mahalleleri gezip bu imkandan yararlanma imkanı bulamayan vatandaşlara ücretsiz kuaförlük hizmeti veren Büyükşehir, şu ana kadar 3 bin 830 kişiye kuaförlük hizmeti sundu. 2021 yaz aylarında “Vahap Amca’yla Tatlı Günler” projesini hayata geçiren Büyükşehir, dezavantajlı mahallelerdeki çocuklara dondurma, mamul ve limonata gibi toplam 120 bin adet ürün dağıttı. Büyükşehir, kış aylarında çocuklara kokulu çörek dağıtımlarını sürdürüyor.

ÇOCUKLAR İÇİN "İLK ÇANTAM" DAR GELİRLİ AİLELER İÇİN "UN DAĞITIMI"

Yakın zamanda hayata geçirdiği projelerinden birisi olan “İlk Çantam” projesi ile bu sene okula başlayan 18 bin çocuğa ilk çantalarını ve kırtasiye malzemelerini hediye eden Büyükşehir, “Un Dağıtım” projesini de hayata geçirdi. Dar gelirli 64 bin aileye 10’ar kiloluk toplam 640 bin kilogram un dağıtıldı.

PROJE VE HİZMETLER SÜRÜYOR

31 ayda çok sayıda projeye imza atan ve her geçen gün yeni projeleri hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi; ‘Gıda Kolisi’, ‘Sebze’, ‘Gülnar Kuş Üzümü’, ‘Aşure’ ve ‘Kandil Simidi’ gibi birçok dağıtım gerçekleştirdi. Pandemi sürecinde esnafa su faturası desteğinde bulunan Büyükşehir, evi yanan dar gelirli ailelere tadilat ve doğal afetlerden etkilenen hanelere eşya desteğinin yanı sıra ‘Emekli Evi’ gibi birçok hizmetini sürdürüyor.

Kaynak: anka