TANER ÖZAY

Konya’nın Meram ilçesinde Temmuz 2021’de, Dedeoğlu ailesinden yedi kişinin öldürülmesinden önce Mayıs 2021’de aynı aileden altı kişinin yaralandığı saldırıya ilişkin yargılamanın ilk duruşması bugün yapıldı. Duruşma, çıkan arbedenin ardından 11 Şubat 2022 tarihine ertelendi.

Konya’nın Meram ilçesinde yaşayan Dedeoğlu ailesi 12 Mayıs 2021 tarihinde bir grubun saldırısına uğramış, aileden altı kişi yaralanmıştı. 30 Temmuz 2021 tarihinde, aile bir kez daha silahlı saldırıya uğramış ve aynı aileden yedi kişi yaşamını yitirmişti.

İlk saldırıya ilişkin yargılamanın ilk duruşması, bugün Konya 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. İkisi tutuklu sanık, duruşmaya, tutuklu oldukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi aracılığı ile katıldı.

Sanıklardan Yahya Çalık’ın savunmasını yaptığı sırada; Dedeoğlu ailesinden, savunmanın yalan olduğuna dair tepki gelmesi üzerine salonda arbede çıktı. Yaşanan arbededen sonra Dedeoğlu ailesi salondan çıkarıldı.

Yaşanan arbedenin ardından mahkeme, bir sonraki duruşma için 11 Şubat 2022 tarihini belirledi. Mahkeme heyeti, tutuklu Lütfi Keleş ve Ali Keleş’in tutukluluk hallerinin devam ettirilmesine karar verdi.

Dedeoğlu ailesinden hayatta kalan tek kişi olan Çetin Dedeoğlu duruşmadan sonra bir basın açıklaması yaptı. Dedeoğlu, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Şimdiye kadar hiçbir basın açıklamasında bulunmak istemedim. Adaletin er ya da geç tecelli edeceğine inanıyordum. Son iki mahkemede gerek katilleri destekleyenleri, gerek mahkeme başkanlarının tavırlarından dolayı, bugün bir basın açıklaması yapma gereği duydum. Ben 7 kişiyi defnettim. Beni bugün mahkeme salonundan dışarı attılar. Herkes beni anladığını söylüyor ama kimse beni anlayamaz. Kimse benim içimdeki ateşi de anlayamaz. Anlamaları için 7 kişiyi defnetmeleri gerekiyor. Ben de o evde yaşadım bunu. Keleş ailesi, Çalık ailesi, Güven ailesi ve Şen ailesi toplu olarak saat 12.05’te saldırı düzenlediler. Kız kardeşlerime, babama, anneme ve abime karşı saldırı düzenlediler. Durum kamuoyuna yansıyınca bu aileyi yok etmek için kiralık katil beslediler.”

"DEVLET BÜYÜKLERİMİZDEN YARDIM İSTEDİM"

Yetkili mercilerden defalarca yardım ve adalet talebinde bulunduğunu söyleyen Dedeoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Devlet büyüklerimizden yardım istedim. Yardımı adalet yerini bulsun diye istedim. Sayın Cumhurbaşkanımız, İçişleri bakanımız bana çok söz verdiler. Bu olayın önünde ve arkasında kim varsa cezalarını çekeceklerini söylediler fakat son iki mahkemede ben bunları görmedim. Olay tamamıyla bir iki kişinin üzerine bırakılmak isteniyor. Şu saate kadar devlet kurumlarının bu işin içinde olduğunu söylemek istemiyordum ama şu saatten sonra söylemek istiyorum ki devletin bazı kurumları da bu işin içindedir. Katili bilinçli bir şekilde ailemin evine gönderdiler. Katil bilinçli bir şekilde eğitildi ve benim ailem yok edildi. Bir tek ben varım, kamuoyundan destek istiyorum. Sokakta birisi bir köpeği bile ezdiğinde bile günlerce bu haber oluyor. Burada 7 kişi öldürüldü. Bunlar serbest bırakıldı. Adaletiniz nerede? Burası Türkiye Cumhuriyeti, muz cumhuriyeti değil burası. Adaletin bir an önce tecelli etmesini istiyorum."

Kaynak: anka